H Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE) θα ψηφίσει σήμερα ορισμένα άρθρα του Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, την εμβληματική δέσμη μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση, την οποία οι ευρωβουλευτές σκοπεύουν να εγκρίνουν πριν από τη λήξη της θητείας του Κοινοβουλίου το 2024. Τα S&D, EPP και Renew αναμένεται να στηρίξουν τις προτάσεις, σύμφωνα με το Politico.
Το μεταναστευτικό επέστρεψε ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, καθώς οι αιτήσεις για την παροχή ασύλου αυξήθηκαν στην ΕΕ, ενώ πρόσφυγες χάνουν συχνά τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει των υφιστάμενων κανόνων – του Κανονισμού του Δουβλίνου— η χώρα που αναλαμβάνει να εξετάσει το αίτημα για την παροχή ασύλου ενός μετανάστη είναι αυτή από την οποία εισήλθε στην ΕΕ. Το γεγονός αυτό ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος στη Μάλτα, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, βασικές χώρες εισόδου των μεταναστών.
Προς ψηφοφορία τίθενται:
- Η απόφαση εάν θα υιοθετηθεί αυστηρότερος έλεγχος των μεταναστών, ο οποίος ουσιαστικά θα επιταχύνει την επεξεργασία των αιτούντων άσυλο που είναι απίθανο να λάβουν το καθεστώς του πρόσφυγα, αφήνοντας άθικτη τη Συνθήκη του Δουβλίνου (η οποία καθόρισε τους κανόνες για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου), σύμφωνα με το προσχέδιο που επικαλείται πως είδε το Politico.
Το κείμενο υποστηρίζει ότι ο αυστηρότερος έλεγχος «θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποθάρρυνση των δευτερογενών μετακινήσεων στον χώρο της Σένγκεν», αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες των χωρών σχετικά με την ανεξέλεγκτη μετανάστευση από τη χώρα αρχικής άφιξης σε άλλες χώρες της ΕΕ. Το επιχείρημα είναι ότι ένα πιο αυστηρό σύστημα καταγραφής θα διευκολύνει την επιστροφή των μεταναστών σύμφωνα με τους κανόνες του Δουβλίνου.
- Η ενίσχυση του κριτηρίου παρουσίας ενός συγγενή του αιτούντος άσυλο σε κάποια χώρα της ΕΕ, και η διεύρυνση της έννοιας του οικογενειακού δεσμού.
- Ο μηχανισμός αλληλεγγύης που προβλέπεται για τις χώρες μέλη που είναι αντιμέτωπες με μεταναστευτικές πιέσεις, κυρίως αυτές που υποδέχονται μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα.
«Η μετεγκατάσταση είναι ο βασικός τρόπος συμβολής στη μείωση της μεταναστευτικής πίεσης» στις χώρες που είναι αντιμέτωπες με μεγάλες εισροές μεταναστών. «Ωστόσο τα κράτη μέλη μπορούν να συμβάλλουν και με άλλα μέσα», όπως οικονομική στήριξη, η παροχή υλικής βοήθειας ή προσωπικού σε αυτές τις χώρες, εξήγησε ο Σουηδός ευρωβουλευτής Τόμας Τομπέ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κάνοντας λόγο για «έναν καλά ισορροπημένο συνδυασμό που προσφέρει ταυτόχρονα αλληλεγγύη και ευελιξία».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Politico
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου