Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Τα «μηνύματα» των ψηφοδελτίων Επικρατείας και οι επόμενες κινήσεις

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη  kkokkaliari@naftemporiki.gr
Τρεις εβδομάδες απομένουν μέχρι τις εκλογές και οι κομματικές μηχανές σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δουλεύουν στο φουλ. Χθες και τα δύο κόμματα έδωσαν στη δημοσιότητα τα ψηφοδέλτια Επικρατείας, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι η… μάχη των προγραμμάτων. Άλλωστε τα χρονικά περιθώρια για την προσέλκυση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων στενεύουν και τα διλήμματα των εκλογών μπαίνουν όλο και πιο εμφατικά.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις από την Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ για τα ψηφοδέλτια Επικρατείας στέλνουν πολλαπλά μηνύματα. Οι δύο πολιτικοί μονομάχοι θέλησαν να στείλουν μήνυμα ανανέωσης, καθώς προσπαθούν να απευθυνθούν σε ένα ευρύτερο ακροατήριο μία «ανάσα» πριν τις κάλπες.

«Δεν είναι ένα ψηφοδέλτιο celebrities αυτό» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τα πρόσωπα που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Έντονο είναι το άρωμα γυναίκας, ενώ από το γαλάζιο στρατόπεδο τονίζεται πως από τα 15 πρόσωπα του ψηφοδελτίου τα 7 είναι κάτω των 45 ετών.

Επικεφαλής του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου Επικρατείας είναι ένα πρόσωπο έκπληξη : η Ειρήνη Αγαπηδάκη (νυν γενική γραμματέας δημόσιας υγείας). Από τις επιλογές των προσώπων είναι πάντως εμφανές πως στόχος είναι να σταλεί μήνυμα πως την επόμενη τετραετία το βάρος της Νέας Δημοκρατίας θα πέσει σε θέματα υγείας και παιδείας.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν χθες και για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου μιλά για ένα ψηφοδέλτιο που απεικονίζει τις ρίζες του κόμματος με την κοινωνία και στο οποίο συμμετέχουν πρόσωπα με σημαντική διαδρομή. Αυτό που επισημαίνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως το ψηφοδέλτιο απαρτίζεται από επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση, ανθρώπους της παραγωγής και του πολιτισμού αλλά και εκπροσώπους όσων υφίστανται κοινωνικές διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Από το ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για βαριά βιογραφικά και είναι χαρακτηριστικό πως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας είναι ο καθηγητής στο Harvard Όθωνας Ηλιόπουλος. Επίσης δυναμική είναι η παρουσία των γυναικών (καθώς σε όλα τα ψηφοδέλτια του κόμματος υπάρχει ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών) , ενώ υπάρχουν και εκπρόσωποι της νεότερης γενιάς (που αποτελεί ένα προνομιακό ακροατήριο για το ΣΥΡΙΖΑ)

Σύγκρουση για το σχέδιο της επόμενης ημέρας

Η… μάχη των προγραμμάτων είναι σε εξέλιξη, καθώς η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνουν το σχέδιο τους για την τετραετία 2023 – 2027. Το «γαλάζιο» πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Τετάρτη, ενώ χθες αναρτήθηκε το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπου υπάρχει και το σχέδιο των 50 πρώτων ημερών. Να σημειωθεί πως την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε ειδική εκδήλωση θα αναφερθεί στο σχέδιο της επόμενης ημέρας και στο στόχο της προοδευτικής κυβέρνησης.

Όσον αφορά στις περιφέρειες που θα είναι υποψήφιοι οι δύο «μονομάχοι» έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας (όπως και την προηγούμενη φορά), στην Α Θεσσαλονίκης και στον Έβρο. Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι υποψήφιος στα Δωδεκάνησα (για να τιμήσει τον αδικοχαμένο Νεκτάριο Σαντορινιό), στην Α Πειραιά και στις Σέρρες.

Ώρα αποφάσεων έχει φτάσει και για το θέμα του debate. Η Νέα Δημοκρατία τάσσεται υπέρ μιας τηλεμαχίας ανάμεσα σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που είναι στη Βουλή. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά δύο debate: το ένα με όλους τους αρχηγούς και το δεύτερο ανάμεσα στον Κ. Μητσοτάκη και τον Αλ. Τσίπρα.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου