Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Ουκρανία: Η σημασία του Ιζιούμ- Αποχωρεί ο «Σφαγέας της Συρίας»;


 Νέα επιθέσεις πραγματοποίησαν οι ρωσικές δυνάμεις στις περιοχές της νότιας Ουκρανίας, πλήττοντας στη διάρκεια της νύχτας την Οδησσό και το Μικολάιβ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση των δυνάμεων της νότιας Ουκρανίας, το Μικολάιβ «χτυπήθηκε ξανά από πολλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Smerch» με αποτέλεσμα σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα να υποστούν ζημιές. Η διοίκηση, που ενημέρωσε σχετικά μέσω Facebook, δεν έκανε λόγο για απώλειες.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στην Οδησσό, όπου πάντως ο Σερχίι Μπρατσούκ, ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, διαβεβαίωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα ελέγχει την κατάσταση, χωρίς να αναφερθεί σε ζημιές ή θύματα.

Νωρίτερα καταγράφηκαν τουλάχιστον πέντε πυραυλικές επιθέσεις κατά του Κιέβου, με 10 ανθρώπους να τραυματίζονται

Ο ρωσικός στρατός σταδιακά καταλαμβάνει περισσότερα εδάφη στην ανατολική Ουκρανία, ωθώντας νότια από την πόλη Ιζιούμ με προφανή στόχο να αποκόψει τις ουκρανικές δυνάμεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει χωριά νότια του Ιζιούμ τις τελευταίες ημέρες και συγκεντρώνονται για νέες πιέσεις αφού η Ουκρανία εμπόδισε την πρόοδό τους, δήλωσε ο ουκρανικός στρατός την Πέμπτη.

Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόοδος της Μόσχας είναι αργή και δεν έχει ακόμη επιτύχει μια αποφασιστική νίκη.

Σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου για την Μελέτη του Πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις που επιτίθενται νοτιοδυτικά από το Ιζιούμ πιθανότατα επιδιώκουν να παρακάμψουν την ουκρανική άμυνα στον άμεσο δρόμο προς το Σλοβιάνσκ.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς και τις μικρές επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής επαφής στην ανατολική Ουκρανία, αλλά δεν εξασφάλισαν κέρδη τις τελευταίες 24 ώρες.

Πρόσθετες ρωσικές ενισχύσεις συνεχίζουν να αναπτύσσονται στο Μπελγκορόντ για να υποστηρίξουν την προέλαση του Ιζιούμ.

Η σημασία του άξονα του Ιζιούμ αποδεικνύεται από μία είδηση που μετέδωσε το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Defense Express, το οποίο ανέφερε στις 27 Απριλίου ότι ο Ρώσος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ θα αναλάβει προσωπικά τη διοίκηση της ρωσικής επίθεσης στην κατεύθυνση του Ιζιούμ.

Επικαλούμενη αδιευκρίνιστες ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, η Defense Express δήλωσε ότι ο Γκερασίμοφ βρίσκεται ήδη στο πεδίο και θα διοικήσει την επίθεση «σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο». Σύμφωνα με την ειδησεογραφική πύλη, ο ρωσικός στρατός απέτυχε να δημιουργήσει μια ενιαία δομή διοίκησης υπό τον διοικητή της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας Αλεξάντρ Ντβορνίκοφ.

Ο στρατηγός Αλεξάντερ Ντβόρνικοφ που διοικούσε τα ρωσικά στρατεύματα στη Συρία, όπου και απέκτησε το προσωνύμιο «ο Σφαγέας της Συρίας», φέρεται να ανέλαβε νωρίτερα μέσα στο μήνα επικεφαλής των δυνάμεων της Μόσχας στην ΟυκρανίαΟ Ντβόρνικοφ εντάχθηκε στον Κόκκινο Στρατό το 1978 και στάλθηκε  επίσης στην Ανατολική Γερμανία τη δεκαετία του 1990. Πιο πρόσφατα ήταν διοικητής στη νότια στρατιωτική περιφέρεια της Ρωσίας. Το 2016, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν του απένειμε το παράσημο του ήρωα της Ρωσίας για τις υπηρεσίες του στον πόλεμο της Συρίας. 

Το Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την αναφορά, ωστόσο, είχε προειδοποιήσει ότι ο διορισμός του Ντβόρνικοφ ως γενικού διοικητή στην Ουκρανία δεν θα έλυνε τα προβλήματα διοίκησης και ελέγχου της Ρωσίας και πιθανότατα θα επιβάρυνε το εύρος ελέγχου του.

Εάν επιβεβαιωθεί, ο διορισμός του ανώτατου γενικού αξιωματικού της Ρωσίας στη διοίκηση των τακτικών επιχειρήσεων υποδηλώνει τόσο τη σημασία του άξονα του Ιζιούμ στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία όσο και την κατάρρευση της αλυσίδας διοίκησης του ρωσικού στρατού.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου