Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Δικαστικό δράμα και μαύρη κωμωδία με έναν «άγνωστο άγιο»

 


Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

gkoul@naftemporiki.gr

Μαύρη κωμωδία με πρωταγωνιστή έναν «άγνωστο άγιο», περιπετειώδες δικαστικό δράμα, ένας ενδιαφέρον συνδυασμός ταινίας τρόμου με την τεχνολογία, σκύλοι και γάτες που συνυπάρχουν αρμονικά και μία ταινία γεμάτη ελπίδα και αισιοδοξία έρχονται στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα με τις χειμερινές αίθουσες ανοιχτές, αλλά με αρκετούς περιορισμούς –ανάλογα, πάντα, με τη γεωγραφική περιοχή και τον νέο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.



























«Το Θαύμα του Άγνωστου Αγίου»

Η μαύρη κωμωδία του Μαροκινού συγγραφέα και σκηνοθέτη Άλα Έντι Ατζέμ που έκανε την πρεμιέρα της στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών το 2019, ξεσηκώνοντας κοινό και κριτικούς,  μας μεταφέρει σε ένα εγκαταλελειμμένο έρημο χωριό, όπου ένας κλέφτης θάβει λάφυρα από μία ληστεία στην κορυφή ενός λόφου, μεταμφιέζοντας το σημείο ως τάφο.

Χρόνια αργότερα, όταν επιστρέφει για να ανακτήσει τη λεία του, έκπληκτος αντικρίζει ένα μαυσωλείο που τιμά τον «άγνωστο άγιο» που είναι θαμμένος εκεί και πιστώνεται με την εκτέλεση θεραπευτικών θαυμάτων. Κι όχι μόνο αυτό: ένα νέο χωριό χτίστηκε εκεί κοντά, για να εξυπηρετεί τους προσκυνητές καθώς το μαυσωλείο είναι θρησκευτικός προορισμός.

Τώρα θα πρέπει να σκαρφιστεί ένα περίτεχνο σχέδιο για να αρπάξει τη λεία χωρίς να... προσβάλλει τα θεία.


























«Υπόθεση Κολλίνι»

Το περιπετειώδες δικαστικό δράμα από τη Γερμανία, σε σκηνοθεσία του Μάρκο Κροϊζπέιντνερ, είναι βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Φέρντιναντ βον Σίραχ και αφορά έναν νεαρό δικηγόρο, ο οποίος παρά τη λιγοστή εμπειρία του αναλαμβάνει μια πολύκροτη και δύσκολη υπόθεση.

Του ανατίθεται να υπερασπιστεί τον κύριο ύποπτο μιας θεαματικής υπόθεσης δολοφονίας. Σύντομα, όμως, θα ανακαλύψει ότι ο άνδρας που υπερασπίζεται, ένας ψυχρός δολοφόνος με σημαντικά μυστικά, εμπλέκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα νομικά σκάνδαλα της Γερμανίας.


























«Έλα να Παίξουμε»

Το θρίλερ του Tζέικομπ Τσέις προσπαθεί να δώσει μία νέα διάσταση στις ταινίες του είδους, συνδυάζοντας τον τρόμο με την τεχνολογία.

Ο Όλιβερ είναι ένα μοναχικό αγόρι που νιώθει διαφορετικό από τους άλλους. Ψάχνοντας απεγνωσμένα για έναν φίλο, βρίσκει καταφύγιο στο κινητό και στο τάμπλετ του, τα οποία δεν αποχωρίζεται ποτέ. Όταν ένα μυστηριώδες πλάσμα θα χρησιμοποιήσει τις συσκευές του αγοριού για να εισέλθει στον κόσμο μας, οι γονείς του θα πρέπει να παλέψουν για να σώσουν τον γιο τους από το τέρας που ζει πίσω από την οθόνη.


























«Σαν τον Σκύλο με τη Γάτα 3»  

Στη νέα ταινία  του Σον ΜακΝαμάρα, σκύλοι και γάτες συνυπάρχουν αρμονικά καθώς έχουν από κοινού έλεγχο ενός ιδιαίτερου συστήματος παρακολούθησης του κόσμου, το οποίο τους βοηθά να διατηρούν την τάξη των πραγμάτων.

Δεν υπολογίζουν, όμως, τις σατανικές διαθέσεις ενός παπαγάλου, ο οποίος διεισδύει στο σύστημά τους και, σαμποτάροντάς το, προκαλεί μια νέα σύγκρουση μεταξύ των τετράποδων. Τώρα, οι τύχες του κόσμου πέφτουν στις... πατούσες μιας ομάδας ανειδίκευτων πρακτόρων, οι οποίοι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν τα ζωώδη ένστικτά τους για να αποκαταστήσουν την ειρήνη.


























«Η Ελπίδα του Κόσμου»  

Η νέα δημιουργία  του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν μάς μεταφέρει στη Μασσαλία όπου μια οικογένεια συγκεντρώνεται για τη γέννηση της μικρής Γκλόρια. Παρά τη χαρά τους, οι νεαροί γονείς έχουν πέσει σε δύσκολους καιρούς. Την ώρα που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα, επανασυνδέονται με τον πρώην κατάδικο παππού της νεογέννητης κόρης τους.

Ο Γκεντιγκιάν συνεργάζεται ξανά με τους ηθοποιούς των ταινιών «Το Σπίτι Δίπλα στη Θάλασσα» και «Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο» χαρίζοντας στην πρωταγωνίστριά του, Αριάν Ασκαρίντ, το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2019, σε μία ταινία γεμάτη ελπίδα και αισιοδοξία.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου