Οι ανακοινώσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ είναι προ των πυλών. Μία νέα σελίδα ανοίγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπαρασύροντας τις σχέσεις με την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, σε μία εποχή που η ειρήνη είναι αβέβαιη, το ίδιο και η πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Η κυβέρνηση, δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη μιλάει για θωρακισμένες σχέσεις που έχουν στρατηγικό αποτύπωμα, "εθνικό και όχι παραταξιακό", όπως είπε δύο φορές ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Η πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τράμπ στον Λευκό Οίκο δεν είχε κραδασμούς για την Ελλάδα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε συναντηθεί τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2019, "πετώντας" έξω από το πρόγραμμα των F35 την Τουρκία, λόγω των ρωσικών οπλικών συστημάτων S400. Ακολούθησαν οι κρίσεις στον Έβρο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στη συνέχεια, με την αλλαγή σκυτάλης στους Δημοκρατικούς, ο πρωθυπουργός έλαβε πρόσκληση για την ομιλία του στο Κογκρέσο και από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους.
Αν και ακόμη το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει συνομιλήσει με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο (σ.σ. αντίθετα υπήρξε συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν) η Αθήνα δεν φαίνεται να ανησυχεί για τις "διπλωματικές" της γέφυρες με τον Λευκό Οίκο. Η ομογένεια άλλωστε ήταν πάντοτε ένας στενός συνδετικός κρίκος, που όποτε χρειάστηκε έπαιξε σημαίνοντα ρόλο, κυρίως στις κρίσεις. "Δεδομένης της παρουσίας του ελληνικού στοιχείου στις Ηνωμένες Πολιτείες, είμαι σίγουρος ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας θα παραμείνουν σταθερές και παραγωγικές και με την νέα προεδρία Τραμπ", είπε στην κυριακάτικη ανασκόπηση του ο Κ. Μητσοτάκης. Σημειώνεται ότι στις πρόσφατες εκλογές τρεις υποψήφιοι ελληνικής καταγωγής μπαίνουν στη Βουλή των αντιπροσώπων με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα: ο Γκας Μπιλιράκης, ο Μάικ Χαριδόπουλος και η Νικόλ Μαλλιωτάκη.
Οι συναντήσεις και η πρέσβης
Πρόσφατα ο πρωθυπουργός είχε ακόμη δύο συναντήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι έχουν καλλιεργηθεί στενές σχέσεις και με τους Ρεπουμπλικανούς. Η πρώτη, έγινε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος σε ένα ταξίδι αστραπή στην Αθήνα, δείπνησε με τον Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγες ώρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Ο κ. Πομπέο έχει φιλοξενηθεί παλιότερα και στο σπίτι του Έλληνα πρωθυπουργού στα Χανιά.
Ωστόσο το "χαρτί" Πομπέο κάηκε από τον ίδιο τον Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα τον συμπεριλάβει στην κυβέρνησή του. "Δεν θα προσκαλέσω την πρώην πρεσβευτή Νίκι Χέιλι, ούτε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην κυβέρνηση Τραμπ, που βρίσκεται σε διαδικασία σχηματισμού της. Χάρηκα πολύ και εκτίμησα τη συνεργασία μαζί τους στο παρελθόν, και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στη χώρα μας", έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social, δίνοντας τέλος στη σεναριολογία των τελευταίων ημερών που έφεραν τον Μάικ Πομπέο ως πιθανό νέο υπουργό Αμυνας.
Λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές ο πρωθυπουργός συνάντησε Ρεπουμπλικανούς βουλευτές και γερουσιαστές εκ νέου στην Κρήτη, μαζί με τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, με κύριο θέμα στο μενού την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ.
Οι γέφυρες με τον Λευκό Οίκο δεν σταματούν εδώ, καθώς η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου είχε διατελέσει πρέσβης της χώρας στις ΗΠΑ για σχεδόν 4 χρόνια. Μέσα στον μήνα αναμένεται μάλιστα να μεταβεί εκ νέου στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις με το Στέητ Ντιπάρτμεντ, καθώς η Ελλάδα για δύο χρόνια θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στους παραπάνω δεσμούς, θα πρέπει να προστεθεί και το ελληνοαμερικανικό λόμπι, το οποίο έχει συνδράμει τη χώρα και σε περιόδους κρίσεων, αλλά φυσικά και σε καιρούς "ειρήνης".
Το πρώτο στίγμα των προθέσεων του νέου Προέδρου πάντως, ίσως φανεί και από όσα θα πει στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πιθανώς αυτήν την εβδομάδα.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου