Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

ΗΠΑ: Μαίνεται η «Park Fire», μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της Καλιφόρνια


 Περιοχή μεγαλύτερη σε έκταση από την πόλη του Λος Άντζελες έχει κατακάψει η λεγόμενη «Park Fire», η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται από την Τετάρτη στο βόρειο τμήμα της Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Η φωτιά έχει κάψει σχεδόν 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με την υπηρεσία δασών και πυροπροστασίας της Καλιφόρνια CalFire, γεγονός που την καθιστά μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της πολιτείας.

Σχεδόν 4.900 πυροσβέστες και 400 οχήματα έχουν κινητοποιηθεί, ενώ από αέρος επιχειρούν 33 ελικόπτερα και πολλά Canadair.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα και οι πυροσβέστες επωφελήθηκαν το Σαββατοκύριακο από μικρή πτώση της θερμοκρασίας, η οποία τους επέτρεψε να σημειώσουν κάποια πρόοδο. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο σε ποσοστό «12%».

Ωστόσο, περισσότεροι από 26.000 άνθρωποι κλήθηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με εκπρόσωπο της CalFire.

Ζημιές σε 100 κτίρια

Οι αρχές συνιστούν μεγαλύτερη προσοχή στον κόσμο καθώς η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ανά πάσα στιγμή. Η φωτιά έχει καταστρέψει μέχρι στιγμής περισσότερα από 100 κτίρια.

Η ταχύτατη εξάπλωσή της οφείλεται κυρίως στα επαναλαμβανόμενα κύματα καύσωνα που πλήττουν την Καλιφόρνια και την αμερικανική Δύση από τις αρχές Ιουνίου.

Μολονότι η περιοχή στους πρόποδες της Σιέρα Νεβάδα αντιμετωπίζουν συχνά πυρκαγιές, οι δασικές εκτάσεις τις οποίες καίει αυτή η φωτιά είναι σε περιοχές στις οποίες δεν έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά εδώ και δεκαετίες.

Η τεράστια αυτή δασική πυρκαγιά ξυπνά άσχημες μνήμες στους κατοίκους της πόλης Παραντάιζ, όπου 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2018 στην πιο φονική φωτιά στην ιστορία της Καλιφόρνια.

Δίωξη για εμπρησμό

Η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο ύποπτος, ένας 42χρονος με ποινικό μητρώο, παρουσιάστηκε χθες σε δικαστήριο για να του ασκηθεί επισήμως δίωξη.

Ο 42χρονος εθεάθη την Τετάρτη να σπρώχνει και να ρίχνει «αυτοκίνητο που είχε πάρει φωτιά σε ένα φαράγγι», σύμφωνα με την τοπική εισαγγελία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου