Ολική επαναφορά των ΗΠΑ με το πρόγραμμα αναβάθμισης των συστημάτων Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) MLRS, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος του πυροβολικού του Στρατού Ξηράς. Μάλιστα, οι ΗΠΑ προτείνουν τη δημιουργία κέντρου συντήρησης στην Ελλάδα, που θα καλύπτει τις διεθνείς ανάγκες.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Οι Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυροβολικού (ΠΕΠ) αποτελούν τον μεγαλύτερο εφιάλτη της τουρκικής άμυνας στα μικρασιατικά παράλια. Τα αυτοκινούμενα συστήματα ΠΕΠ MLRS και RM-70, που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός έχουν εμβέλεια, που ακόμη και οι πύραυλοι ATMACA που παρουσίασε η τουρκική ROKETSAN και που σκοπεύει να βάλει σε παραγωγή η Τουρκία, μοιάζουν πολύ «λίγοι».
Ειδικά το σύστημα MLRS έχει το προσωνύμιο ο «σατανάς των νησιών», και όχι άδικα αφού μπορεί να επιφέρει πλήγματα από 165 έως και 300 χλμ.
Με απλά λόγια, με τα συστήματα MLRS τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μπορούν να ακυρώσουν κάθε επεκτατικό όνειρο της Τουρκίας ακόμη και να το μετατρέψουν σε εφιάλτη.
Έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε που ο Στρατός είχε επισημάνει στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι πρέπει να διατεθούν κονδύλια για την αναβάθμιση του πυραυλικού συστήματος MLRS.
Κι όμως, επί σειρά ετών το πρόγραμμα παίρνει συνεχείς αναβολές. Μάλιστα, η ηγεσία του ΓΕΣ είχε καταγράψει την ανάγκη όχι μόνο αναβάθμισης των υπάρχοντων συστημάτων αλλά και την προμήθεια επιπλέον δύο.
Αυτή τη στιγμή περισσότερες από 20 χώρες χρησιμοποιούν παγκοσμίως το MLRS ενώ οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιχειρούν με αυτό και μετά το 2050. Βεβαίως με αρκετές αναβαθμίσεις έως τότε, ακόμη και αυτής των βλημάτων που θα πλήττουν κινούμενους στόχους που έχουν «κλειδώσει» τα ραντάρ.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση προς την Ελλάδα, με την αναβάθμιση, τα συνολικά 24 συστήματα θα μπορούν να εκτοξεύσουν και τους long range (μακριάς εμβέλειας) πυραύλους ATACMS (Army Tactical Missile System), οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα πλήγματος σε αποστάσεις έως 300 χλμ.
Όπως έχουμε επισημάνει και σε παλαιότερο δημοσίευμα στο enikos.gr, ενδεχόμενη προμήθεια των πυραύλων ATACMS θα αποτελέσουν game changer για τις ισορροπίες τρόμου που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία στο Αιγαίο, αφού η ύπαρξη ενεργής απειλής στα ελληνικά νησιά βαθέος πλήγματος ανατολικά των μικρασιατικών παραλίων δημιουργεί δεύτερες και τρίτες σκέψεις.
Ήδη η Ελλάδα επιχειρεί με πυραύλους εμβέλειας 162 χλμ, που δεν είναι καθόλου αμελητέα απειλή για την αντίπαλη άμυνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι ΗΠΑ έρχονται με επικαιροποιημένη πρόταση για την αναβάθμιση του συνόλου των συστημάτων MLRS που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός, στην οποία περιλαμβάνεται και η δημιουργία κέντρου διεθνούς υποστήριξης του συστήματος στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, το βιομηχανικό σχέδιο της αμερικανικής κατασκευάστριας εταιρείας μπορεί να συνδέσει την Ελλάδα στη διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού για τη ζωή των προγραμμάτων πυρομαχικών και εκτοξευτών και περιλαμβάνει τη δημιουργία κέντρου υποστήριξης συντήρησης για την κάλυψη των απαιτήσεων του Ελληνικού Στρατού και της βιομηχανίας.
Αυτή η προσέγγιση εκβιομηχάνισης της αμερικανικής εταιρείας σημαίνει πραγματικές βιώσιμες ευκαιρίες απασχόλησης για τους Έλληνες, πέρα από τις αρχικές κατασκευές των εκσυγχρονισμένων συστημάτων. Μεταφέρει τεχνολογία και τεχνογνωσία στην Ελληνική Βιομηχανική Βάση, και δημιουργεί στέρεες βάσεις για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος μακροπρόθεσμα.
Το σημαντικό είναι ότι το κέντρο συντήρησης μπορεί να προσαρμόζεται σε ό,τι θέλει ο Ελληνικός Στρατός. Το κέντρο συντήρησης μπορεί να σχεδιαστεί ώστε να είναι ένα κεντρικό «όχημα» και κέντρο εξοπλισμού υποστήριξης ικανό να υποστηρίζει πολλαπλούς τύπους επίγειων οχημάτων και εξοπλισμού. Εάν η Ελλάδα επιθυμεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του κέντρου συντήρησης ως περιφερειακού κόμβου, αυτό είναι απολύτως εφικτό και θα καθοριστεί στη φάση των απαιτήσεων των συζητήσεων με την Ελλάδα.
Η δημιουργία του κέντρου υποστήριξης συντήρησης (μπορεί να είναι ή όχι περιφερειακό / TBD) σημαίνει:
1. Η Ελλάδα αποκτά το δικό της κέντρο για τη συντήρηση και υποστήριξη του στόλου εκτοξευτών της.
2. Μακροχρόνια απασχόληση Ελλήνων που υποστηρίζουν το πρόγραμμα.
Σε ό, τι αφορά την τιμή, εσχάτως έχουν εμφανιστεί δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία παραπλήσια συστήματα, προερχόμενα κυρίως από το Ισραήλ, προσφέρουν χαμηλότερη τιμή κτήσης. Όμως, πρόκειται για σαν να συγκρίνει κάποιος μήλα με… αυγά!
Κι αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος – και ο σπουδαιότερος – είναι ότι ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ήδη ένα δοκιμασμένο, αξιόπιστο και σε μεγάλες ποσότητες σύστημα, το οποίο μπορεί να αναβαθμιστεί και να γίνει το κορυφαίο του είδους παγκοσμίως, αυξάνοντας με γεωμετρική πρόοδο τις ικανότητες αποτροπής. Συνεπώς, οποιαδήποτε πρόταση απαξίωσης του συστήματος και αντικατάστασής του με ένα νέο, μόνο ως «αυτοχειρία» μπορεί να χαρακτηριστεί, όπως μας εξηγούν υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές του ελληνικού πενταγώνου. Επιπλέον, το ζητούμενο είναι πώς θα ξεφορτωθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις ρωσικής κατασκευής αμυντικά συστήματα, όπως οι S-300, TOR M1, OSA-AK που δεν έχουν καν πιστοποίηση και συνεργασία με τα αντίστοιχα ΝΑΤΟϊκά συστήματα και όχι πώς θα γίνει εισαγωγή ακόμη ενός συστήματος που δεν μπορεί να συνεργαστεί με τα αντίστοιχα των συμμάχων στο ΝΑΤΟ.
Οι Ισραηλινοί, με δέλεαρ ότι μπορούν να προσφέρουν ένα φθηνότερο στην κτήση σύστημα έχουν καταφέρει επί της αρχής πείσουν αρκετούς ως προς την «ορθή επιλογή». Είναι όμως έτσι;
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά, όπως ποια είναι πλήρη εικόνα του συνολικού κόστους απόκτησης του συστήματος (εξαρτήματα, συντήρηση, εκπαίδευση, συντήρηση);
Θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι δαπάνες όσον αφορά την εκπαίδευση, την υποδομή και τον χρόνο για να κερδίσουμε ισοτιμία ή να ξεπεράσουμε την πρόοδο της τεχνολογίας – κάτι που είναι ήδη μέρος του πακέτου αναβάθμισης των Αμερικανών.
Επιπλέον, οι Αμερικανοί επισημαίνουν ότι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αποδεικνύουν ότι σύστημα MLRS με το πακέτο της αναβάθμισης εξασφαλίζει συντήρηση / logistics / εφοδιαστική αλυσίδα / εκπαίδευση / κυβερνητικές συνεργασίες των ΗΠΑ και εξοικονομεί χρήματα από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Η αναβαθμισμένη πρόταση των ΗΠΑ δεσμεύεται να καλύψει συγκεκριμένες επιλογές της χώρας για τιμή, χρονοδιάγραμμα και απόδοση.
Τα MLRS, όπως τονίζεται, είναι διαλειτουργικά με το ΝΑΤΟ (20+ στην κοινότητα χρηστών -χωρών) παρέχοντας μέγιστο όφελος. Τα συστήματα προσφέρουν δυνατότητα εναλλαξιμότητας πυρομαχικών με συνεργαζόμενους χρήστες και τα πυρομαχικά επόμενης γενιάς (ER GMLRS και PRSM) βρίσκονται στα τελικά στάδια ανάπτυξης και πιστοποίησης με αποφάσεις παραγωγής πλήρους ρυθμού που θα ληφθούν τα επόμενα χρόνια.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την κατασκευάστρια εταιρεία και των ελληνικών MLRS να εμπορεύεται τόσο το ER GMLRS όσο και το PrSM σε ορισμένες χώρες, με την Ελλάδα να έχει προτεραιότητα λόγω της Αναβαθμισμένης Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας – MDCA, που έχουν υπογράψει τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας – ΗΠΑ.
Μόνο οι χρήστες των συστημάτων HIMARS και MLRAS – M270 είναι πιστοποιημένοι να χρησιμοποιούν τα τρέχοντα πυρομαχικά (που κυμαίνονται 70 – 400+km). Που σημαίνει ότι σε περίπτωση απόκτησης του ισραηλινού συστήματος, θα πρέπει αγοραστούν και συμβατά βλήματα, αφού δεν διαθέτουν συμβατό κοινό σύστημα πυρός και ελέγχου για την εκτόξευση των τρεχόντων πυρομαχικών.
Όπως επισημαίνουν οι Αμερικανοί στην πρότασή τους «οι προσφορές τους είναι ολιστικές – ανταποκρίνονται στις ανάγκες διασφάλισης ικανότητας για δεκαετίες και παραμονής σε ετοιμότητα μάχης πέρα από την αρχική προμήθεια».
Ένα μέτρο σύγκρισης, χρησιμοποιείται το κόστος αναβάθμισης στις ΗΠΑ των εκεί συστημάτων, που αποφάσισαν την αναβάθμισης των Μ270Α- συστημάτων που διαθέτει σε επίπεδο Μ270Α2.
Πρόκειται για συνέχεια της αρχικής συμφωνίας που υπεγράφη το 2019, όπου και ετέθη ο στόχος υποστήριξης των M270 προκειμένου να παραμείνουν επιχειρησιακά έως και το 2050.
Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος έχει ήδη αρχίσει να παραδίδεται μέρος των 160 εκτοξευτών M270A0 που αποφασίστηκε να αναβαθμιστούν στην έκδοση M270A2 ενώ ακόμη 225 εκτοξευτές της έκδοσης M270A1 αναμένεται να εκσυγχρονιστούν. Το κόστος ανέρχεται στα 451 εκατ. δολ. και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη βελτίωση της θωράκισης των οχημάτων που φέρουν τους εκτοξευτές, την αντικατάσταση των κινητήρων, καθώς και την προσθήκη ενός νέου συστήματος διεύθυνσης πυρός (CFCS), το οποίο θα είναι συμβατό με την τρέχουσα αλλά και την μελλοντική “οικογένεια” πυρομαχικών MLRS (MFOM).
Υπενθυμίζεται ότι τα νέας γενιάς βλήματα GMLRS εκτεταμένου βεληνεκούς (άνω των 150χλμ από 70 χλμ που είναι σήμερα) και Precision Strike Missile (PrSM – εμβέλειας άνω των 400 χλμ) της κατασκευάστριας εταιρείας μπορούν να εκτοξευθούν μόνο από εκτοξευτές M270A2 και HIMARS.
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου