Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Από τον "άσσο στο μανίκι" στο φιάσκο: Το παρασκήνιο για Πολύδωρα


apo-ton-asso-sto-maniki-sto-fiasko-to-paraskinio-gia-poludwra

Σε φιάσκο εξελίσσεται η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.), καθώς αντί να βγάλει…«άσσο από το μανίκι της», κατάφερε να προκαλέσει νέα ένταση και νέο αδιέξοδο. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το νόμο Παππά που ότι μόνο το Ε.Σ.Ρ. μπορεί εφεξής να διεξαγάγει διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και οποιαδήποτε άλλη διαδικασία είναι αντισυνταγματική, ανέτρεψε όλο το σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου που αναζήτησε αμέσως άλλες λύσεις.
Η μια από αυτές ήταν να προτείνει ένα πρόσωπο από το χώρο της δεξιάς παράταξης, αγνοώντας τι εικόνα υπάρχει γι’ αυτόν τόσο στη Ν.Δ. όσο και στα κόμματα της υπόλοιπης αντιπολίτευσης.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τον Βύρωνα Πολύδωρα, ένα πρόσωπο που είχε μεν 40 χρόνια ιστορία στη Ν.Δ. ως κεντρικό στέλεχός της, αλλά από το 2013 δεν ανήκει στις τάξεις της, διότι διαγράφηκε από τον Αντώνη Σαμαρά λόγω της καταψήφισης του ΕΝΦΙΑ, δεν ψήφισε τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2014 και στη συνέχεια ίδρυσε δικό του κόμμα.
Η πρόταση λέγεται ότι ήταν του Πάνου Καμμένου, αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι τελούσε εν γνώσει και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου που ήταν ένθερμος για τον Β. Πολύδωρα
Η πρόταση λέγεται ότι ήταν του Πάνου Καμμένου, αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι τελούσε εν γνώσει και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου που ήταν ένθερμος για τον Β. Πολύδωρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου έσπευσαν αμέσως να υιοθετήσουν την πρόταση διότι πίστευαν ότι με αυτό τον τρόπο θα δημιουργούσαν και πρόβλημα στη Ν.Δ., καθώς –και αυτό είναι το παράξενο και παράδοξο- ορισμένα κεντρικά πρόσωπα του πρωθυπουργικού επιτελείου, θεωρούσαν πως ακόμα είναι μέλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης!
 
Το πρόβλημα όμως για το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ότι ενώ υποτίθεται πως η επιλογή Πολύδωρα ήταν άνοιγμα στην δεξιά, θεωρούνταν εξ αρχής το πιο εύκολο πρόσωπο να αρνηθεί η Ν.Δ. Παράλληλα, το μόνο που κατάφερε ήταν να επανέλθει μια συζήτηση για το εάν υπάρχει ή όχι υπόγεια συνομιλία Μεγάρου Μαξίμου με «καραμανλικούς». Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πού ήταν για τριήμερο σε ορεινό χωριό της Ηπείρου, δεν γνώριζε τίποτα για την πρόταση περί Πολύδωρα και εμμένουν οι συνεργάτες του ότι κακώς συνεχίζεται αυτό το παιχνιδάκι κάποιων για δήθεν σχέσεις και υπόγεια συνομιλία. «Ψεύδη» λένε «καραμανλικοί» και σημειώνουν ότι αλλού πρέπει να αναζητηθούν οι υπόγειες συνεργασίες.
 
Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που προσπάθησε να σώσει την κυβέρνηση από πολλά αυτογκόλ, πίεσε να κάνει και άλλες υποχωρήσεις η κυβέρνηση για να συγκροτηθεί το Ε.Σ.Ρ. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς υποσχέθηκε πως μετά την (δεσμευτική) απόφαση του ΣτΕ αποσύρει το άρθρο 2Α -αυτό, δηλαδή, που κρίθηκε αντισυνταγματικό και όχι το σύνολο του νόμου, όπως εσφαλμένα ή σκόπιμα διακινούν κάποιοι- και εκχωρεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών στο Ε.Σ.Ρ.
 
Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά, το Ε.Σ.Ρ. θα διεξαγάγει τη νέα δημοπρασία και θα ορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που θα παραχωρηθούν. Αρκεί βεβαίως να υπάρχει Ε.Σ.Ρ. , καθώς ο Β. Πολύδωρας δεν θεωρείται το πρόσωπο που ενώνει, αν και κρίνει κανείς από τις αρνητικές ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης με πρώτη τη Ν.Δ., αλλά και το εσωκομματικό ζήτημα που προέκυψε και εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Το κρίσιμο είναι ποια θα είναι η τελική στάση της Ν.Δ. που αρνείται τον Β. Πολύδωρα ως πρόεδρο και μένει να φανεί εάν τη Δευτέρα –υπάρχουν σχετικές πληροφορίες- για να μην θεωρηθεί ότι η ίδια τορπιλίζει τη διαδικασία και δεν θέλει την άμεση συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., αντιπροτείνει η ίδια πρόσωπο ή πρόσωπα. Οι γνωρίζοντες τις συζητήσεις στα ενδότερα της ηγεσίας της Ν.Δ. λένε ότι εξετάζεται αυτή η κίνηση, ώστε να μην επικριθεί πως «όποιος απορρίπτει και δεν προτείνει, απλώς, δρα προσχηματικά και επιδιώκει την παράταση του καθεστώτος ανομίας».
 
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός από τη νέα αυτή εξέλιξη, αν και αρχικά, όπως φαίνεται και από τη δήλωση του Πάνου Καμμένου που κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαλέξει μεταξύ του Β. Πολύδωρα (της «ψυχής του καραμανλισμού») και τους θιασώτες του Παττακού και στους βιβλιοπώλες των ρατσιστικών βιβλίων που έχει επιλέξει ως αντιπρόεδρο και στελέχη του, ένας από τους στόχους του πρωθυπουργικού επιτελείου ήταν να δημιουργηθεί και ρήγμα στη Ν.Δ. Και αυτό διότι στην Διάσκεψη των Προέδρων συμμετέχουν πρόσωπα, όπως ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο αντιπρόεδρος της Βουλής και προσωπικός φίλος του Πρ. Παυλόπουλου, ο Νικήτας Κακλαμάνης που έχουν άριστη σχέση με τον Β. Πολύδωρα για τον οποίο πρέπει να πουν όχι, εάν ευθυγραμμιστούν με τη γραμμή του κόμματος.
Το Μέγαρο Μαξίμου…κατάφερε να ξεσηκώσει και θύελλα αντιδράσεων και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο από την ομάδα των 53+ αλλά και από άλλες τάσεις
Η Ν.Δ. εμμένει στο όχι και η άρνησή της δεν οδηγεί στην πλειοψηφία των 4/5 που είναι απαραίτητη για να συγκροτηθεί το Ε.Σ.Ρ. και αυτό διότι θεωρεί πως ο Β. Πολύδωρας δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Μάλιστα από τη Ν.Δ. εμμένουν ότι ο Β. Πολύδωρας στο παρελθόν είχε στηρίξει το νόμο Παππά και ως εκ του τούτου δεν μπορεί να οριστεί πρόεδρος του Ε.Σ.Ρ., ενώ θυμίζουν και παλαιότερη δήλωσή του περί συνεργασίας της Ν.Δ. με τη Χρυσή Αυγή, «πράγμα αδιανόητο» για την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως λένε συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη. Αρνητική θα είναι και η στάση του Ποταμιού που δηλώνει ότι δεν ψηφίζει ένα πρόσωπο από το χρεοκοπημένο παρελθόν, ενώ και το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει.
 
Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου…κατάφερε να ξεσηκώσει και θύελλα αντιδράσεων και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο από την ομάδα των 53+ αλλά και από άλλες τάσεις, καθώς είδαν το κόμμα τους για μια ακόμα φορά να προσεγγίζει και να προτείνει πρόσωπα από το χώρο, όχι απλά της κεντροδεξιάς, αλλά της δεξιάς, προκαλώντας έκρηξη. «Φαντάζομαι το καταλαβαίνετε ότι μας ξεφτιλίζετε. Γιατί αν δεν το καταλαβαίνετε θα πέσετε από τα σύννεφα λίαν συντόμως» ήταν μια από τις πιο χαρακτηριστικές αντιδράσεις του βουλευτή και μέλους των 53+, του Χρήστου Καραγιαννίδη, ενώ η πρώην βουλευτής Βασιλική Κατριβάνου σημείωσε: «Πολύδωρας, τόσο γελοίος και τόσο δεξιός, ο ορισμός του υποψηφίου που δεν θέλουμε».

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου