Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Δικαστικό μπλόκο σε κόμματα πιθανούς υποδοχείς «ορφανών» του Κασιδιάρη

 


Κόμματα που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τους ότι κινούνται στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως υποδοχείς των αποκαλούμενων «ορφανών» ψηφοφόρων του κομματικού μορφώματος του Ηλία Κασιδιάρη μετά τον πιθανό αποκλεισμό του είναι μέχρι στιγμής τα «θύματα» του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου.

Το πρώτο «στοπ» ως προς το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές τέθηκε από τον Άρειο Πάγο στην «Πατριωτική Ένωση» του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μπογδάνου και του επιχειρηματία Πρόδρομου Εμφιετζόγλου. Το συγκεκριμένο κόμμα σύμφωνα με αρκετές δημοσκοπήσεις υπερέβαινε το 1% και είχε αισθητή παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα. Η αιτία του αποκλεισμού, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Α1 τμήματος, είναι η ύπαρξη προσφυγής από το κόμμα «Πατριωτική Ένωση ΕΛΛΑΣ -ΕΛΛ. ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ, αλλά και το ότι το κόμμα Μπογδάνου-Εμφιετζόγλου χρησιμοποιούσε ως σύμβολο τον «Ήλιο της Βεργίνας».

Υπενθυμίζεται πως, σε αντίθεση με αυτή την απόφαση, το 2009 ο Άρειος Πάγος είχε επιτρέψει να συμμετάσχει στις τότε βουλευτικές εκλογές το κόμμα «Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο» του Στέλιου Παπαθεμελή, το ψηφοδέλτιο του οποίου έφερε σε περίοπτη θέση τον «Ήλιο της Βεργίνας». Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι το μάλλον άγνωστο κόμμα που κατήγγειλε επιχείρηση υφαρπαγής ονομασίας και ψηφοφόρων από τους Μπογδάνο-Εμφιετζόγλου είχε λάβει σε προηγούμενες εκλογές μόλις 6.000 ψήφους σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Επίσης, το Α1 τμήμα προχώρησε σε έναν ακόμη αποκλεισμό με θύμα και πάλι έναν πολιτικό σχηματισμό στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Συγκεκριμένα, «κόπηκε» από τις εκλογές το κόμμα «Πατρίδα» της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Αιτία του αποκλεισμού ήταν ότι ο Άρειος Πάγος έκανε ομόφωνα δεκτή την προσφυγή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο οποίος υποστήριξε ότι το κόμμα ανήκε σε εκείνον και ότι υπήρξε παράνομη ιδιοποίηση συμβόλου.

Ο απόηχος της παραίτησης Τζανερρίκου

Οι αλλεπάλληλες αποφάσεις του Α1 τμήματος Άρειου Πάγου για τον αποκλεισμό κομμάτων συγκεκριμένης πολιτικής τοποθέτησης προκαλούν έντονες συζητήσεις. Και αυτό γιατί συμβαίνουν στον απόηχο της παραίτησης του πρώην προέδρου του τμήματος, Χρήστου Τζανερρίκου, ο οποίος κατήγγειλε ότι δέχθηκε πιέσεις από την κυβέρνηση για να διασφαλίσει τον δικαστικό αποκλεισμό του κομματικού μορφώματος του Ηλία Κασιδιάρη.

Επισημαίνεται, ότι το κόμμα Κασιδιάρη κινείται σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις μεταξύ 4% και 5%. Ειδικοί επί των πολιτικών ερευνών εκτιμούν, μάλιστα, ότι μετά τον πιθανό αποκλεισμό του συγκεκριμένου κόμματος από το Α1 τμήμα, ένα σημαντικό τμήμα από τους ψηφοφόρους του θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς μικρότερα κόμματα του δεξιού άκρου του πολιτικού φάσματος, καθιστώντας πιθανή την είσοδό τους στην επόμενη Βουλή, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα έχουν λάβει δικαίωμα συμμετοχής από τον Άρειο Πάγο.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου