Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Ηλεκτρονικός «πόλεμος» στη φοροδιαφυγή

 

Γιώργος Κούρος


Ηλεκτρονικό «πόλεμο» κατά της φοροδιαφυγής κηρύσσει από φέτος η ΑΑΔΕ, εντείνοντας τους ψηφιακούς ελέγχους σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και φορείς της αγοράς, με στόχο τη μείωση του φορολογικού κενού στο εισόδημα και στον ΦΠΑ.

Το «κυνήγι» της φοροδιαφυγής εντατικοποιείται καθώς θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος της είσπραξης περίπου 65 δισ. ευρώ, λόγος για τον οποίο άλλωστε στην τελική φάση οδεύει η δημιουργία νέου κέντρου ειδικών δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών.

Επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι όπως οι «ειδικές δυνάμεις», που θα έχουν τον έλεγχο «βαριών υποθέσεων», λειτουργήσουν στα πρότυπα του ΣΔΟΕ, το οποίο θα στελεχωθεί από τις ΥΕΔΔΕ και τις Υπηρεσίες Τελωνειακών Ελέγχων, οι οποίες θα συγχωνευθούν και θα μεταφερθούν σε νέο κτίριο.

Αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2024, το οποίο κοινοποιήθηκε αρμοδίως με ειδική εγκύκλιο (υπ’ αριθμ. Δ.Σ.Σ. Α 1049366ΕΞ/27.4.2024), μέσω του οποίου προαναγγέλλεται η εντατικοποίηση των ελέγχων και η ευρεία χρήση όλων των σύγχρονων εργαλείων και ψηφιακών μέσων.

Η ΑΑΔΕ μάλιστα σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του ελεγκτικού πλαισίου το οποίο, μεταξύ άλλων, αναμένεται να περιλαμβάνει:

  • Την ίδρυση κέντρου ειδικών δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών, που θα λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος συντονισμού, ενισχύοντας τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα μεταξύ των εξειδικευμένων ελεγκτικών δυνάμεων, επεμβαίνοντας στοχευμένα σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο.
  • Τη δημιουργία μονάδας μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων που θα διαθέτει καινοτόμα εργαλεία όπως ανάλυση μεγάλων δεδομένων, συγκριτική αξιολόγηση, διαδικτυακές έρευνες και έλεγχοι ψηφιακών συστημάτων τιμολόγησης.
  • Εκσυγχρονισμό μεθόδων ελέγχου μέσω της υιοθέτησης καινοτόμων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης της εφαρμογής ΕΛΕΓΧΟΣlive μέσω tablet, στοχεύοντας στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των επιτόπιων ελέγχων.

Νέες δράσεις και έργα

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το «οπλοστάσιο» της ΑΑΔΕ εμπλουτίζεται φέτος με νέες δράσεις και έργα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

  • Ενεργοποίηση συστήματος Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας (BANCAPP -Bank Account Nexus Crosscheck Application).
  • Η διασύνδεση από την 1η Μαΐου όλων ταμειακών μηχανών με POS και αποστολή δεδομένων.
  • Η ανάπτυξη εφαρμογής Ψηφιακού Πελατολογίου για συγκεκριμένες κατηγορίες επιτηδευματιών.
  • Η επέκταση και βελτίωση της εφαρμογής ΕΛΕΓΧΟΣlive για τον μερικό επιτόπιο έλεγχο.
  • Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής και επέκταση σε κλάδους της αγοράς για την παρακολούθηση της δια- κίνησης.
  • Αξιοποίηση διαφοράς POS – eSend / myDATA για τη χρήση 2023 στο πλαίσιο διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων διαπίστωσης της εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων.
  • Ψηφιακός έλεγχος πινακίδων κυκλοφορίας για τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
  • Δημιουργία υποδομής και εφαρμογών για την τήρηση και την παρακολούθηση των μέσων ηλεκτρονικών πληρωμών (Μητρώο POS).
  • Μητρώο Παροχών Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων.
  • Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ).
  • Διασύνδεση της βάσης δεδομένων ακινήτων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο.
  • Ενέργειες παροχής στοιχείων από ιδρύματα υπηρεσιών πληρωμών αλλοδαπής για συναλλαγές κατοίκων Ελλάδας.
  • Ανάπτυξη και υλοποίηση στατιστικής μεθοδολογίας και αναλυτικών μεθόδων για τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών.

Ηλεκτρονικά Βιβλία

Θα πρέπει εξάλλου να αναφερθεί ότι μεταξύ των στόχων της ΑΑΔΕ για φέτος είναι και ο εμπλουτισμός της εφαρμογής Ηλεκτρονικών Βιβλίων – Bookkeeper, ώστε να παρέχεται άμεσα η δυνατότητα αναζήτησης δεδομένων myDATA αναφορικά με προοδευτική συμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ και του εντύπου Ε3, για ουσιαστική παρακολούθηση των κινήσεων των επαγγελματιών και άμεσο εντοπισμό παραβατών που αποκρύβουν ή δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού

Από το στόχαστρο της ΑΑΔΕ δεν θα ξεφύγουν οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και συγκεκριμένα όσοι χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ, αφού επιδίωξη της φορολογικής διοίκησης είναι να εισπράξει φέτος περισσότερα από 2,8 δισ. ευρώ έναντι του παλαιού ληξιπρόθεσμου και να πετύχει έσοδα σε ποσοστό 32% επί του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ εξαπολύει «τσουνάμι» φορολογικών ελέγχων σε εισοδήματα και ακίνητα, τραπεζικές καταθέσεις, αλλά και σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα στην αγορά για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.

Ειδικότερα, το φετινό ελεγκτικό «πακέτο» της ΑΑΔΕ που ήδη «τρέχει», μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

  • 27.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών (ΓΔΦΛ), πλην των ΥΕΔΔΕ.
  • από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων θα αφορά καταρχήν ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  • επιπλέον του αριθμού των ανωτέρω φορολογικών ελέγχων, φέτος πρέπει να διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και τις ΔΟΥ 25.400 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων.
  • πέραν του αριθμού των εν λόγω φορολογικών ελέγχων, θα διενεργηθούν από τις ως άνω ελεγκτικές υπηρεσίες 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

Επιπροσθέτως θα πρέπει να διενεργηθούν από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) τουλάχιστον 16.600 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, καθώς και τουλάχιστον 885 έλεγχοι – έρευνες φοροδιαφυγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, από φέτος ο ελεγκτικός μηχανισμός αλλάζει «πίστα» και περνά σε νέα «επίπεδα», καθώς πλέον θα κάνει χρήση των νέων «όπλων» με τα οποία ενισχύθηκε, όπως οι έλεγχοι με κάμερες και η επέκταση των έμμεσων τεχνικών ελέγχων.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου