Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Σκοπιανό: Τα «αγκάθια» και το πιθανό ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ


skopiano-ta-agkathia-kai-to-pithano-rantebou-tsipra-zaef

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι στον επόμενο κύκλο συναντήσεων μπορεί να σημειωθεί πρόοδος και διαπίστωση ότι τα βασικά μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης παραμένουν ανοιχτά. Αυτά είναι τα δύο κεντρικά συμπεράσματα από την τριμερή συνάντηση που είχαν με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο σκοπιανός ομόλογός του κ. Ντιμιτρόφ.

Η τριμερής για το ονοματολογικό πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, ενώ όπως ανέφερε ο κ Κοτζιάς έγινε μια λεπτομερής καταγραφή των σημείων όπου οι δύο πλευρές συμφωνούν και των σημείων εκείνων που διαφωνούν. Ο κ. Κοτζιάς τόνισε μάλιστα πως ελπίζει ότι στην επόμενη συνάντηση «να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το μεγάλο βήμα». Ελληνική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι τα βασικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, με κυριότερο τη χρήση της ονομασίας έναντι όλων και το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Η ίδια πηγή ανέφερε πως ορίστηκε νέο ραντεβού των δύο ΥΠΕΞ με τον Νίμιτς αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ σε περίπτωση που σημειωθεί πρόοδος είναι πιθανή και μια συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. Το ενδεχόμενο μιας συνάντησης σε επίπεδο πρωθυπουργών μπορεί, κατά ορισμένους αναλυτές, να πραγματοποιηθεί και εάν αναζητηθεί μια πολιτική διέξοδος στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.
Η ίδια διπλωματική πηγή, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους είπε ότι στην τριμερή της Βιέννης «έγιναν βήματα μπροστά» και πως «είμαστε πιο κοντά στη λύση», τόνισε όμως ότι αυτό μένει να αποδειχθεί από την προετοιμασία τις επόμενες ημέρες μέχρι την επόμενη συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, την εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα.
Σημειώνεται ότι όπως έγινε γνωστό τη Μεγάλη Εβδομάδα ο κ. Κοτζιάς θα πραγματοποιήσει επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Τα νέα δεδομένα

Ωστόσο, υπάρχουν νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η ελληνική πλευρά έκανε ένα βήμα πίσω από την ενιαία λύση και το αμετάφραστο όνομα.
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα από το «Gornamakedonja», συζήτησε και το μεταφρασμένο «Upper Macedonia», δηλαδή στα ελληνικά «Ανω Μακεδονία».
Για να φτάσει εκεί όμως ζητά αντάλλαγμα να είναι μία λύση erga omnes (δηλαδή, έναντι όλων) και να αποτυπωθεί αυτό με αλλαγές στο Σύνταγμα και δη στο άρθρο 49 που είναι πιο σημαντικό για την γείτονα χώρα. Ωστόσο, τα Σκόπια δείχνουν να στυλώνουν τα πόδια.
Πλέον, οι εξελίξεις μεταφέρονται για μετά το Πάσχα, όπου θα υπάρχουν νέες συναντήσεις Τσίπρα-Ζάεφ, αλλά και Κοτζιά-Ντιμιτρόφ.

Οι δηλώσεις Νίμιτς - Κοτζιά

«Εχουμε καταγράψει στις λεπτρομέρειές τους, ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια είναι αυτά που διαφωνούμε. Εχουμε εντοπίσει τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την τριμερή συνάντηση στην Βιέννη για το Σκοπιανό. Και πρόσθεσε:«Ήταν σπουδαία η δουλειά που έκαναν οι διπλωμάτες μας και διαμορφώσαμε παράλληλα με τη συζήτηση για τη λύση του ονοματολογικού τη θετική μελλοντική ατζέντα για τη συνεργασία και την κοινή πορεία των δύο κρατών εφόσον - όπως ελπίζω - λυθεί το ονοματολογικό». Σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν υπάρχει σχεδιασμός για επόμενο ραντεβού, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε θετικά και σημείωσε πως υπάρχει «και για όλα τα αναγκαία βήματα σχεδιασμός και συμφωνία».
Αισιοδοξία για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης εξέφρασε από τη μεριά του ο ειδικός διαπραγματευτής Μάθιου Νίμιτς, σε δήλωση που έκανε παρουσία του Νίκου Κοτζιά και του Νικόλα Ντιμιτρόφ, αμέσως μετά την κοινή συνάντησή τους στην Βιέννη. Ο κύριος Νίμιτς δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για τα όσα συζητήθηκαν, ωστόσο κάνει λόγο για "διφορούμενα ζητήματα" που συζήτησαν διπλωμάτες παράλληλα με την υπουργική συνάντηση, καθώς και για "τεχνικές λεπτομέρειες και δύσκολα ζητήματα" τα οποία έχουν μπει στο τραπέζι. Είναι σαφής η πρόθεση όλων των πλευρών να τηρηθεί αυστηρή εχεμύθεια ως προς το περιεχόμενο των συνομιλιών, καθώς έχουν συμφωνήσει να αποφύγουν τις «διαρροές». Αναλυτικά, ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το σκοπιανό δήλωσε:
«Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Παράλληλα με την δική μας συνάντηση (με τους υπουργούς) ειδικοί και διπλωμάτες εξέτασαν τα διφορούμενα ζητήματα της συμφωνίας. Αυτή η σειρά συναντήσεων θα συνεχιστεί στο μέλλον και αυτός είναι ο δρόμος εργασίας που έχουμε επιλέξει. Υπάρχουν τεχνικές λεπτομέρειες και δύσκολα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζονται. Υπάρχουν εκκρεμή και δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα και όλα αυτά που γίνονται θα συμβάλουν στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο επικοιδομητικό πλαίσιο».

Oι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς 

Υπενθυμίζεται ότι τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη αναμένεται ότι να πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τους αρχηγούς των κομμάτων, μετά την απόφασή του να τους ενημερώσει, έναν έναν χωριστά, για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το ονοματολογικό της πΓΔΜ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς θα είναι αυτός που θα μεταβεί στην έδρα των κομμάτων και όχι το αντίθετο, οι αρχηγοί των κομμάτων στο υπουργείο Εξωτερικών. Η αρχή όμως δεν θα γίνει με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως θα όριζε το πρωτόκολλο, μετά την άρνηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, να αποδεχθεί την πρόσκληση ενημέρωσής του από τον υπουργό Εξωτερικών και την αντικατάστασή του από τον τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργο Κουμουτσάκο. 
Για τον λόγο αυτό, ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντηθεί με τον κ. Κουμουτσάκο στο τέλος, μετά από τις συναντήσεις που θα έχει με τους υπόλοιπους επικεφαλής των κομμάτων, τη Φώφη Γεννηματά, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη.
Μολονότι δεν είναι ακόμη γνωστή η σειρά με την οποία ο Νίκος Κοτζιάς θα επισκεφθεί τις έδρες των κομμάτων, ο ίδιος σχολιάζοντας το θέμα, είπε ότι τη Μεγάλη Δευτέρα θα είναι η πρώτη φορά μετά από 29 χρόνια που θα διαβεί την πόρτα στο «Σπίτι του λαού», στον Περισσό, για τη συνάντησή του με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ την Μεγάλη Τρίτη αναμένεται η συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου