Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Κορονοϊός: Αναβάλλεται το έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη- Λόγω του σεισμού στη Σάμο

 

Αναβάλλεται το τηλεοπτικό διάγγελμα του Πρωθυπουργού λόγω του σεισμού στη Σάμο.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνόταν σήμερα, στις 15:00, με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Παράλληλα, στις 18:00, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσίαζε τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ενεργοποιεί η κυβέρνηση, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς θα εξειδίκευε τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, και ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης θα ανέλυε τα υγειονομικά δεδομένα.

Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη στα χέρια του πάντως τις εισηγήσεις των ειδικών ενώ στην καθιερωμένη πρωινή σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Yγείας, τον ΕΟΔΥ και τον Σωτήρη Τσιόδρα που προηγήθηκε συζητήθηκαν όλα τα τελευταία δεδομένα και κλείδωσαν τα νέα μέτρα. Το πότε θα ανακοινωθούν θα κριθεί ανάλογα με τις εξελίξεις με τον σεισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι νέοι περιορισμοί που θα επιβληθούν και θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους σε όλη τη χώρα, ενώ αναμένεται να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και να επιβληθεί το μέτρο της τηλεκπαίδευσης στα ΑΕΙ. Όσον αφορά την ώρα απαγόρευση της κυκλοφορία, αυτή θα αλλάζει ανά περιφερειακή ενότητα ανάλογα με το επίπεδο προληπτικών μέτρων προστασίας που ισχύει στην στην εκάστοτε περιοχή.

Ειδικότερα, η απαγόρευση κυκλοφορίας για τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο πορτοκαλί θα ξεκινάει από τις 10 το βράδυ αντί για τις 12:30 που ισχύει μέχρι σήμερα και θα ολοκληρώνεται στις 5 το πρωί. Αυτό σημαίνει πως τα καταστήματα εστίασης και τα μπαρ θα κατεβάζουν ρολά στις 9:30 το βράδυ. Ερώτημα παραμένει αν τα delivery θα λειτουργούν μετά το πέρας της απαγόρευσης. Παράλληλα αυξάνεται το ποσοστό της τηλεργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στο 50%.

Ωστόσο ακόμα τις τελικές αποφάσεις θα τις ανακοινώσει ο πρωθυπουργός που επιχειρεί να βρει την χρυσή τομή μεταξύ της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και των οικονομικών επιπτώσεων που θα υπάρξουν. Γι’ αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξουν ορισμένες μικρές αλλαγές στις προτάσεις επιστημονική επιτροπής του υπουργείου Υγείας όσον αφορά το ωράριο των καταστημάτων εστίασης και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για απαγόρευση των μετακινήσεων από ένα νομό που βρίσκεται στο "πορτοκαλί" σε ένα άλλο με λιγότερο επιδημιολογικό φορτίο, ωστόσο φαίνεται να μην συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Αιτία είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει αποφασιστεί καθώς αυτό το μέτρο έγινε κυρίως για να σταματήσουν οι μετακινήσεις κυρίως των νέων τις βραδινές ώρες. Επίσης μία τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους κυρίως της περιφέρειας που μετακινούνται από νομό σε νομό για να πάνε στην εργασία τους.

Τέλος όσον αφορά την Εκπαίδευση ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά με τα μέτρα προστασίας πυο προβλέπονται . Δεν θα ισχύσει όμως το ίδιο στα πανεπιστήμια που ο συγχρωτισμός μεταξύ των φοιτητών είναι ιδιαιτέρως έντονος. Γι’ αυτό πιθανότατα θα επιλεγεί το μέτρο της τηλεκπαίδευσης εκτός από εκείνους που βρίσκονται στο τελευταίο έτος και η ειδικότητα τους απαιτεί φυσική παρουσία.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου