Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Μακρόν: «Παράλογες» οι τιμές της ενέργειας

 


Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την Τρίτη, στο τέλος της συνόδου κορυφής της G7 στη Γερμανία, τον «παράλογο» καθορισμό του πλαφόν των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, που συμβάλλουν έντονα στο κύμα πληθωρισμού και δημιουργώντας «αδικαιολόγητα υπερβολικά κέρδη» για τους φορείς εκμετάλλευσης.

Η άνοδος των τιμών σε όλη την Ευρώπη «είναι ένας φόρος από το εξωτερικό που έρχεται μέσω του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού» από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και «τα χρήματα του φορολογούμενου δεν προορίζονται να αντισταθμίσουν αυτόν τον φόρο, διαφορετικά μιλάμε για ένα ατελείωτο σύστημα που θα μας φτωχοποιήσει», είπε ο αρχηγός του κράτους σε συνέντευξη Τύπου.

Εκτός από την «ασπίδα» που τέθηκε σε εφαρμογή από το φθινόπωρο του 2021 για τις τιμές της ενέργειας, με μεγάλο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, ζήτησε «να αλλάξουν οι κανόνες λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», συμπεριλαμβανομένων των τιμών που αναπροσαρμόζονται ιστορικά στην Ευρώπη με εκείνες του φυσικού αερίου .

Εξαιτίας αυτού του συστήματος, «έχουμε εκτοξευόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που δεν έχουν πλέον καμία σχέση με το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθεί το φυσικό αέριο, είναι παράλογο. Σημαίνει ότι υπάρχουν παίκτες, για παράδειγμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που βγάζουν εντελώς αδικαιολόγητα υπερβολικά κέρδη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

«Ξοδεύουμε τα χρήματα των φορολογουμένων για να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τον ίδιο φορολογούμενο ως καταναλωτή να αντιμετωπίσει την αύξηση των τιμών, που προέρχεται από το εξωτερικό, στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα οποία δεν παράγουμε, και που η αύξηση αυτή συνδέεται με τον πόλεμο»

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου