Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Der Spiegel: Πώς οι διακινητές χρησιμοποιούν τα ελληνικά νησιά


der-spiegel-pws-oi-diakinites-xrisimopoioun-ta-ellinika-nisia

Η Ελλάδα είναι μια από τις μεγαλύτερες πύλες παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη υποστηρίζεται σε εμπιστευτική έκθεση, της γερμανικής αστυνομίας στην οποία αναλύεται η κατάσταση, η οποία δημοσιεύεται στο Der Spiegel.
 
Οι διακινητές κερδίζουν τεράστια χρηματικά ποσά και διαφεύγουν.
 
Με βάση το δημοσίευμα όταν οι άνθρωποι φεύγουν προς την Ευρώπη, ο δρόμος  οδηγεί πολύ συχνά στην Ελλάδα.
Η αστυνομία μάλιστα περιγράφει την Ελλάδα στην εμπιστευτική της έκθεση  ως "ένα από τους κύριους κόμβους της παράνομης μετανάστευσης" και "μια εστία του εγκληματικού λαθρεμπορίου" στην Ευρώπη. Στην περιοχή υπάρχει "υψηλή μεταναστευτική πίεση", επειδή στη γειτονική Τουρκία ζούσαν σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια εγγεγραμμένοι πρόσφυγες - περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από τη Συρία.
 
Πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν 30.000 μετανάστες έφθασαν στα ελληνικά νησιά μέσω της θάλασσας, ειδικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι ειδικοί επίσης επισημαίνουν την αύξηση της δραστηριότητας των λαθρεμπόρων μετά την ανακατάληψη της Ρακκά,  φρούριο του "ισλαμικού κράτους".
 
Σύμφωνα με την έκθεση, κατά μέσο όρο 144 πρόσφυγες έφθαναν καθημερινά στα ελληνικά νησιά το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2017, οι περισσότεροι από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR) εκτιμά ότι το 2017 πέθαναν ή χάθηκαν στο Αιγαίο 54 άνθρωποι.
 
Οι λαθρεμπόροι στοχεύουν σε νησιά των οποίων τα κέντρα υποδοχής είναι «υπερκατοικημένα»
 
Σύμφωνα με τα πορίσματα των γερμανικών αρχών, οι λαθρέμποροι που οργανώνουν τη διακίνηση επιλέγουν τα ελληνικά νησιά που είναι υπερπλήρη με τα κυκλώματα να έχουν ισχυρά κέρδη.
Μάλιστα κάνουν λόγο για κύκλωμα που δραστηριοποιείται στη Σμύρνη, όπου από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 μετέφερε συνολικά πάνω από 460 πρόσφυγες σε Σάμο, Χίο και Λέσβο εισπράττοντας περίπου 180.000 δολάρια, δηλαδή λίγο λιγότερο από 400 δολάρια το άτομα.
 
Σύμφωνα με την ανάλυση, η διακίνηση επιλέγεται  εσκεμμένα για τα ελληνικά νησιά των οποίων τα κέντρα υποδοχής προσφύγων είναι υπερπληθυσμένα. Λόγω αυτής της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης οι άνθρωποι μεταφέρονται συχνά στην ηπειρωτική Ελλάδα, πράγμα που “ανοίγει το παράθυρο ευκαιρίας για απλούστερα ταξίδια προς τη δυτική Ευρώπη”, λέει η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας. Αυτή η τακτική των ελληνικών αρχών αποδεικνύεται ως εκ τούτου "ολοένα και περισσότερο ως πόλος έλξης για την παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία” 
 
Στα νησιά, το κράτος και οι ντόπιοι είναι συγκλονισμένοι από το μέγεθος του αριθμού εκείνων που ζητούν βοήθεια. Σχετικά δηλώσεις για το τι συμβαίνει στη Λέσβο μιλά στο Der Spiegel σε συνέντευξη του ο επικεφαλής της Αρχής Ασύλου στο νησί  που αναφέρθηκε στη μεγάλη πίεση
 
 Σύμφωνα με την έκθεση η συμφωνία για τους πρόσφυγες με την Τουρκία, όπως συμφωνήθηκε με την Άγκυρα στη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Μάρτιο του 2016, είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
 
Με βάση τις γερμανικές αρχές, μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής διαδρομής, οι εγκληματίες τώρα πιο συχνά από πριν, μεταφέρουν  μετανάστες κρυμμένους σε φορτηγά, αυτοκίνητα ή τρένα.
 
Άλλοι χρησιμοποιούν πλαστά έγγραφα ταυτότητας για να ταξιδέψουν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες του χώρου Σένγκεν, για παράδειγμα στις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Η παράνομη μετανάστευση μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, λέει η Ομοσπονδιακή Αστυνομία, συνεχίζει να κρατά.
To δημοσίευμα του Spiegel ΕΔΩ 

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου