Γεράσιμος Χιόνης
Ακόμα μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας αποχαιρέτησε σήμερα (30/5) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνέχισε για 3η διαδοχική συνεδρίαση την πλαγιο-καθοδική κίνηση, φέρνοντας στο προσκήνιο τις στηρίξεις των 1.436 μονάδων (μέσος όρος 50 ημερών).
Η ανάγκη για «χώνεψη» των πρόσφατων κορυφών (1.502 μονάδες) και η γενικευμένη διεθνής αβεβαιότητα για την πορεία των επιτοκίων φαίνεται ότι αποτελούν τους βασικούς παράγοντες της εν εξελίξει αναδίπλωσης στην ελληνική αγορά.
Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι αφενός τα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων αποδεικνύονται άκρως ανθεκτικά, αφετέρου τα εταιρικά deals συντηρούν το «ζωηρό» επενδυτικό ενδιαφέρον, δίνοντας αφορμές για βελτίωση των αποτιμήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, παρά τα θετικά πρόσημα σε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή κάμψη κατά 0,16% και διαμορφώθηκε στις 1.439,91 μονάδες, χάνοντας περίπου 2,5 μονάδες σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο (1.442,21 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 16 μονάδες (από 1.433,71 έως 1.449,49 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 105 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Coca – Cola απώλεσε τουλάχιστον 2,5%, καθώς από σήμερα διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα του 0,93 ευρώ. Νέες πιέσεις άνω του 3% ασκήθηκαν στην Intracom, ενώ η Alpha Bank ακολούθησε στο -2,4%. Αντίθετα, κέρδη πέριξ του 1,5% εμφάνισαν οι Jumbo – Optima.
3η ημέρα πτώσης στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης δεν κατάφερε να ανακόψει το τριήμερο πτωτικό σερί, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο -0,28% και τις 1.257 μονάδες.
Η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε έντονα στο -2,47% και το 1,575 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς μειώθηκε στο -0,25% και τα 3,63 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στα 8,12 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε στο +0,74% και τα 2,035 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,24% και 3.482 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola αναδιπλώθηκε στο -2,75% και τα 31,1 ευρώ, λόγω της αποκοπής του μερίσματος. Απώλειες της τάξης του 1% παρουσίασαν και οι μετοχές των Ελλάκτωρ – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Viohalco διευρύνθηκε κατά 2,6%, με τη μετοχή της Cenergy να έπεται στο +2,2% και τα 8,6 ευρώ. Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Titan, Aegean και ΔΕΗ κέρδισαν τουλάχιστον +1%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,50% και 2.312 μονάδες), η μετοχή της Intracom παρέμεινε στο επίκεντρο των πιέσεων, μετά το deal για την Ευρώπη Ασφαλιστική, διολισθαίνοντας στο -3,2% και τα 3,5 ευρώ. Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης, Intralot, ΕΧΑΕ, Profile, ΑΒΑΞ και Αλουμύλ υποχώρησαν από 1% έως 2,5%. Αντίθετα, η μετοχή της Intrakat ενισχύθηκε δυναμικά στο +1,5% και τα 5,2 ευρώ. Κρι Κρι, ΟΛΠ και Austriacard αυξήθηκαν άνω του 1%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 46 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 58 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 21 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 99,4 δισ. ευρώ.
Στο -4% η απόσταση από τις φετινές κορυφές
Στην περιοχή του -4% ανέρχεται η απόσταση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τα πρόσφατα πολυετή υψηλά των 1.502 μονάδων, με τη βραχυπρόθεσμη τάση στην ελληνική αγορά να έχει προσλάβει μια πλαγιο-καθοδική πορεία.
Η νευρικότητα στο εξωτερικό, εν μέσω των αντίρροπων τάσεων για τα διεθνή επιτόκια, σε συνδυασμό με την ανάγκη για «χώνεψη» των μεγάλων κερδών της τελευταίας περιόδου, συνιστούν τους δύο βασικούς παράγοντες της εν εξελίξει αναδίπλωσης.
Το θετικό είναι ότι, προς το παρόν, «αντέχουν» οι στηρίξεις των 1.436 μονάδων, οι οποίες συνιστούν τον μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και ο μέσος όρος των τελευταίων 200 ημερών, ο οποίος τοποθετείται στις 1.327 μονάδες.
Στο μεταξύ, η ροή δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίστηκε και σήμερα, με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΛΠ να ανακοινώνουν την κερδοφορία του α’ τριμήνου. Χθες είχαμε ενημέρωση από τις ΟΠΑΠ, Cenergy, Τέρνα Ενεργειακή και Κρι Κρι.
Στο επίκεντρο της προσοχής τέθηκαν και οι αλλαγές στον FTSE-25, με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να εισάγεται στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, παίρνοντας τη θέση της Quest Συμμετοχών. Η τελευταία, μαζί με την Optima Bank, εισέρχoνται στον δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (FTSE MID CAP), απ’ όπου διαγράφονται οι Αλουμύλ και Premia. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τη συνεδρίαση της 25ης Ιουνίου.
Αύριο, τέλος, εκτός της προγραμματισμένης δημοσίευσης του report από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, η αγορά περιμένει και την καθιερωμένη αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα ανεβάσει σημαντικά τον συναλλακτικό τζίρο.
Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, πτώση στη Wall
Στο εξωτερικό, τώρα, η μεταβλητότητα φαίνεται ότι παραμένει στο προσκήνιο, ενόσω το διεθνές επενδυτικό κλίμα δείχνει να έχει πρόσκαιρα επιδεινωθεί, λόγω της εκ νέου αβεβαιότητας για την πορεία -κυρίως- των αμερικανικών επιτοκίων.
Κάπως έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει μικρή άνοδο στο +0,52% και τις 516 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να κερδίζει μόλις 0,2%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κατρακυλά κατά τουλάχιστον 400 μονάδες, ενώ σε αρνητικό έδαφος είναι και οι S&P 500 – Nasdaq.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου