Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Οι προτάσεις Κοτζιά για το Σκοπιανό και το Plan B της κυβέρνησης


oi-protaseis-kotzia-gia-to-skopiano-kai-to-plan-b-tis-kubernisis

Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, αλλά αμετάφραστη στα σλαβικά, συμφωνία για λύση-πακέτο που θα περιλαμβάνει όλα τα κεφάλαια όπου υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες και υπέρβαση του σκοπέλου της συνταγματικής αναθεώρησης στην γείτονα χώρα μέσω κύρωσης διεθνούς συνθήκης.
Αυτές φαίνεται πως είναι οι βασικές γραμμές των ελληνικών προτάσεων που υπογράμμισε στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ο Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου ο πρώτος να τις μεταφέρει στα Σκόπια τα οποία θα επισκεφθεί την Τετάρτη. Αναφερόμενος στην αντίδραση του κ. Νίμιτς στις προτάσεις αυτές, ο κ. Κοτζιάς απάντησε διπλωματικά ότι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ τις είδε με... ενδιαφέρον γιατί είναι εξαιρετικός συζητητής.

To κυβερνητικό τρίπτυχο για λύση

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς στην χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ, η Αθήνα επιθυμεί σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και θα παραμείνει αμετάφραστη, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την ονομασία της Σρι Λάνκα. Έτσι, με βάση τις διαρροές που έγιναν την προηγούμενη περίοδο, η Ελλάδα φαίνεται να δέχεται τις τέσσερις από τις πέντε προτάσεις Νίμιτς για το ονοματολογικό. Πρόκειται για τα εξής ονόματα: Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη). Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μιλούν ακόμη και σύντμηση των χρονικών ή γεωγραφικών προσδιορισμών με του όρου Makedonija σε μία λέξη. 
Επιπρόσθετα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Κοτζιά, η κυβέρνηση φαίνεται ότι προσπαθεί να αποφύγει το ενδεχόμενο «σαλαμοποίησης» της λύσης, δηλαδή σπονδυλωτής ρύθμισης των ανοιχτών θεμάτων, δια της προώθησης ενός συμφώνου για συνολική λύση-πακέτο. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται προτάσεις για το όνομα και κεφάλαια για την απαλοιφή του αλυτρωτισμού, την θέση της ΠΓΔΜ και πρόγραμμα ανάπτυξης των ελληνο-σκοπιανών σχέσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, το σύμφωνο θα πρέπει να συνταχθεί το συντομότερο δυνατόν, ενώ, όπως τόνισε μετά το ραντεβού με τον κ. Νίμιτς, δεν θα πρόκειται για ένα «take it or leave it» κείμενο αλλά μια πρόταση για συζήτηση για την οποία θα καταθέσουν προτάσεις και τα Σκόπια. Ένα μέρος αυτού του κειμένου, εφόσον συμφωνηθεί, θα μπορούσε να κατατεθεί στον ΟΗΕ και να αποκτήσει τεχνική μορφή.
Τρίτον, στο καίριο ζήτημα της συνταγματικής μεταρρύθμισης προκειμένου να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, η κυβέρνηση φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να αφήνει ανοιχτό και το θέμα της ρύθμισης του ζητήματος μέσω διεθνούς συνθήκης. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή αναφορά του κ. Κοτζιά για το θέμα. Όπως είπε, το πρώτο ζητούμενο θα είναι να ανοίξει ο δρόμος της συνταγματικής αναθεώρησης και στη συνέχεια «θα δούμε πώς θα πάει». Υπενθύμισε πάντως ότι ορισμένες διεθνείς συνθήκες υπερισχύουν των εθνικών Συνταγμάτων.

Το Plan B της Αθήνας

Η συνάντηση Κοτζιά-Νίμιτς φαίνεται πως έγινε σε καλό κλίμα με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ να στέλνει το δικό του μήνυμα ότι τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων για ένα θέμα που παραμένει αρρύθμιστο εδώ και 25 χρόνια. «Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί» τόνισε ο κ. Νίμιτς.
«Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία δυναμική». Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές. «Υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας: «Και οι δύο κυβερνήσεις μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ελπίζω, κάποιες από τις δικές μου. Ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες, είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή. «Σε ό,τι αφορά τις απόψεις μου πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση» κατέληξε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.
«Ορισμένα ζητήματα της πρότασης Νίμιτς είναι θετικά, άλλες πτυχές προκαλούν προβληματισμό. Για αυτές καταθέσαμε αντιπροτάσεις» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, ενώ επέμεινε ιδιαίτερα στα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν την επόμενη περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτά περιλαμβάνουν την κατάρτιση του συμφώνου με τις ελληνικές προτάσεις και εν συνεχεία τη συζήτησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων προκειμένου να υπάρξει ένα ενιαίο και συμφωνημένο κείμενο. Για να γίνει αυτό αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, στην οποία θα συζητηθεί το σχέδιο που έχει ετοιμάσει η κάθε πλευρά, μαζί με ομάδες εργασίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει μια αποστροφή του λόγου του κ. Κοτζιά. Ερωτηθείς για το θέμα του χρονοδιαγράμματος, σημείωσε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. «Αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε θα συνεχίσουμε» ξεκαθάρισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο τραπέζι των σχεδιασμών έχει πέσει και ένα Plan B, το οποίο δεν προβλέπει λύση μέχρι τον Ιούλιο που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΝΑΤΟ. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, εφόσον υπάρχει το απαιτούμενο καλό κλίμα. Η προϋπόθεση που έθεσε ωστόσο είναι η βούληση της Αθήνας η διαδικασία να μην «μπερδευτεί» με τις εκλογές του 2019. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στις χθεσινές του δηλώσεις και ο Πάνος Καμμένος άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Δεν πιστεύω ότι μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα έχουν προχωρήσει τόσο πολύ οι διαπραγματεύσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Όπως είναι προφανές, οι δύο αυτές αναφορές έχουν και μια άλλη δυνατή ανάγνωση, καθώς δημιουργούν μια «οδό διαφυγής» για το ενδεχόμενο που τα πράγματα, είτε στο εσωτερικό της κυβέρνησης, είτε στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης δεν πάνε σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Μαξίμου. Σε μια τέτοια περίπτωση, η παραπομπή των όποιων αποφάσεων για μετά το καλοκαίρι «λύνει» με μια κίνηση δύο πολύ βασικά θέματα. Πρώτον, τις ενδεχόμενες αντιδράσεις του μικρού κυβερνητικού εταίρου, ο οποίος επιμένει στη μη χρήση του όρου «Μακεδονία». Και δεύτερον, το να μην χαθεί το λεγόμενο «blame-game» στην πορεία των συνομιλιών, το ποιος θα έχει δηλαδή την ευθύνη σε μια πιθανή κατάρρευσή τους. 

Η στάση της αντιπολίτευσης και το κρας τεστ της Κυριακής

Εν τω μεταξύ, τις ανησυχίες της για την πορεία των διαπραγματεύσεων εξέφρασε η Νέα Δημοκρατία, μετά τη συνάντηση που είχε ο αρμόδιος τομεάρχης Γιώργος Κουμουτσάκος με τον Μάθιου Νίμιτς. «Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας. Γι αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει: Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα. Δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία. Και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους. Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος μετά την συνάντηση.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σε καθοριστικό παράγοντα για την τροπή που θα πάρει η διαπραγμάτευση αναδεικνύεται το συλλαλητήριο που πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην Αθήνα και η τελική συμμετοχή που αυτό θα συγκεντρώσει. Σε μια εντυπωσιακή αλλαγή στάσης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε την Τρίτη ότι η Εκκλησία θα συμμετάσχει επισήμως στο συλλαλητήριο εφόσον διασφαλιστεί ο ειρηνικός του χαρακτήρας.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου