Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

WSJ: Γερμανικό «ναι» για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Η συμφωνία με Πολωνία

 


Η πλήρης απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία είναι πλέον δυνατή αφού το Βερολίνο άλλαξε αυτή την εβδομάδα τη στάση του σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Η ανατροπή από τη Γερμανία – που ως γνωστό έβαζε εμπόδια στο ενδεχόμενο εμπάργκο, φαίνεται να έρχεται μετά τη συμφωνία του Βερολίνου με την Πολωνία για εισαγωγή πετρελαίου μέσω του λιμανιού του Γκντανσκ στη Βαλτική Θάλασσα.

Την Τετάρτη οι εκπρόσωποι του Βερολίνου δήλωσαν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς  ότι η χώρα δεν αντιτίθεται πλέον στην επιβολή εμπάργκο αρκεί να της δοθεί χρόνος .

Σύμφωνα με την WSJ   η Γερμανία συμφώνησε με την Πολωνία, να παίρνει  πετρέλαιο από εξαγωγείς που ελλιμενίζονται στο  Γκντανσκ το οποίο συνδέεται με το  διυλιστήριο που διαχειρίζεται η  Rosneft στο Schwedt της Γερμανίας, αναφέρει η Wall Street Journal. 

Σε περίπτωση που η Rosneft αρνηθεί να επεξεργαστεί μη ρωσικές εισαγωγές, η Γερμανία θα μπορούσε να θέσει το διυλιστήριο υπό κρατική διαχείριση, ανέφερε επίσης η εφημερίδα. 

 Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι  η απεξάρτησή της Γερμανίας από το ρωσικό πετρέλαιο είναι «θέμα ημερών» 

«Σήμερα μπορώ να πω ότι ένα εμπάργκο έχει καταστεί πλέον διαχειρίσιμο για τη Γερμανία», είπε ο  Χάμπεκ και διευκρίνισε ότι το μερίδιο του ρωσικού πετρελαίου στη χώρα έχει περιοριστεί στο 12% και αφορά αποκλειστικά τις παραδόσεις στο διυλιστήριο του Σβεντ, στην ανατολική Γερμανία, το οποίο ανήκει στην Rosneft.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου