Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους του Καράκας και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βενεζουέλας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο – την οποία και θεωρούν προϊόν εκτεταμένης νοθείας. Κάποιοι περπάτησαν για μίλια από τις φτωχογειτονιές στα βουνά που περιβάλλουν την πόλη, προς το Προεδρικό Μέγαρο και αντιμετώπισαν τη βία των δυνάμεων ασφαλείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες μη κυβερνητικών οργανώσεων τουλάχιστον ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν.
Εικόνες χάους
Πλήθος κόσμου φώναζε «Ελευθερία, ελευθερία!» και ζητούσε να πέσει η κυβέρνηση. Πλάνα έδειξαν λάστιχα να καίγονται σε αυτοκινητόδρομους και μεγάλο αριθμό ανθρώπων στους δρόμους, με αστυνομικούς με μοτοσικλέτες να ρίχνουν δακρυγόνα.
Σε ορισμένες περιοχές, αφίσες του προέδρου Μαδούρο σκίστηκαν και κάηκαν, ενώ λάστιχα, αυτοκίνητα και σκουπίδια έχουν επίσης πυρποληθεί. Ένοπλοι αστυνομικοί, στρατιωτικοί και αριστεροί παραστρατιωτικοί που είναι συμπαθείς στην κυβέρνηση συγκρούστηκαν με διαδηλωτές και απέκλεισαν πολλούς δρόμους γύρω από το κέντρο της πόλης.
Τι υποστηρίζει η αντιπολίτευση
Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο δικός της υποψήφιος της Εντμούντο Γκονζάλες κέρδισε τις εκλογές, αποσπώντας το 73,2% των ψήφων. Οι δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών έδειχναν επί μήνες ξεκάθαρη νίκη του.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ενωθεί πίσω από τον Γκονζάλες σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Μαδούρο μετά από 11 χρόνια στην εξουσία και εν μέσω οξύτατης οικονομικής κρίσης.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι νικητής ήταν ο Μαδούρο με ποσοστό λίγο άνω του 51%.
Αμφισβητούν χώρες της Λατινικής Αμερικής το αποτέλεσμα
Αρκετές χώρες της Δυτικής και της Λατινικής Αμερικής, καθώς και διεθνείς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, ζήτησαν από τις αρχές της Βενεζουέλας να δημοσιοποιήσουν τα αρχεία ψηφοφορίας από μεμονωμένα εκλογικά τμήματα.
Η Αργεντινή είναι μεταξύ των χωρών, που αρνήθηκε να αναγνωρίσει την εκλογική νίκη του προέδρου Μαδούρο και ως απάντηση η Βενεζουέλα ανακάλεσε διπλωμάτες από το Μπουένος Άιρες. Διπλωμάτες από έξι άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής -Χιλή, Κόστα Ρίκα, Παναμάς, Περού, Δομινικανή Δημοκρατία και Ουρουγουάη- αποσύρθηκαν επίσης για αυτό που ο υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Γκιλ περιέγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «παρεμβατικές ενέργειες και δηλώσεις».
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε επίσης προσωρινή αναστολή των εμπορικών αεροπορικών πτήσεων από και προς τη Βενεζουέλα με τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία από τις 20:00 τοπική ώρα την Τετάρτη εξαιτίας «της ανάμειξης των κυβερνήσεών τους στα εσωτερικά της χώρας».
Με πληροφορίες από BBC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου