Η στρατηγική, τα διακυβεύματα και οι προεκλογικές καμπάνιες μπαίνουν στο κάδρο των κομμάτων ενόψει των ευρωεκλογών, οι οποίες αντιμετωπίζονται από κάθε στρατηγείο με την ίδια κρισιμότητα, δεδομένου μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για την κάλπη που θα κλείσει έναν μακρύ εκλογικό κύκλο, αποτυπώνοντας τους πολιτικούς συσχετισμούς για τα επόμενα τρία χρόνια και έπειτα από μια – μετεκλογική – περίοδο ανατροπών στον αντιπολιτευτικό χώρο, ακόμα και στον κοινοβουλευτικό χάρτη.
Οι πληροφορίες λένε ότι κυρίαρχη «γραμμή» είναι εκείνη της παραμονής του σημερινού μοντέλου με το σενάριο κατάτμησης της περιφέρειας να μπαίνει στο συρτάρι
Οι στόχοι των πολιτών αρχηγών, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ διαφέρουν, όπως και οι εκτιμήσεις, ενόσω μετρά πλέον αντίστροφα ο χρόνος για τις ανακοινώσεις του Μαξίμου σχετικά με το εκλογικό σύστημα.
Οι πληροφορίες λένε ότι κυρίαρχη «γραμμή» είναι εκείνη της παραμονής του σημερινού μοντέλου με το σενάριο κατάτμησης της περιφέρειας να μπαίνει στο συρτάρι – μέχρι νεωτέρας.
Στη ΝΔ, θεωρώντας ότι οι πολίτες είναι κουρασμένοι από τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και ότι περιμένουν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, τρέχουν προσώρας την προεργασία σε επίπεδο συντονισμού και προγραμματισμού μελλοντικών δράσεων.
Γαλάζιος στόχος είναι η διασφάλιση ενός «υψηλού ποσοστού» που θα λειτουργεί ως εδραίωση της πολιτικής ηγεμονίας της ΝΔ, με την οδηγία του Μητσοτάκη να παραμένει σταθερή προς τα κυβερνητικά και τα κομματικά στελέχη: «Κοιτάζουμε τη δουλειά μας, ανεξάρτητα από όσα γίνονται στην αντιπολίτευση».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα για τον πρόεδρό του η ευρωκάλπη αποτελεί τη σημαντικότερη πρόσκληση, με το ραντάρ προσοχής της Κουμουνδούρου να στρέφεται μεταξύ άλλων προς την πλευρά του δημοσκοπικά δεύτερου κόμματος, του ΠΑΣΟΚ.
Η Χαριλάου Τρικούπη αντιμετωπίζει το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης ως ένα βήμα προς τον μεγαλύτερο στόχο διεκδίκησης της κυβέρνησης στις επόμενες εθνικές εκλογές, ιδίως μέσα στο σκηνικό συρρίκνωσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Νέα Δημοκρατία: 35% Υψηλές προσδοκίες
Της Ελένης Ευαγγελοδήμου
Στο τρίπτυχο «σύστημα – πήχης – ψηφοδέλτιο» κινούνται οι παρασκηνιακές συζητήσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο ενόψει της ευρωκάλπης, ενώ υπό επεξεργασία μπαίνουν οι λεπτομέρειες της νεοδημοκρατικής στρατηγικής και ειδικότερα της καμπάνιας που θα ξεδιπλωθεί οργανωμένα αλλά αργότερα πρωτίστως με «ευρωπαϊκό» περιεχόμενο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κρατήσει τις μεγάλες… εκπλήξεις για το τρίτο στάδιο, τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου, καθώς χάνει έδαφος η προοπτική ανατροπών στο εκλογικό σύστημα.
Αυτό το ενδεχόμενο εξετάζεται προσεκτικά εδώ και εβδομάδες στη βάση εναλλακτικών μοντέλων, όπως έχουν παρουσιάσει «ΤΑ ΝΕΑ», αλλά η πρωθυπουργική ζυγαριά γέρνει στη διατήρηση της σταυροδοσίας σε ενιαία περιφέρεια.
«Η ώρα της οριστικής απόφασης είναι κοντά» λέει ενημερωμένη πηγή.
Στόχος η γαλάζια κυριαρχία
Οσο για τον πήχη, η ΝΔ θα αποφύγει τον προσδιορισμό του δημοσίως με… αριθμούς, παρότι προεξοφλούνται εντεινόμενες αναφορές στους «φιλόδοξους στόχους» και στο «σύνθετο» στοίχημα.
Ηδη ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει τρεις φορές ενώπιον διαφορετικού ακροατηρίου – από την Πειραιώς, τη Φθιώτιδα και το Λονδίνο – ότι στόχος είναι η εδραίωση της γαλάζιας πολιτικής κυριαρχίας.
Το μίνιμουμ ποσοστό που τριγυρνά στο μυαλό των γαλάζιων (και στις συζητήσεις τους) είναι το 33%+ των ευρωεκλογών του 2019, με την πραγματική προσδοκία ωστόσο υψηλότερα, στο 35%+.
Το βέβαιο είναι ότι ο Μητσοτάκης δεν αρκείται στην πρωτιά, αλλά προσδίδοντας παραταξιακό χαρακτήρα στον προεκλογικό αγώνα διεκδικεί όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή ψαλίδα από τον δεύτερο.
Και αυτό με το σκεπτικό ότι η εμπέδωση μιας αδιαμφισβήτητης εικόνας στους πολιτικούς συσχετισμούς θα ανοίξει πιο καθαρά τον δρόμο μιας τριετίας κυβερνητικού έργου χωρίς ενδιαμέσως άλλη κρίσιμη αναμέτρηση.
Δεν είναι τυχαίο που ο Πρωθυπουργός μιλά για συνέπειες της ευρωκάλπης όχι μόνο στη διεθνή θέση της Ελλάδας αλλά και στην «εσωτερική ζωή» της.
Τα ονόματα στο τραπέζι
Για το ψηφοδέλτιο τα χαρτιά μένουν κλειστά και μένει να φανεί εάν θα προχωρήσει το σενάριο που έχει υποστηρικτές σε υψηλά κλιμάκια της ΝΔ και το οποίο δείχνει μπλόκο στην υποψηφιότητα όσων έχουν τουλάχιστον δύο θητείες στις Βρυξέλλες.
Ακόμα κι έτσι, υποψήφιοι αναμένεται να είναι ξανά ο επικεφαλής της γαλάζιας ευρωομάδας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος ενώ η… ονοματολογία εκτείνεται, χωρίς προς το παρόν επιβεβαίωση ή διάψευση, από τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρη Τσιόδρα, τον νυν ειδικό σύμβουλό του, πρώην υφυπουργό Γιώργο Αμυρά και τη νυν αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου έως τον Πύρρο Δήμα, τον Αλκιβιάδη Στεφανή, τη Μίνα Γκάγκα κ.ά.
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: 17,83% Στόχος ο Ιούνιος
Του Δημήτρη Ν. Μανιάτη
Οπως έχει αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης «τους στόχους μας θα τους προσδιορίσουμε συλλογικά και συλλογικά θα κριθούμε για το αν θα τους επιτύχουμε ή όχι».
Και η ρήση αφορά το ορόσημο των ευρωεκλογών που προφανώς και στην Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται πως κρίνονται μια σειρά ζωτικών πλέον θεμάτων για τον χώρο τους.
Πρόσωπα που έχουν γνώση του πολιτικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σήμερα και ανήκουν στην ηγετική ομάδα όπως ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιώργος Τσίπρας, έχουν περιγράψει και πήχη πλαγίως.
Το ποσοστό των εθνικών εκλογών του Ιούνη: 17,83%.
Κρίσιμο τεστ για Κασσελάκη
Η όλη εκλογική επίδοση προφανώς θα είναι και το πιο κρίσιμο κρας τεστ για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα μπορεί να αποδώσει ως τότε ένα δυνητικά κακό αποτέλεσμα σε «εσωτερική αντιπολίτευση».
Ετσι εξηγούν και πολλοί το γεγονός πως η ηγεσία θέλει να είναι συνεπείς με τον προγραμματισμό του συνεδρίου του κόμματος για τον Φλεβάρη και με στόχο την πλήρη ανάταξη ως τότε με επαφή με την κοινωνία. Βεβαίως, στη μάχη των ευρωεκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ πάει με δύο ευρωβουλευτές (Αρβανίτης, Κουντουρά) παραμένοντες στο κόμμα και τρεις να έχουν ήδη αποχωρήσει (Κούλογλου, Κόκκαλης, Παπαδημούλης).
Οι πονοκέφαλοι
Αυτό βέβαια απελευθερώνει τις κινήσεις της ηγεσίας στο να επιλέξει ό,τι πρόσωπα θέλει.
Ο Νίκος Παππάς ο καλαθοσφαιριστής, η Διάνα Βουτυράκου, ο Νίκος Φαραντούρης είναι ορισμένα πρόσωπα που έχουν κατά καιρούς ακουστεί για τη μάχη της 9ης Ιούνη και το νέο ψηφοδέλτιο.
Τρεις είναι οι πονοκέφαλοι πάντως για τον ΣΥΡΙΖΑ στην εν λόγω μάχη.
Πρώτος αυτός του ΠΑΣΟΚ και των ως τώρα δημοσκοπικών του πτήσεων που το φέρουν σε ολική επαναφορά.
Η όλη επίδοση της Χαριλάου Τρικούπη θα είναι και θερμόμετρο για τη μάχη στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Δεύτερος αυτός του νέου φορέα των 9 συν 2 βουλευτών και εν συνόλω των δύο ρευμάτων της Ομπρέλας και του μπλοκ της Αχτσιόγλου.
Αν εδώ καταγραφεί μια δυναμική με προσθήκη πράσινου – οικολογικού πόλου, άλλων δυνάμεων της Αριστεράς πέραν του ΣΥΡΙΖΑ ή και μιας «πληθυντικής» εκδοχής, θα ροκανιστεί προφανώς μέρος της συριζαϊκής βάσης.
Τρίτος πονοκέφαλος είναι το ΚΚΕ. Που με αξιώσεις έχει γίνει υποδοχέας αριστερής δυσαρέσκειας.
Και που επίσης καλοβλέπει σε ένα κομμάτι του εκλογικού κοινού της Κουμουνδούρου.
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: 18% Να κλειδώσει τη 2η θέση
Της Μυρτώς Λιαλούτη
Επισήμως, στο ΠΑΣΟΚ δεν δίνουν αριθμητικό πήχη για τις ευρωεκλογές του καλοκαιριού – ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει ως βασικό στόχο τη διεκδίκηση της κυβέρνησης στις εθνικές εκλογές του 2027, περιγράφοντας την ευρωπαϊκή μάχη του 2024 ως ένα ακόμα βήμα προς τον στόχο.
Ευκόλως εννοούμενο, πάντως, είναι πως η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να επικυρώσει με ένα εκλογικό αποτέλεσμα τη δεύτερη θέση που βλέπει να κατακτάει το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις – με δεδομένη την κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, κεντροαριστερά στελέχη θέτουν ως ικανοποιητικό ποσοστό το 18%, δηλαδή το ποσοστό με το οποίο έχασε τις εκλογές στη δεύτερη εκλογική μάχη η Κουμουνδούρου, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να λέγεται επισήμως από την ηγεσία.
Πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις βάζουν μπροστά τον αριθμό «2», ενώ οι πιο μετριοπαθείς τοποθετούν το θετικό αποτέλεσμα σε οποιονδήποτε διψήφιο φέρνει καθαρά το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση.
Σε κάθε περίπτωση, στα κέρδη συνυπολογίζεται η όσο μεγαλύτερη απόσταση από το τρίτο κόμμα, ωστόσο σε κάθε τόνο από την ηγετική ομάδα ξεκαθαρίζεται πως στόχος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς «να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ».
Με «μοντέλο Δούκα»
Τα ψηφοδέλτια του καλοκαιριού θα είναι η ευκαιρία η Χαριλάου Τρικούπη να εφαρμόσει το «μοντέλο Δούκα» για την εκπροσώπηση του κόμματος στο Στρασβούργο – στόχος, με άλλα λόγια, είναι να γεμίσει με πρόσωπα και τεχνοκράτες που έχουν πασοκικές ή σοσιαλδημοκρατικές αναφορές («δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό, από τα σπλάχνα της παράταξης» είναι η φράση που έχει χρησιμοποιήσει για τους ανθρώπους που ψάχνει και δημόσια ο Ανδρουλάκης) και οι οποίοι, πέραν της τεχνογνωσίας, θα μπορούν να συσπειρώσουν ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις στις υποψηφιότητές τους, όπως έκανε και ο Δούκας στον Δήμο της Αθήνας.
Παρότι το ψάξιμο έχει αρχίσει ήδη, στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν και την απόφαση για τον αριθμό των περιφερειών που τελικά θα φέρει το Μέγαρο Μαξίμου – γνωρίζοντας πως η αναζήτηση τέτοιου είδους προσώπων θα είναι ευκολότερη αν η περιφέρεια στην οποία έχουν να «τρέξουν» την καμπάνια τους είναι μικρότερη από ολόκληρη την επικράτεια.
Μερικά από τα ονόματα που ήδη ψιθυρίζονται στο παρασκήνιο τους τελευταίους μήνες είναι αυτά του γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλου, της Ελένης Χρονοπούλου, αλλά και του πρώην ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου, ενώ την επιθυμία να είναι εκ νέου υποψήφιος φέρεται να έχει εκφράσει και ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου