Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024
Γιατί οι γυναίκες πολιτικοί γίνονται συχνότερα στόχος βίας;
Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σημαντικά στην πολιτική παγκοσμίως. Το 2023, οι γυναίκες κατείχαν μόνο το 26% των κοινοβουλευτικών εδρών και το 15,8% των θέσεων αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που διεξήχθη στην Ιταλία, μελετάται γιατί οι γυναίκες που συμμετέχουν στην πολιτική είναι πιο πιθανό να γίνουν στόχοι βίας.
Οι λόγοι πίσω από τη συνεχιζόμενη υποεκπροσώπηση των γυναικών στους διαδρόμους της εξουσίας είναι πολύπλευροι. Οι έρευνες έχουν διερευνήσει παράγοντες από τα πολιτικά κόμματα που παραγκωνίζουν τις γυναίκες και τις διακρίσεις των ψηφοφόρων, μέχρι τα πολιτιστικά πρότυπα και τις παραδοσιακές οικογενειακές προσδοκίες. Η πολιτική βία μπορεί να αποτελεί μέρος της ιστορίας.
Δυσανάλογα μεγάλος στόχος της πολιτικής βίας
Αν και υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες αποτελούν δυσανάλογα μεγάλο στόχο της πολιτικής βίας, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη καθορίσει αν αυτή η σχέση είναι πραγματικά αιτιώδης. Το κύριο εμπόδιο έγκειται στην ποιότητα των δεδομένων. Μεγάλο μέρος της έρευνας βασίζεται σε έρευνες αυτοαναφορών από επιλεγμένους πολιτικούς, οι οποίες δεν είναι αντιπροσωπευτικές.
Επιπλέον, οι γυναίκες πολιτικοί συχνά διαφέρουν από τους άνδρες συναδέλφους τους με τρόπους που εκτείνονται πέρα από το φύλο. Οι γυναίκες στην πολιτική τείνουν να είναι νεότερες, να έχουν λιγότερες διασυνδέσεις και να θεωρούνται πιο ειλικρινείς από τους άνδρες. Όλοι αυτοί είναι παράγοντες που μπορεί να τις καθιστούν πιο ευάλωτες σε επιθέσεις.
Προηγούμενες έρευνες δεν έχουν διαχωρίσει αν είναι αυτά τα χαρακτηριστικά ή το φύλο τους που τις θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο.
Η εν λόγω μελέτη αντιμετωπίζει αυτά τα ερωτήματα αξιοποιώντας δεδομένα 12 ετών σχετικά με τις επιθέσεις εναντίον Ιταλών πολιτικών. Χρησιμοποιούνται δεδομένα από ετήσιες εκθέσεις που συντάσσει η ΜΚΟ Avviso Pubblico. Ο οργανισμός αυτός συνεργάζεται στενά με τις ιταλικές τοπικές κυβερνήσεις και παρέχει μια αξιόπιστη πηγή πληροφοριών σχετικά με επιθέσεις εναντίον πολιτικών τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένων των λεκτικών απειλών και της σωματικής βίας.
Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να συγκρίνουμε δημάρχους που είναι παρόμοιοι με κάθε τρόπο εκτός από το φύλο τους. Συγκρίνουμε πόλεις όπου μια γυναίκα δήμαρχος κέρδισε με μικρή διαφορά με εκείνες όπου ένας άνδρας δήμαρχος κέρδισε με παρόμοιο μικρό προβάδισμα. Οι γυναίκες και οι άνδρες δήμαρχοι που κερδίζουν με μικρή διαφορά μοιράζονται παρόμοια χαρακτηριστικά σε 16 διαφορετικές μετρήσεις, ενισχύοντας την υπόθεση ότι το φύλο παίζει σημαντικό ρόλο στις στοχευμένες πράξεις βίας.
Αυξημένος κίνδυνος για τις γυναίκες
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι γυναίκες δήμαρχοι έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν στόχος πολιτικής βίας από τους άνδρες συναδέλφους τους. Ακόμα και αν ληφθούν υπόψη πιθανές αποκλίσεις στις αναφορές και άλλοι δημογραφικοί παράγοντες, ο αυξημένος κίνδυνος για τις γυναίκες παραμένει σαφής. Αυτό υποδηλώνει ότι το φύλο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην πολιτική βία.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες στην πολιτική μπορεί να αντιμετωπίζουν περισσότερες επιθέσεις από ό,τι οι άνδρες. Το ενδιαφέρον στην έρευνα είναι ότι οι πολιτικές επιλογές δεν αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την εξήγηση του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων στις επιθέσεις. Δεν παρατηρούνται αξιοσημείωτες διαφορές στις επιλογές δαπανών σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η κοινωνική πρόνοια και η εκπαίδευση μεταξύ ανδρών και γυναικών δημάρχων.
Στοχοποίηση
Τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με δύο μέτρα και δυο σταθμά αναφορικά με την πολιτική βία. Στοχοποιούνται ακόμη και όταν λαμβάνουν τις ίδιες αποφάσεις με τους άνδρες. Ο μισογυνισμός και η προκατάληψη λόγω φύλου μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να κρίνουν πιο αυστηρά τις γυναίκες ηγέτες.
Υπάρχει επίσης το θέμα της ορατότητας και των αξιών της ενδυνάμωσης των γυναικών που εκπροσωπούν οι γυναίκες ηγέτες. Οι γυναίκες δήμαρχοι δέχονται συχνότερα επιθέσεις σε δήμους όπου εφαρμόζονται ποσοστώσεις φύλου – γεγονός που υποδηλώνει μια αντίδραση σε μέρη όπου οι γυναίκες επιτυγχάνουν μεγαλύτερη πολιτική εκπροσώπηση.
Η βία είναι ακόμη πιο συχνή σε δήμους όπου οι γυναίκες δήμαρχοι δεν αντιμετωπίζουν περιορισμούς θητείας, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επιθέσεις κατά των γυναικών δημάρχων θα μπορούσαν ακόμη και να υποκινούνται ειδικά από την επιθυμία να τις κρατήσουν εκτός εξουσίας και επιρροής.
Ενώ οι γυναίκες είναι εξίσου πιθανό με τους άνδρες να θέσουν υποψηφιότητα για επανεκλογή, εκείνες που έχουν δεχθεί επίθεση είναι σημαντικά λιγότερο πιθανό να το πράξουν. Αυτό δείχνει ότι η βία αποθαρρύνει τις γυναίκες πολιτικούς από το να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους, οδηγώντας τες εκτός αξιωμάτων.
Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί μακροπρόθεσμες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις για την αλλαγή της κοινωνικής στάσης απέναντι στις γυναίκες ηγέτες. Βραχυπρόθεσμα, είναι απαραίτητη η εφαρμογή ισχυρότερων μέτρων δημόσιας ασφάλειας για τις νεοεκλεγείσες γυναίκες.
Πηγή: The Conversation
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου