Θα μπορούσε μία επικήδεια ομιλία να αποτελεί προπομπό των προθέσεων του Πρωθυπουργού για το πρόσωπο
του Προέδρου της Δημοκρατίας;
Πολλοί από τους παρισταμένους στην εξόδιο ακολουθία του Κώστα Σημίτη, ακούγοντας το ύστατο χαίρε του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρώην Πρωθυπουργό "είδαν" τα χαρακτηριστικά που θα ήθελε στο πρόσωπο για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Ένα πρόσωπο με ευρωπαϊκό προφίλ, μεθοδικό, που τις διακηρύξεις του τις κάνει πράξεις, που αναζητεί τις συναινέσεις αλλά και που δεν θα μπει στον κόπο να μεταλλαχθεί για να γίνει αρεστός.
Άλλοι εκτίμησαν ότι αυτά τα χαρακτηριστικά έκαναν τον Κώστα Σημίτη προσφιλή τόσο στο κέντρο όσο και στα δεξιά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιθυμεί να "πατήσει" πάνω σε αυτά τα χνάρια του εκλιπόντος πλέον πρωθυπουργού.
Σε κάθε περίπτωση, τα... περιθώρια για τον Κυρ. Μητσοτάκη έχουν "στενέψει" και αν δεν έχει ήδη αποφασίσει, θα κληθεί να το κάνει τις αμέσως επόμενες ημέρες, αφού το ραντεβού με την κ. Σακελλαροπούλου πλησιάζει και ο ίδιος έχει ορίσει ως ορόσημο για να ανοίξει η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου.
Η ερχόμενη Τετάρτη, το αργότερο η ερχόμενη Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, είναι οι πιο πιθανές ημερομηνίες για την ανακοίνωση του ονόματος, που όλα δείχνουν ότι θα προέρχεται από τον κεντροαριστερό χώρο -δίνοντας τη δυνατότητα συναίνεσης τουλάχιστον με το ΠΑΣΟΚ- και γιατί όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ, σπάζοντας έτσι το φράγμα των 200 ψήφων, με μία επιλογή που θα μπορούσε να εκλεγεί από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία.
Αδύνατον; Ίσως και δυνατό, εάν το πρόσωπο τύχει αποδοχής, γεγονός που επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις 261 ψήφους της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Αν και πολλοί εκτιμούν ότι το πρόσωπο της νυν Προέδρου δεν έχει φύγει ακόμη από το τραπέζι, εντούτοις μία εκ νέου θητεία της φαίνεται ότι δεν κερδίζει έδαφος.
Και γιατί μπορεί να μην ικανοποιήσει κάποιους "γαλάζιους" βουλευτές, αλλά και γιατί δεν είναι βέβαιον ότι θα ψηφιστεί από σύσσωμες τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και σίγουρα όχι του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συναίνεση στη... Μητρόπολη
Παρά τις όποιες πολιτικές διαφωνίες, τις κομματικές αντιπαραθέσεις στη Βουλή και την κριτική, χθες στην εξόδιο ακολουθία του Κώστα Σημίτη, παρέστη όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, παλιό και νέο, αλλά και αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά και στελέχη της Νέας Αριστεράς και του ΚΚΕ.
Όλοι τίμησαν στον πρώην πρωθυπουργό, στις δύο θητείες του οποίου η χώρα μπήκε στις ράγες του εκσυγχρονισμού, αποκτώντας ένα πιο ευρωπαϊκό προφίλ, καλύτερες υποδομές, θεσμούς και βήμα για τον πολίτη. "Το παράδειγμα της ζωής του, ο τρόπος που κυβέρνησε, ο τρόπος που πολιτεύτηκε, το κεφάλαιο που μας άφησε πίσω, έδωσε και το στίγμα του αποχαιρετισμού. Ολοι μαζί ενωμένοι, μπορούμε να τιμήσουμε έναν μεγάλο Έλληνα, έναν μεγάλο Ευρωπαίο", είπε η Άννα Διαμαντοπούλου στο 1ο νεκροταφείο, αμέσως μετά την ταφή του Κ. Σημίτη, εμφανώς συγκινημένη.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου