Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

"Όχι" Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας στον εκβιασμό Πούτιν για τα ρούβλια και το φυσικό αέριο - "Θα πληρωθούν σε ευρώ"

 


Η Ευρώπη αντιδρά στον εκβιασμό του Πούτιν ότι οι ξένοι αγοραστές από τις "μη φιλικές χώρες" θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο από την 1η Απριλίου, διαφορετικά θα διακόπτονται τα συμβόλαια τους, όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας δήλωσαν ότι είναι δεσμευμένοι στις υφιστάμενες συμφωνίες με τη Ρωσία για την καταβολή των πληρωμών για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μόνο σε ευρώ.

"Τα συμβόλαια είναι σε ευρώ, πρέπει να πληρωθούν σε ευρώ και θα πληρωθούν σε ευρώ", δήλωσε ο Μπρούνο Λεμέρ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Ρόμπερτ Χαμπέκ. "Δεν θα δεχθούμε τον τρόπο πληρωμής για το ρωσικό φυσικό αέριο σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα από αυτό που αναφέρεται στη σύμβαση", πρόσθεσε ο Λεμέρ.

Σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου ο Χάμπεκ είπε ότι η Γερμανία είναι "έτοιμη" για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ενώ ο Λεμέρ είπε ότι η Γαλλία "ετοιμάζεται" σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέμεινε επίσης ότι το Βερολίνο θα κάνει πληρωμές για το ρωσικό αέριο μόνο σε ευρώ. "Εξετάσαμε τις συμβάσεις για την παράδοση φυσικού αερίου και άλλες παραδόσεις. Τα συμβόλαια αναφέρουν ότι οι πληρωμές πρέπει να γίνονται σε ευρώ, μερικές φορές σε δολάρια ΗΠΑ, αλλά κυρίως σε ευρώ. Και κατέστησα σαφές στη συνομιλία μου με τον Ρώσο πρόεδρο ότι αυτό θα παραμείνει ως έχει", δήλωσε ο Σολτς στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό του.

"Είναι τρομερό συναίσθημα να εξαρτάσαι από τη ρωσική ενέργεια αυτή τη στιγμή", είπε ο καγκελάριος της Αυστρίας. "Πρέπει να εξασφαλίσουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό για να διασφαλίσουμε τη λειτουργία της οικονομίας, γιατί το αέριο που προέρχεται από τη Ρωσία δεν χρησιμοποιείται μόνο για ιδιωτικά νοικοκυριά αλλά και από βιομηχανίες όπου πρόκειται για θέσεις εργασίας και η ευημερία πρέπει να διατηρηθεί", τόνισε ο Nehammer.

"Όχι" Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας στον εκβιασμό Πούτιν για τα ρούβλια και το φυσικό αέριο  - "Θα πληρωθούν σε ευρώ"

Εκπρόσωπος Τζόνσον: Η Βρετανία δεν σχεδιάζει να πληρώσει σε ρούβλια

Η Βρετανία δεν σχεδιάζει να πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, δήλωσε και ο εκπρόσωπος τύπου του Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τις επιπτώσεις της απαίτησης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ευρωπαϊκή αγορά.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν συνθήκες βάσει των οποίων η Βρετανία θα πλήρωνε με ρούβλια το ρωσικό αέριο, ο εκπρόσωπος τύπου είπε σε δημοσιογράφους: "Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο σχεδιάζουμε".

Δυτικός αξιωματούχος: "Αμφιβάλλω σοβαρά αν θα περάσουν τέτοιου είδους απειλές"

Ένας Δυτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως η Ρωσία θα μπορούσε να αντισταθμίσει τα χαμένα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη αυξάνοντάς τις σε άλλα μέρη του κόσμου.

"Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη Ρωσία να σταματήσει να πουλάει πετρέλαιο και αέριο στη δυτική Ευρώπη και, ακόμη και αν σε κάποιο χρονικό διάστημα καταφέρουν (οι Ρώσοι) να αυξήσουν τις πωλήσεις προς τα ανατολικά, στην Κίνα και την Ινδία, αυτό δεν θα αντικαταστήσει τις πωλήσεις που κάνουν ήδη στη δυτική Ευρώπη", είπε ο αξιωματούχος αυτός ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

"Αμφιβάλλω σοβαρά αν θα περάσουν τέτοιου είδους απειλές, νομίζω ότι θα ήταν υπερβολικά επιζήμιο για το ρωσικό κράτος", πρόσθεσε, την ώρα που ο Πούτιν έκανε ανακοινώσεις.

Οι δηλώσεις Πούτιν

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι αγοραστές φυσικού αερίου από "μη φιλικές" χώρες θα πρέπει από την Παρασκευή να πληρώνουν σε ρούβλια, γιατί διαφορετικά θα διακόπτεται ο εφοδιασμός τους. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να πλήξει ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πούτιν επανέλαβε ότι το μέτρο αυτό είναι η απάντηση της Μόσχας στο "πάγωμα" των αποθεμάτων της Ρωσίας στο εξωτερικό, ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Δύση επέβαλε αυτήν την κύρωση σε αντίποινα για τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Στις αρχές Μαρτίου η Μόσχα έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο των "μη φιλικών" χωρών, στον οποίο περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, τα μέλη της ΕΕ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Ελβετία, η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα, η Νορβηγία και η Αυστραλία.

Ο Πούτιν επέμεινε ότι η πληρωμή σε ρούβλια δεν θα έχει καμία επίπτωση σε ό,τι αφορά τις ποσότητες ή την τιμή των υδρογονανθράκων.

Με βάση την απόφαση της Μόσχας, όπως εξήγησε το Κρεμλίνο, οι καταναλωτές του ρωσικού φυσικού αερίου θα πρέπει να προβαίνουν σε ντε φάκτο ανταλλαγή συναλλάγματος στη Ρωσία. "Για εκείνους που παραλαμβάνουν ρωσικό αέριο, που πληρώνουν για τις παραδόσεις, δεν υπάρχει εκ των πραγμάτων καμία αλλαγή. Απλώς λαμβάνουν ρούβλια για το ποσό σε συνάλλαγμα που προβλέπεται στη σύμβαση", είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. "Η Ρωσία τηρεί τις συμβατικές υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τις ποσότητες και την τιμή", πρόσθεσε.

Με την απόφαση αυτή η Ρωσία ελπίζει ότι θα στηρίξει το νόμισμά της που πλήττεται από τις κυρώσεις. Ήδη η Μόσχα υποχρεώνει τους εξαγωγείς της, συμπεριλαμβανομένης και της Gazprom, να μετατρέψουν το 80% του κύκλου εργασιών τους σε ρούβλια. Τα μέτρα αυτά και το επιτόκιο που ορίστηκε στο 20% επέτρεψαν στο ρούβλι να ανακάμψει, περίπου στα επίπεδα που ήταν πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

ΠΟΥΤΙΝ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNNi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου