Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Σε δραματικούς τόνους η ομιλία Καστέξ στην Εθνοσυνέλευση

 


«Δεν υπάρχει άλλη λύση από την καραντίνα», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ σε ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση, αφότου απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια.

«Το δεύτερο κύμα χτυπά όλη την Ευρώπη με την ίδια βαρβαρότητα», προσθέτοντας πως κανείς δεν είχε προβλέψει ένα τόσο γρήγορο και βίαιο ξέσπασμα του δεύτερου κύματος του Covid-19.

Ο Καστέξ υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της κυβέρνησης, εξηγώντας πως οι περισσότερες χώρες έχουν λάβει παρόμοια περιοριστικά μέτρα.

Ο Γάλλος πρωθυπυργός υπογράμμισε ότι πλήττονται όλες ανεξαιρέτως οι ηλικιακές ομάδες. «Πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες από την πανδημία. Δεν υπάρχει άλλη λύση», δήλωσε στην ομιλία του.

Ο Καστέξ επιβεβαίωσε επίσης ότι οι εγκαταστάσεις που είναι ανοιχτές στο κοινό θα κλείσουν με εξαίρεση τα καταστήματα βασικών τροφίμων, τα βενζινάδικα και καταστήματα που ειδικεύονται στον εξοπλισμό υπολογιστών, για παράδειγμα.

Σε σύγκριση με τον Μάρτιο, άλλα ιδρύματα ενδέχεται να παραμείνουν ανοιχτά: όλες οι χονδρικές επιχειρήσεις, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα σχολεία, τα εξωσχολικά ιδρύματα, τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα, όλες οι δομές υγείας, τα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Όλα αυτά τα ιδρύματα θα πρέπει να εφαρμόσουν την εφαρμογή πρωτοκόλλων υγείας και μετρητών. Τα εστιατόρια θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να λειτουργούν για να παραδοθούν παραγγελίες », διευκρίνισε.

«Θα γίνουν εξαιρέσεις για δημόσιες υπηρεσίες. Τα ταχυδρομεία και οι τράπεζες θα παραμείνουν ανοιχτά. Θα μπορείτε να προπονηθείτε μόνο όταν αυτό δεν είναι δυνατό από απόσταση. Διαφορετικά, απαγορεύονται όλα τα άλλα ταξίδια. Δεν είναι δυνατόν να πάτε σε φίλους, να λάβετε φίλους ή οικογένεια στο σπίτι. Δεν είναι δυνατόν να ταξιδέψετε έξω και να πάτε περισσότερο από ένα χιλιόμετρο για άλλο λόγο εκτός από λεπτομερείς. Δεν θα είναι δυνατόν να ταξιδέψεις στη Γαλλία και να πάμε σε ένα άλλο σπίτι», ανέφερε ο Καστέξ στην ομιλία του.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Monde και Le Figaro.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου