Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Πανώλη αιγοπροβάτων: Την Ρουμανία «βλέπει» η κυβέρνηση ως πηγή της νόσου – «Εάν χρειαστεί, θα παρθεί το μέτρο απαγόρευσης εισαγωγών ζώων»


 Συναγερμός έχει σημάνει για την πανώλη αιγοπροβάτων, με τις αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή μετά τον εντοπισμό κρούσματος και στην Αττική.

Την Δευτέρα έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας αποφάσισε την απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους έχοντας ως στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

Οι ιδιοκτήτες της μονάδας στον Ασπρόπυργο αντιλήφθηκαν κάποια συμπτώματα στα ζώα τους και ενημέρωσαν αμέσως τις αρμόδιες αρχές. Οι κτηνίατροι της περιφέρειας προχώρησαν σε αιμοληψίες, διαπιστώνοντας πως πρόκειται για κρούσμα αφρικανικής πανώλης και σύμφωνα με το πρωτόκολλο προβλέπεται η μαζική θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων της μονάδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη κλιμάκια των τοπικών κέντρων ελέγχου Νοσημάτων της περιφέρειας είχαν θέσει ήδη σε καραντίνα δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί ζώα από την Ρουμανία.

Σήμερα, Δευτέρα 29 Ιουλίου, εγκρίθηκε το ποσό των 40.000 ευρώ από την περιφέρεια για την ενίσχυση των υγειονομικών υπηρεσιών. Αναμένεται να συγκληθεί και ευρεία σύσκεψη για την κατάρτιση στρατηγικής για την καταπολέμηση της πανδημίας, ενώ οι κτηνιατρικές υπηρεσίες τις περιφέρειας συνεχίζουν τους σχολαστικούς ελέγχους.

Η κινητοποίηση των αρχών

Η Περιφέρεια Αττικής στην εμφάνιση του πρώτου κρούσματος αφρικανικής πανώλης των αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο, ανταποκρίθηκε άμεσα καθώς ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, είχε θέσει ήδη σε επιφυλακή όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, εδώ και αρκετές ημέρες το εξειδικευμένο προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ) της Περιφέρειας Αττικής είχε θέσει σε καραντίνα δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί νομίμως ζώντα αμνοερίφια από τη Ρουμανία.

Μετά την ειδοποίηση των ιδιοκτητών μονάδας στον Ασπρόπυργο περί ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους, οι κτηνίατροι της Περιφέρειας προέβησαν σε αιμοληψίες, διαπιστώνοντας το πρώτο κρούσμα στην Αττική.

Αμέσως, τέθηκαν σε εφαρμογή τα αυστηρά πρωτόκολλα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που προβλέπουν τη μαζική θανάτωση και υγειονομική ταφή των αμνοεριφίων της μονάδας.

Παράλληλα, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας θα διεξάγουν συνεχείς και σχολαστικούς ελέγχους στις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής για τον εντοπισμό και την άμεση αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών, ενώ θα συγκληθεί και ευρεία σύσκεψη για την κατάρτιση ολιστικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Υπενθυμίζεται, ότι με προσωπική εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής και κατόπιν συνεννόησης με τον Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής βρέθηκαν στη Θεσσαλία για να συνδράμουν τις τοπικές αρχές.

Επιπροσθέτως, ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε ήδη προνοήσει για την ενίσχυση των μηχανισμών της Περιφέρειας, καθώς στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα, Δευτέρα 29 Ιουλίου, στη Ραφήνα, εγκρίθηκε δαπάνη 40.000 ευρώ για προμήθεια του κατάλληλου συμπληρωματικού εξοπλισμού και υπηρεσιών για τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Στόχος ο περιορισμός της νόσου

«Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περίπου 14-15 θετικά κρούσματα πανώλης» τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, μιλώντας στο ΕΡΤNews. Ο κ. Κέλλας σημείωσε ότι «έχουν θανατωθεί περίπου 9 με 10 χιλιάδες αμνοερίφια για τον περιορισμό της νόσου. Εύχομαι και ελπίζω να σταματήσει εδώ, αλλά σήμερα έχουμε και νέο κρούσμα σε άλλη περιοχή το οποίο θα δηλωθεί αύριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και συνέχισε «Υπάρχουν αναφορές για νέο κρούσμα στη Δυτική Αττική, με την κατάσταση να παραμένει ανησυχητική».

Ωστόσο, ο έλεγχος της πανώλης απαιτεί την παρακολούθηση για 30 ημέρες μετά την καταγραφή του τελευταίου κρούσματος, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η περιοχή είναι απαλλαγμένη από τη νόσο. «Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι ο περιορισμός της επέκτασης της νόσου σε άλλες περιοχές και σε άλλα εκτροφεία. Αυτό είναι ο στόχος του υπουργείου και φυσικά η εκρίζωση της νόσου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας.

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, και τροφή σε όλη την επικράτεια, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το μέτρο ελήφθη μετά την καταγραφή κρουσμάτων σε περιοχές όπως τα Τρίκαλα, η Λάρισα, και πρόσφατα στην Κορινθία, και στοχεύει στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους, αν και το ακριβές ύψος των αποζημιώσεων δεν έχει ακόμα καθοριστεί. «Ένα είναι βέβαιο ότι η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους μας, γιατί η κτηνοτροφία μας είναι πυλώνας ανάπτυξης του κράτους» επισήμανε ο κ. Κέλλας.

Πανώλη σε αιγοπρόβατα και στην Κορινθία

Μετά τη Θεσσαλία, καταγράφηκαν κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα και στην Κορινθία, με την περιφέρεια Πελοποννήσου να είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση του προβλήματος που λαμβάνει διαστάσεις.

Όπως αναφέρει στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο αντιπεριφερειάρχης Κορίνθου, Αναστάσιος Γκιόλης:

«Το κακό ξεκίνησε από μια κτηνοτροφική μονάδα στην ορεινή Κορινθία, στον δήμο Σικυωνίων όπου θανατώθηκαν 300 ζώα και μετά σε κοντινή απόσταση υπήρχε και άλλος κτηνοτρόφος. Χθες το μεσημέρι έγιναν συνεχόμενες συσκέψεις. Ο άνθρωπος αυτός έχει άλλα 1.200 ζώα που το επόμενο διάστημα θα θαφτούν και αυτά».

«Υπάρχει η πληροφορία πως ήρθαν από έξω αυτά τα ζώα. Και άμεσα με το που βγήκαν τα δύο θετικά αποτελέσματα, σε σύσκεψη που κάναμε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, καθορίστηκαν οι οδηγίες που είναι σαφείς. Ό,τι λένε τα πρωτόκολλα, ό,τι μας πουν οι κτηνίατροι», τόνισε.

«Θα πάρουμε δείγματα σε κάθε στάβλο»

Όπως επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης, ειδικοί που καταφτάνουν σήμερα θα ξεχυθούν σε όλες στις κτηνοτροφικές μονάδες για να πάρουν δείγματα. «Θα μπούμε σε κάθε στάβλο να πάρουμε δείγματα για να μην ξεφύγει κανένα περιστατικό και να μην διαχυθεί σε όλη την Κορινθία».

«Κάνουμε δύο ζώνες 3 και 10 χιλιομέτρων, καμία μετακίνηση αιγοπροβάτων. Όσα φορτηγά και ζωοτροφές έρχονται τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Επίσης βγήκε η απόφαση μέχρι την Παρασκευή κανένα σφαγείο να μην σφάξει αιγοπρόβατα».

«Εάν χρειαστεί, θα παρθεί το μέτρο απαγόρευσης εισαγωγών ζώων»

Επίσης, τόνισε πως «εάν χρειαστεί, θα παρθεί το μέτρο απαγόρευσης εισαγωγών ζώων».

Μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρει πως υπάρχουν πληροφορίες και για άλλα πιθανά κρούσματα και αναμένεται να ελεγχθούν.

Πιθανό να έγινε διασπορά της πανώλης από τη Θεσσαλία

Για το πώς έγινε η διασπορά της πανώλης, ο κ. Γκιόλης αναφέρει πως οι κτηνίατροι έχουν πληροφορίες πως έγινε κάποιο δρομολόγιο από τη Θεσσαλία, αλλά αυτό ακόμα ερευνάται.

Για το πού και πώς θα γίνει η θανάτωση των χιλιάδων ζώων, αναφέρει πως «από σήμερα υπάρχουν συντεταγμένες, γνωρίζουν ήδη οι υπηρεσίες, για να βρεθεί ο χώρος για να γίνει η ταφή για να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα και προφανώς δεν θα θαφτούν ζωντανά ζώα».

Για το εάν προβλέπονται αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους που χάνουν τα ζώα τους, ο κ. Γκιόλης απάντησε: «ναι, για τα ζώα που είναι δηλωμένα».

Τη Ρουμανία «βλέπει» η κυβέρνηση ως πηγή προέλευσης της νόσου

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ANT1, η κυβέρνηση «βλέπει» την Ρουμανία ως πηγή προέλευσης της νόσου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Τάσο Τέλλογλου, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, με επιστολή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά να την απαγόρευση εισαγωγής αιγοπροβάτων από την Ρουμανία.

«Θεωρώ άμεσα ότι πρέπει να εκδοθεί απόφαση απαγόρευσης εισαγωγής αμνοεριφίων από τη Ρουμανία (χώρα προέλευσης της νόσου) για οποιοδήποτε λόγο (πάχυνση, αναπαραγωγή, σφαγή)»

Να σημειωθεί ότι στη Ρουμανία μία μόνο επιχείρηση εξαγωγής αιγοπροβάτων έχει αναγκασθεί να σφάξει 50.000 αιγοπρόβατα για να μην εξαπλωθεί η πανώλη.

Υπενθυμίζεται ότι το enikos.gr, ήδη από την Παρασκευή – μετά την εισαγγελική παρέμβαση για τα κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία, προκειμένου να διερευνηθεί πώς, πότε και ποιος έβαλε τα μολυσμένα ζώα στη χώρα-  είχε αποκαλύψει σε ρεπορτάζ του ότι υπάρχουν πληροφορίες για συγκεκριμένη κτηνοτροφική μονάδα στα Τρίκαλα που φέρεται να εισήγαγε φορτίο με μολυσμένα αιγοπρόβατα από την Τουρκία ή τη Ρουμανία.

 enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου