Γεράσιμος Χιόνης
Με το Χρηματιστήριο Αθηνών να αποχαιρετά τον Απρίλιο από τα υψηλά 13 ετών, όλη η προσοχή της αγοράς στρέφεται πλέον στο ποιες εταιρείες θα εισαχθούν στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και ποιες θα υποβιβαστούν στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Πρόκειται για την πλέον σημαντική αναδιάρθρωση των τελευταίων αρκετών ετών, κάτι το οποίο αποδίδεται στην πρόσφατη αλλαγή του κανονισμού στο Χ.Α.
Υπενθυμίζεται ότι για τις όποιες αλλαγές θα ληφθεί υπόψη ο μέσος όρος της κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων μέσα στον Απρίλιο και όχι η κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.
Εν ολίγοις, «μετρά» η κάθε μια συνεδρίαση του Απριλίου.
Ποιες έχουν το προβάδισμα για τον FTSE 25
Οι τελικές απαντήσεις για το ποιες εταιρείες θα αλλάξουν… κατηγορία θα δοθούν στα μέσα του Μαΐου, με τις τροποποιήσεις να τίθενται σε ισχύ εντός του Ιουνίου.
Με βάση τη σημερινή κεφαλαιοποίηση, πάντως, ότι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», με χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ, συγκαταλέγεται στις εταιρείες, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα εισαχθούν στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Από εκεί και πέρα, σοβαρή υποψηφιότητα για ένταξη στον FTSE 25 θέτει και η Intrakat, η οποία αποτιμάται στα 866 εκατ. ευρώ. Από τις υπόλοιπες μετοχές, κάποιες λίγες πιθανότητες για «άνοδο» στην υψηλή κεφαλαιοποίηση έχει η Optima Bank με αξία 784 εκατ. ευρώ και η Intralot με αξία 693 εκατ. ευρώ. Ο ΟΛΠ, από την πλευρά του, διαθέτει κεφαλαιοποίηση 620 εκατ. ευρώ.
Τα φαβορί για… υποβιβασμό
Όσον αφορά τα σημερινά blue chips, τις περισσότερες πιθανότητες υποβιβασμού στον FTSE MID έχει η ΕΥΔΑΠ με χρηματιστηριακή αξία 609 εκατ. ευρώ. Η Quest Συμμετοχών ακολουθεί με 621 εκατ. ευρώ και η Autohellas με 626 εκατ. ευρώ.
Σαφώς μεγαλύτερη ασφάλεια μπορούν να νιώθουν οι ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Σαράντης, με κεφαλαιοποίηση 724 και 795 εκατ. ευρώ.
Επαναλαμβάνεται ότι για τις οριστικές αλλαγές θα ληφθεί υπόψη ο μέσος όρος του Απριλίου και όχι η τελευταία συνεδρίαση του μήνα. Επίσης, στα κριτήρια συμπεριλαμβάνονται κι άλλοι παράγοντες, όπως η ρευστότητα του τίτλου κ.α.
Η κεφαλαιοποίηση των εμπλεκόμενων εταιρειών
- ΔΑΑ 2,4 δισ.
- Intrakat 866 εκατ. ευρώ
- Σαράντης 795
- Optima 784 εκατ. ευρώ
- ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 724 εκατ. ευρώ
- Ιntralot 693 εκατ. ευρώ
- Αutohellas 626 εκατ. ευρώ
- Quest 621 εκατ. ευρώ
- ΟΛΠ 620 εκατ. ευρώ
- ΕΥΔΑΠ 609 εκατ. ευρώ
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου