Είναι από τα πιο δημοφιλή ελληνικά χωριά που αποτελούν και αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Δεν υπάρχει κάποιος που να μην τα γνωρίζει με το όνομά τους. Ωστόσο, αρκετοί δεν γνωρίζουν την ιστορία πίσω από το όνομά τους. Για παράδειγμα, γνωρίζετε όλοι από πού προέρχεται το «Αράχωβα»;
Δείτε παρακάτω την απάντηση:
Αράχωβα
Υπάρχουν διάφορες εκδοχές, αν και η επικρατέστερη θέλει το όνομα να προέρχεται από το σλαβικό «orechova» που σημαίνει «καρυδότοπος». Άλλη εκδοχή θέλει το όνομα της «σταρ του Παρνασσού» να προέρχεται από το ελληνικό «Ράχωβα» (ράχις+ωβάς), δηλαδή ένωση οικισμών.
Τσαγκαράδα
Εδώ, συναντάμε δύο εκδοχές για την προέλευση του ονόματος. Σύμφωνα με την πρώτη, στην περιοχή υπήρχαν κάποτε πολλά κοπάδια (τσαγκάδια) γι’ αυτό και την ονόμασαν Τσαγκαράδα. Η δεύτερη θέλει το όνομα να προέρχεται από τα σλάβικα, όπου Τσαγκαράδα σημαίνει ωραία τοποθεσία.
Νυμφαίο
Παλαιότερα, ονομαζόταν «Νιβέστα» ή «Νιβεάστα», μια βλάχικη ονομασία που σημαίνει «νύφη» – εξ ου και κατά την μετονομασία του, το 1928 ονομάστηκε Νυμφαίο. Ωστόσο, υπάρχει και η εκδοχή της προέλευσης από το «ni vista», δηλαδή αθέατο χωριό, εξαιτίας της τοποθεσίας του ή και από το «nives sta», που σημαίνει «μέρος όπου μένει το χιόνι».
Μαργαρίτες
Το όνομα των Μαργαριτών στην Κρήτη φέρει πίσω του διάφορες θεωρίες για την προέλευση του και όχι δεν έχουν να κάνουν με το αγαπημένο λουλούδι. Η θεωρία που έχει επικρατήσει, θέλει το όνομα του χωριού να προέρχεται από τη λέξη «μαγαρικά», με το γράμμα «ρ» να προστίθεται στη συνέχεια. Η σημασία της λέξης αυτής στα βυζαντινά χρόνια ήταν συνώνυμη με τον όρο «πήλινα».
Μονεμβασιά
Μονεμβασιά, Μονεμβάσια, Μονεμβασία…. Όπως και αν την πεις, το όνομά της σημαίνει η «μονή έμβασις» και αναφέρεται στη μοναδική δη στενήείσοδο της Καστροπολιτείας. Οι ντόπιοι αποκαλούν τον οικισμό Μονοβάσια ή Μονομπασιά, οι Ενετοί τον αποκαλούσαν Μαλβάζια και οι Γάλλοι Μαλβουαζί.
newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου