Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Άφυτος Χαλκιδικής: Το αγνάντεμα του Τορωναίου

 


Παραδοσιακός οικισμός στο βορειοανατολικό τμήμα της χερσονήσου της Κασσάνδρας, η Άφυτος (Άθυτος ονομαζόταν παλαιότερα) έχει υπέροχη θέα στον κόλπο της Κασσάνδρας (Τορωναίο).  

Τα πετρόχτιστα κεραμοσκεπή σπίτια και αρχοντικά με την εξαίρετη αρχιτεκτονική, τα χαρακτηριστικά γλυπτά του Βασίλη Παυλή, οι μικρές πλατείες, οι λιθόστρωτοι δρόμοι, τα γραφικά καλντερίμια, οι ταβέρνες και τα καφέ μπαρ με το παραδοσιακό χρώμα συνθέτουν την όμορφη εικόνα του οικισμού, που εναρμονίζεται σε ένα ταιριαστό σύνολο με το γαλήνιο φυσικό ανάγλυφο.     

Θαυμάσιες είναι και οι παραλίες της Αφύτου, με ταβέρνες και μπιτς-μπαρ.  

Η Άφυτος στο διάβα του χρόνου

Η περιοχή της Αφύτου κατοικείται από τους Προϊστορικούς Xρόνους.

Ο οικισμός, που έφερε την ονομασία Άφυτις, αποικίστηκε από Ερετριείς τον 8ο αιώνα π.Χ.

Η πόλη γνώρισε ανάπτυξη και αποτέλεσε μέλος της Aθηναϊκής Συμμαχίας. 

Το 348 π.X. καταστράφηκε από τον Φίλιππο B’ και κατοικήθηκε εκ νέου.

Άκμασε κατά τη Pωμαϊκή Eποχή, μάλλον χάρη στο ιερό του Άμμωνα Δία.

Οι κάτοικοι του χωριού έλαβαν μέρος στην επανάσταση του 1821.

Η Άφυτος, όπου αναπτύχθηκε έντονη οικοδομική δραστηριότητα από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά, υπήρξε επί μακρόν κεφαλοχώρι της Κασσάνδρας.

Τα αξιοθέατα της Αφύτου

Στολίδι του χωριού είναι η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (1858/9), τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, παλαιές εικόνες και λιθανάγλυφα. 

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκεντρώνουν επίσης τα παλαιά οικοδομήματα του οικισμού (οικίες Αλετρά, Κατσάνη, Μάντακα, Παραλή, Γαλάνη, Αθανασιάδη κ.ά.), καθώς και το αρχαίο λατομείο στη Μουδουνού.   

Στην οικία Αλετρά, που λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού και λαογραφική συλλογή, εκτίθενται εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων και αγροτικά εργαλεία.

Πού θα κολυμπήσετε

Οι παραθεριστές έχουν τη δυνατότητα να κολυμπήσουν στις παραλίες Βάρκες, Μουδουνού και Λιόση.

*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προέρχονται στο σύνολό τους από το διαδικτυακό τόπο του Δήμου Κασσάνδρας (kassandra.gr).

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου