Ακούμε και διαβάζουμε πολλά τις τελευταίες μέρες για τον μεταπνευμονοϊό και κάποια από αυτά δεν είναι ακριβή ενώ κάποια άλλα φθάνουν μέχρι την τρομολαγνεία -πολύ επικίνδυνο και για ψυχολογικούς λόγους καθώς μιλάμε για ένα πλανήτη που πέρασε πρόσφατα πανδημία και τα "απόνερα" στην ζωή των ανθρώπων ακόμα δεν έχουν τελειώσει.
Όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι οι ειδικοί να έχουν τον πρώτο λόγο και ένας από αυτούς είναι ο γνωστός γιατρός Γιώργος Παππάς που είναι πάντα ενεργός στα social media και δίνει κατανοητή, απλή και γρήγορη πληροφορία.
Ας δούμε τι γράφει για τον μεταπνευμονοϊό και φυσικά κάθε τοποθέτησή του συνοδεύεται από την σχετική πηγή.
Οι οκτώ αλήθειες για τον μεταπνευμονοϊό
1. Σχεδόν 500.000 άτομα άνω των 65 ετών παγκοσμίως χρειάστηκαν νοσηλεία εξαιτίας του μεταπνευμονοϊού το 2019, σύμφωνα με μελέτη του, λίαν αξιόπιστου, Centre for Global Health του Εδιμβούργου. (https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4955290).
2. Στην Ελλάδα, το 10% περίπου των εξάρσεων χρόνιας πνευμονοπάθειας οφείλεται στον μεταπνευμονοϊό, σύμφωνα με μελέτη με συμμετοχή του καθηγητή Τσιόδρα, από το Αττικό, τη Σωτηρία, και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας. (https://openrespiratorymedicinejournal.com/.../1/ABSTRACT/)
3. Στην Ελλάδα, τουλάχιστον το 5% των λοιμώξεων αναπνευστικού (τύπου γριπώδους συνδρομής) σε παιδιά κάτω των 6 ετών οφείλεται στον μεταπνευμονοϊό, ποσοστό που φτάνει το 7.5% σε χρονιές με επαρκή έλεγχο, σύμφωνα με μελέτη από την ομάδα της καθηγήτριας Γκιούλα από την Θεσσαλονίκη. (https://journals.lww.com/.../the_burden_of_influenza...)
4. Η μεγαλύτερη σειρά ενηλίκων ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία εξαιτίας μεταπνευμονοϊού δημοσιεύθηκε πρόσφατα, από Γάλλους επιστήμονες και κατέδειξε θνητότητα 8%, και ανάγκη ΜΕΘ στο 29%, ενώ 20% είχαν και παράλληλα κάποια άλλη λοίμωξη. (https://www.cell.com/heliyon/fulltext/S2405-8440(24)09262-4)
5. Στην Κίνα, καταγράφηκαν μεγαλύτερα ποσοστά μεταπνευμονοϊού τον χειμώνα 2022-2023, παρά την περίοδο 2023-2024, ο ιός κυκλοφορούσε πολύ και πριν- συνεπώς δεν υφίστανται "ανοσιακά χρέη" (επειδή, δεν μπορεί, κάποιος θα το πει κι αυτό). Γιατί έχει περισσότερο το 2024-2025, τι μεσολάβησε; Κάτι εξασθένησε ανοσοποιητικά συστήματα (και δεν ήταν εμβόλιο...) (https://www.nature.com/articles/s41598-024-82660-9)
6. Περιστατικά όπως αυτό της σημερινής επικαιρότητας προφανώς υπήρξαν, δεκάδες, τις πρηγούμενες ημέρες, απλά ο μεταπνευμονοϊός δεν έχει εύκολη διάγνωση, δεν έχει rapid τεστ, και τον ψάχνεις μόνο σε εξειδικευμένες περιπτώσεις. Το αν το συγκεκριμένο περιστατικό σχετίζεται όντως με την Κίνα μπορεί να αποδειχθεί μόνο με φυλογενετικό έλεγχο, που ουσιαστικό νόημα δεν έχει.
7. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έβγαλε μια αναλυτική και σαφέστατη ανακοίνωση- αυτή πρέπει να αναπαράγεται από τα ΜΜΕ και όχι clickbait τίτλοι περί κινέζικου ιού (το άκουσα και από υγειονομικό και έφριξα) ή απόψεις γνωστών τηλεοπτικών "προσωπικοτήτων" ή αστειάκια για lockdown. Το να αναπαράγονται ανοησίες, ακόμη και δίκην "χιούμορ", απλά προσθέτει θόρυβο, παράσιτα, στην πληροφορία. (https://hts.org.gr/news/newsid510/2263)
8. Εμβόλιο μπορεί να υπάρξει, με βάση τα μαθήματα από τον συγγενή ιό, τον RSV. Όλες οι πιθανές πλατφόρμες δοκιμάζονται, ο στόχος, το ποια πρωτεΐνη μας ενδιαφέρει, έχει κλειδώσει. Αλλά έχει δρόμο ακόμη.
https://esquire.com.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου