Πολλαπλές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής (13/12) στην περιοχή του Αγίου Όρους, με τη μεγαλύτερη να είναι μεγέθους 4,6 της κλίμακας Ρίχτερ.
Όπως τόνισε στην ΕΡΤ3 ο καθηγητής Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος,
δεν θα πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σημειωθεί ένας ισχυρότερος σεισμός στην περιοχή."Οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να είναι προσεκτικοί κι αυτό γιατί η ακολουθία επιμένει εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Σίγουρα δεν περιμένουμε έναν ισχυρότερο σεισμό, ωστόσο τα ρήγματα της περιοχής και η εικόνα που έχουμε είναι ότι έχουν δυνατότητα για υψηλότερο δυναμικό σεισμό. Άρα δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνει ένα 5,2, ένα 5,7, ένα 6. Είναι μικρή η πιθανότητα αλλά δεν είναι αδύνατο.
Επειδή έχουμε ένα ειδικό κτηριακό δυναμικό εκεί στο Άγιον Όρος, τις μονές, που έχουν τεράστια ιστορική σημασία αλλά δεν είναι σύγχρονες κατασκευές, ακριβώς γι’ αυτό θα πρέπει να έχουμε αυξημένη προσοχή. Ένας σεισμός λίγο ισχυρότερος από τους προηγούμενους, μπορεί να προκαλέσει ζημιές", σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κ. Παπαζάχος και τόνισε πως πρέπει να παρθούν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας στην περιοχή.
Γκανάς: Το ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί εδώ και 5 μήνες - Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί
Για τον τριπλό σεισμό στο Άγιο Όρος μίλησε ο διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς, τονίζοντας ότι "δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο".
Ειδικότερα, ο κ. Γκάνας τόνισε αρχικά μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 σχετικά με τον σεισμό 4,6 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος και την πιθανότητα μετασεισμού: "Στην περιοχή του Αγίου Όρους υπάρχει ένα ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί εδώ και περίπου 5 μήνες και είναι μια ακολουθία σε εξέλιξη. Έχει δώσει αρκετούς σεισμούς της τάξης 4-5 Ρίχτερ. Ο σημερινός σεισμός είναι στο ίδιο εστιακό χώρο, δεν υπάρχει κάποια μετατόπιση, δηλαδή είναι στην ίδια περιοχή που έχει διεγερθεί και εξελίσσεται με σεισμούς μεσαίου μεγέθους. Αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε στην συγκεκριμένη στιγμή, ότι δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί, καθώς είναι μια σμηνοσειρά, δηλαδή μια ακολουθία από πολλούς σεισμούς μικρού και μεσαίου μεγέθους".
"Δεν υπάρχει πρόβλημα για τα κτίρια στην περιοχή"
"Με βάση τα δεδομένα του Αστεροσκοπείου Αθηνών, αυτή τη στιγμή στην περιοχή την συγκεκριμένη (Άγιο Όρος), έχει γίνει ένας σεισμός στις 22 Σεπτεμβρίου 4,6 Ρίχτερ και σήμερα 13 Δεκεμβρίου πάλι 4,6. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην γύρω περιοχή. Τα μοναστήρια έχουν αντέξει πολλούς σεισμούς, κάτι το οποίο είναι ενθαρρυντικό. Το ρήγμα κλείνει μεταξύ Σιθωνίας και Αγίου Όρους και δεν ξέρουμε ακριβώς τις διαστάσεις του. Μπορούμε να πούμε ότι θα έχει λίγο μεγαλύτερο δυναμικό και θα φτάσει τα 5 Ρίχτερ ίσως και λίγο παραπάνω", δήλωσε ο κ. Γκανάς και συνέχισε:
"Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε περισσότερα δεδομένα διαθέσιμα, για να μπορέσουμε να πούμε με ακρίβεια το μεγαλύτερο μέγεθος σεισμού που μπορεί να δώσει αυτό το ρήγμα. Οι σεισμοί αυτοί γίνονται αισθητοί σε ακτίνα ακόμη και 50 έως 70 χιλιομέτρων από το επίκεντρο. Δεν υπάρχει πρόβλημα για τα κτίρια στην περιοχή, διότι είναι ασθενείς οι συγκεκριμένες δονήσεις. Τα δικά μας κτίρια αντέχουν σε πολύ μεγαλύτερες δονήσεις".
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά, έγινε σεισμός 3,1 Ρίχτερ στις 10:07 το πρωί της Παρασκευής, για να ακολουθήσει ένας ακόμα μεγέθους 3,7 Ρίχτερ στις 10.12, με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο να αναφέρει πως το επίκεντρό του σεισμού εντοπίζεται 8 Χλμ. ΔΒΔ των Καρυών Αγίου Όρους με το εστιακό βάθος του στα 10 χλμ.
Λίγο αργότερα σημειώθηκε τρίτος πιο ισχυρός σεισμός μεγέθους 4,6 Ρίχτερ με το επίκεντρο 7 χλμ δυτικά βορειοδυτικά των Καρυών Αγίου Όρους.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου