Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

«Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή – Παγκόσμια ανησυχία για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

 


Οι ευρύτερες εντάσεις στη Μέση Ανατολή παίρνουν διαστάσεις «επιδημίας», με τις διπλωματικές προσπάθειες να προσπαθούν να αποτρέψουν μια ευρύτερη σύγκρουση.

Στον απόηχο μιας φονικής επίθεσης με ρουκέτα από τη Χεζμπολάχ που στοίχισε τη ζωή σε 12 παιδιά ενώ έπαιζαν ποδόσφαιρο στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, η περιοχή προετοιμάζεται για επικείμενα ισραηλινά αντίποινα. Ανώνυμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ αποκάλυψε στο Associated Press ότι η παραστρατιωτική και πολιτική οργάνωση, αν και δεν επιδιώκει πόλεμο πλήρους κλίμακας με το Ισραήλ, «είναι έτοιμη να πολεμήσει χωρίς όρια» αν ξεσπάσει σύγκρουση. Από την Κυριακή, η Χεζμπολάχ έχει αρχίσει να μετακινεί τους κατευθυνόμενους με ακρίβεια πυραύλους της, υποδηλώνοντας ετοιμότητα για πιθανή κλιμάκωση.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είπε σήμερα στον Αμερικανό ομόλογό του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ του Λιβάνου θα θεωρηθεί υπεύθυνη για την επίθεση με ρουκέτα που σκότωσε τα 12 παιδιά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. «Ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ σημείωσε ότι η επίθεση το Σάββατο αποτελεί σημαντική κλιμάκωση και ότι η πληρεξούσια του Ιράν Χεζμπολάχ θα θεωρηθεί υπεύθυνη», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) επιβεβαίωσαν μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον νότιο Λίβανο τη Δευτέρα, με στόχο ένα αυτοκίνητο και μια μοτοσικλέτα, με αποτέλεσμα το θάνατο 2 στελεχών της Χεζμπολάχ και τον τραυματισμό άλλων 3, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού. Το χτύπημα μεταξύ των πόλεων Mays al-Jabal και Shaqra του νότιου Λιβάνου αυξάνει την ένταση, καθώς και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για περαιτέρω αντιπαραθέσεις.

Οι διπλωματικές προσπάθειες

Δυτικοί διπλωμάτες έχουν αναλάβει δράση για αποκλιμάκωση, φοβούμενοι ότι η ασταθής κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επικοινώνησε με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ, τονίζοντας την ανάγκη να αποφευχθεί η κλιμάκωση και να επιδιωχθούν διπλωματικές λύσεις. Ομοίως, Λιβανέζοι αξιωματούχοι συμμετείχαν σε συζητήσεις με τον Amos Hochstein, ανώτερο σύμβουλο του προέδρου Τζο Μπάιντεν, για τον μετριασμό της αυξανόμενης έντασης.

Η UNIFIL, η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο, έχει εντείνει τις επαφές της τόσο με τις ισραηλινές όσο και με τις λιβανέζικες αρχές. «Κανείς δεν θέλει να ξεκινήσει μια ευρύτερη σύγκρουση, αλλά ένας λανθασμένος υπολογισμός θα μπορούσε να την προκαλέσει», δήλωσε η εκπρόσωπος της UNIFIL, Αντρέα Τενέντι, υπογραμμίζοντας την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ στρατιωτικής δράσης και διπλωματικών διαπραγματεύσεων.

Διαφωνίες για την παρεμπόδιση της κατάπαυση πυρός

Η Χαμάς κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την παρεμπόδιση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέροντας ότι ο Νετανιάχου έχει θέσει νέους όρους και απαιτήσεις στις διαμεσολαβητικές συνομιλίες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ. Οι συνομιλίες αυτές, στις οποίες συμμετείχαν το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ, πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στη Ρώμη. Σύμφωνα με το ertnews, η Ουάσινγκτον, η οποία στηρίζει τις συνομιλίες, επανειλημμένα δηλώνει ότι μια συμφωνία είναι κοντά. Οι τελευταίες συνομιλίες αφορούσαν μια πρόταση που είχε καταθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Μάιο.

Η Χαμάς δήλωσε ότι οι μεσολαβητές μετέφεραν ότι ο Νετανιάχου υιοθέτησε μια στρατηγική αναβλητικότητας και υπεκφυγής, θέτοντας νέους όρους, ενώ προηγουμένως είχε αποδεχτεί μια πρόταση που βασιζόταν σε ένα ισραηλινό έγγραφο.

Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, κατηγόρησε τη Χαμάς ότι εμποδίζει την επίτευξη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα, διατηρώντας τις ίδιες προϋποθέσεις όπως είχαν τεθεί στην αρχική πρόταση. Αυτές περιλαμβάνουν την απελευθέρωση του μέγιστου αριθμού ομήρων, τον ισραηλινό έλεγχο του μεθοριακού διαδρόμου μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου και την αποτροπή επιστροφής των Παλαιστίνιων μαχητών και όπλων στη βόρεια Γάζα. Οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος έχουν δηλώσει ότι οι πόρτες για περαιτέρω διαπραγματεύσεις παραμένουν ανοιχτές, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να εκφράζουν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

Η ισραηλινή στάση και οι απειλές της Χεζμπολάχ

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε το Majdal Shams, όπου σημειώθηκε η επίθεση με ρουκέτες, και υποσχέθηκε σκληρή απάντηση. «Αυτά τα παιδιά είναι τα παιδιά μας, είναι τα παιδιά όλων μας», δήλωσε, τονίζοντας την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να ανταποδώσει.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, αν και αναγνώρισαν την ανάγκη απάντησης στη Χεζμπολάχ, εξέφρασαν την προτίμησή τους να αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος. Πηγή που συμμετέχει στις διπλωματικές προσπάθειες είπε στο Reuters ότι η αναμενόμενη απάντηση θα είναι σημαντική, αλλά θα αποσκοπεί στην αποφυγή μιας γενικευμένης σύγκρουσης. «Είναι σαφές ότι [το Ισραήλ] θέλει να πάρει θέση, αλλά χωρίς να οδηγήσει σε γενικευμένη σύγκρουση», δήλωσε.

Αντίθετα, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν προειδοποίησε για σοβαρές συνέπειες για το Ισραήλ σε περίπτωση που επιτεθεί στον Λίβανοενισχύοντας το ενδεχόμενο ευρύτερης περιφερειακής εμπλοκής. Το Ιράν, έχοντας προηγουμένως εξαπολύσει απευθείας πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ νωρίτερα φέτος, παραμένει κρίσιμος παίκτης στο εκρηκτικό σενάριο που εκτυλίσσεται.

Ο ευρύτερος αντίκτυπος στο Λίβανο και τη Γάζα

Στο εσωτερικό του Λιβάνου, οι διπλωματικές δραστηριότητες έχουν ενταθεί καθώς η χώρα προετοιμάζεται για την απάντηση του Ισραήλ. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Najib Mikati και ο επικεφαλής των εξωτερικών σχέσεων της Χεζμπολάχ, Ammar Moussawi, έχουν έρθει σε επαφή με διάφορους διεθνείς εκπροσώπους για να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος της σύγκρουσης εκτείνεται πέρα από τις άμεσες στρατιωτικές εμπλοκές. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας κήρυξε επιδημία πολιομυελίτιδας, αποδίδοντας την επιδημία στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχουν καταστρέψει τις υποδομές. «Αυτή είναι μόνο η αρχή του κύματος ασθενειών που θα αντιμετωπίσει η Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η Hind Khoudary του Al Jazeera, κάνοντας ρεπορτάζ για τις ανθρωπιστικές συνθήκες που επιδεινώνονται ολοένα και περισσότερο από τη σύγκρουση.

Πιθανότητα ευρύτερης σύγκρουσης

Παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες αποτροπής ενός ευρύτερου πολέμου, η κατάσταση παραμένει επικίνδυνα κοντά στην κλιμάκωση. Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις της Χεζμπολάχ με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε συνδυασμό με τα ισραηλινά αντίποινα, έχουν ήδη οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες και στις δύο πλευρές. Ο ισραηλινός στρατός έχει αναφέρει 24 θανάτους αμάχων και την απώλεια 18 στρατιωτών και εφέδρων, ενώ η Χεζμπολάχ έχει αναγνωρίσει το θάνατο 383 μελών και πολλών αμάχων.

Οι πρόσφατες εντάσεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο μοτίβο εχθροπραξιών που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Η Χεζμπολάχ, υποστηρίζοντας τη Χαμάς, έχει ανοίξει ένα νέο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, περιπλέκοντας περαιτέρω τις προοπτικές για ειρήνη. Η διεθνής κοινότητα, επιφυλακτική για μια περιφερειακή σύγκρουση, συνεχίζει να πιέζει για διπλωματικές λύσεις, ωστόσο ο δρόμος προς την αποκλιμάκωση παραμένει γεμάτος προκλήσεις.

Με τις δύο πλευρές να προετοιμάζονται για πιθανή κλιμάκωση, ο ρόλος της διεθνούς διπλωματίας γίνεται κάθε μέρα και πιο κρίσιμος. Καθώς ο πρωθυπουργός Νετανιάχου προετοιμάζεται για μια «σκληρή απάντηση» και η Χεζμπολάχ μετακινεί τους πυραύλους της, η περιοχή κρατάει την αναπνοή της, ελπίζοντας ότι θα επικρατήσει ψυχραιμία για να αποφευχθεί ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας.

Το σχόλιο του Νίκου Φίλη για την Μέση Ανατολή

Ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης, σχολίασε τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου