Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Πώς το κύκλωμα των ΜΚΟ "έστηνε" τις διακινήσεις μεταναστών στη Λέσβο - Οι διακινητές στην Τουρκία και οι κρυφές επικοινωνίες

 


Στην αποκάλυψη δύο οργανώσεων που διευκόλυναν την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια μέσω της Λέσβου

προχώρησε χθες η Ελληνική Αστυνομία.

Στο εγκληματικό δίκτυο εμπλέκονται 21 άτομα. Ανάμεσά τους μέλη μίας διεθνούς οργάνωσης, μίας ΜΚΟ καθώς και ατόμων που έμεναν στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή τoυ νησιού, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει 16 ακόμη άτομα.

Η εγκληματική οργάνωση είχε μπει στο στόχαστρο των ερευνών εδώ και έναν χρόνο, χρονικό διάστημα κατά το οποίο στο νησί είχαν φτάσει 4.050 υπήκοοι τρίτων χωρών.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Σύμφωνα με τις Αρχές, οι μεταναστευτικές αυτές ροές ήταν επιτηδευμένες, με κοινά χαρακτηριστικά, Δηλαδή:

- Οι διακινητές στην Τουρκία έδιναν οδηγίες στους μετανάστες πριν την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια της πλεύσης αλλά και κατά την άφιξη της λέμβου στο νησί, είτε προφορικά, είτε κάνοντας χρήση κρυπτογραφημένων εφαρμογών επικοινωνίας, ενώ ανάλογες οδηγίες παρείχαν και για την επικοινωνία τους με διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις όταν έφταναν στη Λέσβο.

- Οι αλλοδαποί, με το που έφταναν στο νησί κρύβονταν σε δύσβατες χερσαίες περιοχές, αφού πρώτα διαμοιράζονταν σε μικρότερες ομάδες και στη συνέχεια επικοινωνούσαν με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενημερώνοντάς τες για το πού βρίσκονταν.

- Στη συνέχεια ακολουθούσε από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις προς τις Αρχές, η αποστολή emails με τα στοιχεία που φέρεται ότι λάμβαναν από τους μετανάστες κατά την άφιξή τους στη Λέσβο. Ενίοτε μπορεί να αναρτούσαν στις σελίδες τους ότι οι άνθρωποι που έφτασαν στις ελληνικές ακτές έχρηζαν "άμεσης ιατρικής βοήθειας".

Τα μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, συγχρόνως με την ενημέρωσή τους για την μεταναστευτική άφιξη, μετέβαιναν στις περιοχές όπου βρίσκονταν οι νεοεισερχόμενοι, με το πρόσχημα της παροχής ανθρωπιστικής-ιατρικής βοήθειας.

Λέμβος

Από την αστυνομική έρευνα, η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων την αξιολόγηση των στοιχείων από τα mail αλλά και από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, προέκυψε ότι
το κύκλωμα είχε διευκολύνει τουλάχιστον 946 άτομα να φτάσουν στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως προέκυψε, οι διακινητές πληρώνονταν από τους μετανάστες είτε πριν, είτε μετά το ταξίδι μέσω δύο γραφείων μεταφοράς χρημάτων που βρίσκονται σε πόλεις της Τουρκίας.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου