Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Πολιτικό βέρτιγκο από την "κινούμενη άμμο" του Σκοπιανού


politiko-bertigko-apo-tin-kinoumeni-ammo-tou-skopianou

Την ώρα που ο διαπραγματευτικός πυρετός μεταφέρεται στα Σκόπια,με τον Μάθιου Νίμιτς να έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Ζόραν Ζάεφ και τους αρχηγούς των κομμάτων της γειτονικής χώρας, στην Αθήνα το εθνικό ζήτημα έχει μετατρέψει το πολιτικό σκηνικό να μοιάζει με κινούμενη άμμο με προσωρινές συμμαχίες τις οποίες αλλάζουν συνεχώς οι εξελίξεις στο επίμαχο θέμα. 

Συγκυριακές συμμαχίες 

Η κυβέρνηση είδε μέσα σε μία μέρα να χάνει ένα σύμμαχο που είχε απέναντι στα συλλαλητήρια, και αναπάντεχα ήρθε η στήριξη από τον Κώστα Σημίτη που βλέπει ότι οι συγκυρίες ευνοούν προκειμένου να εξευρεθεί λύση. Τα δεδομένα θα ήταν διαφορετικά στην περίπτωση που το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης δεν είχε κόσμο.  Ο κ.Ιερώνυμος θα ένιωθε δικαιωμένος με την στάση του και δεν θα είχε 25 Μητροπολίτες να τον πιέζουν και να τον προειδοποιούν πως θα πάνε στην συγκέντρωση της Αθήνας, ενώ από την άλλη πλευρά ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα μιλούσε για εθνικολαϊκισμό και για την ανάγκη να κυριαρχήσει η πολιτική βούληση. 

Ισορροπίες τρόμου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ενόψει συλλαλητηρίου 

Το Μαξίμου έχει επιλέξει να κινηθεί επικοινωνιακά με τακτικές άλλων εποχών και άλλων κομμάτων, ακολουθώντας την «αρνητική διαφήμιση» απέναντι στη ΝΔ, συνεχίζει να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί με τον κυβερνητικό εταίρο, αν και η συμμαχία Τσίπρα – Καμμένου δύσκολα θα διαρραγεί σε αντίθεση με το πολεμικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Η ένταση μεταξύ των στελεχών των δύο κομμάτων αναμένεται να κορυφωθεί τα επόμενα 24ωρα ενόψει του συλλαλητηρίου της Κυριακής, καθώς ο ένας κυβερνητικός εταίρος είναι εναντίον της συγκεκριμένης συγκέντρωσης και ο άλλος κινητοποιεί τον κόσμο προκειμένου να δώσει βροντερό παρών στο Σύνταγμα, βάζοντας προσχώματα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης της οποίας μετέχουν και οι ίδιοι.      

ΝΔ: Ναι μεν αλλά... 

Η στάση του κόμματος στο ζήτημα των Σκοπιών αλλά και το συλλαλητήριο τείνουν να εξελιχθούν σε «δίκοπο μαχαίρι» για τη ΝΔ, καθώς αρκετά στελέχη παίρνουν αποστάσεις από την εκδήλωση της Κυριακής ενώ άλλα την υποστηρίζουν με θέρμη, παράλληλα η στρατηγική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση την απομακρύνει από το «κέντρο» που είναι ιδεολογικά πιο διαλλακτικό σε τέτοιου είδους ζητήματα. Από την άλλη όμως τα σενάρια περί δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα στα δεξιά της ΝΔ προβληματίζουν έντονα την ηγεσία του κόμματος που προσπαθεί να θωρακίσει την «γαλάζια» βάση ώστε να μην υπάρξουν διαρροές.  
Γι αυτό τον λόγο η ΝΔ επιχειρεί το τελευταίο 24ωρο επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα, επαναφέροντας στην επικαιρότητα το θέμα της ανομίας στα Πανεπιστήμια αλλά και την υπόθεση Καμμένου με την πώληση στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβία. Παράλληλα στο Μοσχάτο εκτιμούν πως με το Σκοπιανό, η λύση του οποίου είναι μακροπρόθεσμη, η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητα τους. 

Διλήμματα στο Κίνημα Αλλαγής      

Εκτός από τον Σταύρο Θεοδωράκη που έχει πάρει από την αρχή ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, γεγονός που ενόχλησε την Φώφη Γεννηματά και την χθεσινή παρέμβαση του Κώστα Σημίτη, το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει να κρατά ουσιαστικά κλειστά τα χαρτιά του. Η συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής δεν έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις σε αντίθεση με τα συλλαλητήρια που πήρε σαφείς αποστάσεις. Το δίλλημα που επικρατεί είναι πως η θέση του «Κινήματος Αλλαγής» δεν θα πρέπει να είναι σε καμιά περίπτωση ίδια με εκείνη της κυβέρνησης αλλά ούτε και με εκείνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γι αυτό τον λόγο αναζητείται μια εναλλακτική λύση που θα βγάλει από την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Φώφη Γεννηματά η οποία δεν θέλει να ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ή την ΝΔ. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε από την διμέτωπη επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον των δύο κομμάτων. 

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου