Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Τα «χαμένα» πυρηνικά υποβρύχια του Πούτιν


 Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμμετείχε την Κυριακή στον ετήσιο εορτασμό της Ημέρας του Ναυτικού, στην Αγία Πετρούπολη.

Εκεί παρακολούθηκε μια ναυτική παρέλαση και ανακοίνωσε ότι το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει 30 νέα πλοία αυτή τη χρονιά, παρά τις οικονομικές και στρατιωτικές πιέσεις που δέχεται η χώρα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η τιμητική πλεύση-επιθεώρηση ρωσικών πολεμικών πλοίων στον ποταμό Νέβα που πραγματοποιήθηκε είναι σημαντική για άλλο ένα λόγο, όπως επισημαίνει το Newsweek: ενώ περιελάμβανε τον ίδιο περίπου αριθμό πλοίων, ήταν αξιοσημείωτη η έλλειψη στρατηγικών πυρηνικών υποβρυχίων και αεροσκαφών. Η απουσία αυτή πιθανότατα οφείλεται στις ανησυχίες για την ασφάλεια στη Ρωσία, ειδικά μετά τις επιθέσεις με ουκρανικά drones που χθες έπληξαν ξανά τη ρωσική πρωτεύουσα και την αποτυχημένη ανταρσία της μισθοφορικής ομάδας Wagner τον Ιούνιο.

«Η αλλαγή πιθανότατα οφείλεται κυρίως στις εργασίες συντήρησης και διατήρησης της διαθεσιμότητας για επιχειρήσεις και εκπαίδευση», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε tweet του νωρίτερα τον Ιούλιο, όταν έγινε αρχικά γνωστό ότι τα πυρηνικά υποβρύχια του Βόρειου Στόλου της Ρωσίας δεν θα συμμετάσχουν στην επιθεώρηση. «Υπάρχει επίσης μια ρεαλιστική πιθανότητα οι ανησυχίες για την εσωτερική ασφάλεια μετά την απόπειρα ανταρσίας της μισθοφορικής ομάδας Wagner να έχουν συμβάλει στην απόφαση».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε ότι η παρέλαση της Κυριακής περιελάμβανε 45 μαχητικά πλοία, κανονιοφόρους και υποβρύχια των στόλων του Ειρηνικού, της Βόρειας, της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας και περίπου 3.000 στρατιώτες. Το 2022, σύμφωνα πάντα με το Tass, υπήρχαν πάνω από 40 μαχητικά πλοία, κανονιοφόροι και υποβρύχια των ίδιων στόλων, 42 αεροσκάφη και ελικόπτερα και πάνω από 3.500 στρατιώτες στην εκδήλωση.

Σχολιάζοντας τους εορτασμούς, το αντικυβερνητικό ρωσικό πρακτορείο The Agency ανέφερε στο Telegram ότι η παρέλαση αυτού ήταν «η πρώτη φορά» από την έναρξη των εκδηλώσεων το 2017 που πυρηνικά υποβρύχια και αεροπορία δεν συμμετείχαν στον ετήσιο εορτασμό.

«Εγκαταστάθηκε πρόσθετος εξοπλισμός σε πολεμικά πλοία για την καταπολέμηση δολιοφθορών και επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη», ανέφερε το πρακτορείο. «Όλες αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να σχετίζονται με την ανταρσία της Wagner και τις αυξημένες επιθέσεις με drone».

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στην εκδήλωση συμμετείχαν τα υποβρύχια κλάσης Lada,St. Petersburg και Velikiye Luki, τα οποία παρέμειναν στατικά στον ποταμό Νέβα. Μεταξύ των σκαφών που στη συνέχεια πέρασαν σε σχηματισμό ήταν το υποβρύχιο Ufa. Το Tass ανέφερε ότι ένα τέταρτο – το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο  Severodvinsk- συμμετείχε επίσης στην εκδήλωση, αν και ούτε το Κρεμλίνο ούτε το υπουργείο Άμυνας ανέφεραν το συγκεκριμένο σκάφος στα δελτία τύπου τους.

Το Severodvinsk είναι συνήθως οπλισμένο με υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ P-800 Oniks, αλλά έχει επίσης ολοκληρώσει επιτυχείς δοκιμές εκτοξεύοντας πυραύλους κρουζ Kalibr και υπερηχητικούς πυραύλους 3M22 Zircon.

Η εμφανής απουσία των 11 ρωσικών υποβρυχίων με βαλλιστικούς πυραύλους ήταν αναμενόμενη, αφού είχε ανακοινωθεί στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης στα μέσα Ιουλίου. Το Tass, για παράδειγμα, ανέφερε «αρκετές πηγές κοντά στο ναυτικό», μία από τις οποίες επιβεβαίωσε ότι «υποβρύχια δεν θα εμπλακούν στη ναυτική παρέλαση για πρώτη φορά». Αν και αναμενόμενη η απουσία τους, τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν ανέφεραν κάποιο συγκεκιμένο λόγο για αυτή την απόφαση.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου