Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Μέχρι τις 24 Οκτωβρίου οι υποψηφιότητες για την ηγεσία – Το παρασκήνιο πίσω από το βίντεο Κασσελάκη και οι αντιδράσεις


Σε «τεντωμένο σχοινί» δείχνει να βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς το Συνέδριό του, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 1 – 3 Νοεμβρίου, με τις κόντρες και τις αντεγκλήσεις μεταξύ στελεχών να συνεχίζονται, ενώ την ίδια ώρα σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται και η ενδεχόμενη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο κρίσιμη αναμένεται να είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο (5/10), η οποία θα εγκρίνει τα κείμενα του προσυνεδριακού διαλόγου και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για την εκλογική διαδικασία.

«Εκρηκτικό» ήταν το κλίμα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία ασχολήθηκε με μια σειρά από οργανωτικά ζητήματα που άπτονται της συνεδριακής διαδικασίας και από την οποία αποχώρησε η Θεοδώρα Τζάκρη.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι μέχρι 24 Οκτωβρίου όποια υποψηφιότητα για την ηγεσία έχει κατατεθεί θα προωθηθεί προς επικύρωση στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η αναφορά αυτή αφορά και τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος στο βίντεο που ανάρτησε δεν δηλώνει ρητώς ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία. Υπενθυμίζεται ότι υποψήφιοι μέχρι στιγμής είναι οι Σωκράτης Φάμελλος, Παύλος Πολάκης, Απόστολος Γκλέτσος και Ν. Φαραντούρης. Ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 24 Νοεμβρίου και εφόσον χρειαστεί δεύτερος θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου.

Ο προσυνεδριακό διάλογος επισήμως αρχίζει την Δευτέρα και το πολιτικό πλαίσιο θα προκύψει από τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής που θα είναι και η επίσημη εισήγηση προς το Συνέδριο, ενώ το μέτρο για την εκλογή Συνέδρων προτείνεται να διαμορφωθεί στο 1/40.

Στην διάρκεια της συνεδρίασης ο Κώστας Ζαχαριάδης έθεσε το θέμα της αντιπαράθεσής του με τον Βαγγέλη Αντώναρο. Ο κ. Ζαχαριάδης ζήτησε «ή να ανακαλέσει ή να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας». Η Πολιτική Γραμματεία δεν αποφάσισε για την παραπομπή του κ. Αντώναρο, ωστόσο δίνει σαν κατεύθυνση ότι παρόμοιες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές, δίχως όμως αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα.

«Αναφορές για Χούντες είναι προσβλητικές για το χώρο και δεν έχουν καμία θέση σε αυτόν» επισημαίνεται στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανασκευή από την πλευρά του κ. Αντώναρου, τότε θα ενεργοποιηθεί το πειθαρχικό.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται βέβαιο ότι το ζήτημα θα τεθεί και στην Κεντρική Επιτροπή.

Στην Πολιτική Γραμματεία συζητηθήκαν, ακόμη, οργανωτικά θέματα όπως της εγκυκλίου που εστάλη στις Οργανώσεις Μελών και συνιστούσε να περιορίζονται στην αναπαραγωγή των επισήμων ανακοινώσεων του κόμματος.

Εκφράζοντας την διαμαρτυρία της το μέλος της τριμελούς επιτροπής της ΚΟΕΣ Ολυμπία Τελιγιορίδου, υπέβαλε την παραίτησή της λόγω της έντασης που επικράτησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) σχετικά με την εγκύκλιο για τα social media. Ωστόσο, υπήρξε συζήτηση για να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις και να αποφευχθεί.

Αντιδράσεις από το βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη

Το θέμα του βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη έθεσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν άκουσα ανακοίνωση υποψηφιότητας από τον Κασσελάκη. ‘Ακουσα κάλεσμα για το Συνέδριο. Οφείλει ο Κασσελάκης να το ξεκαθαρίσει. Για να ξέρουμε αν εκλαμβάνεται ή όχι από το κόμμα ως υποψήφιος. Στο βίντεο που έκανε ο Κασσελάκης μιλάει πάλι για ΣΥΡΙΖΑ και διαπλοκή. Το ίδιο είχε κάνει τον Αύγουστο και σε ένα βίντεο εναντίον δεκάδων στελεχών του κόμματος. Αυτό είναι προσβολή της προσωπικότητας των στελεχών, των μελών και του ιδίου του κόμματος».

«Βολές» κατά του Στέφανου Κασσελάκη με αφορμή το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Πέμπτης εξαπέλυσε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑΚώστας Ζαχαριάδης.

Όπως αναφέρει: «Σε ένα video 232 δευτερολέπτων δεν χώρεσε η φράση “θα είμαι υποψήφιος για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία”. Πώς γίνεται να “είσαι εδώ” και να κρύβεσαι;

Δείτε την ανάρτηση:

Ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ, σχολίασε την ανάρτηση Κασσελάκη, με την οποία ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Θέλω να πω ότι δεν είναι δεδομένο ότι θα κατέβει. Δεν το δηλώνει τουλάχιστον. Αφήνει υπονοούμενα σχετικά με τον κίνδυνο αποκλεισμού υποψηφίων από το συνέδριο, κάτι το οποίο δεν έχει μπει ποτέ στη συζήτηση. Θεωρώ ότι είναι μια ανησυχία που δημιουργείται χωρίς λόγο. Δεν αμφισβητεί κανείς από εμάς ούτε τις υπογραφές, ούτε το πόθεν έσχες», εξήγησε.

Πρόσθεσε συνεχίζοντας για το βίντεο Κασσελάκη πως: «Οφείλω να ομολογήσω ότι ζητάει μια συγγνώμη από τους πολίτες και μάλιστα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν στις εκλογές χιλιάδες, για τις αποφάσεις των οργάνων. Καταρχήν θα περίμενα όλοι μας και εγώ είμαι διατεθειμένος να το κάνω εδώ σε εσάς. Το δηλώνω εκ των προτέρων να κάνω μια αυτοκριτική για τα λάθη που γίνανε και οδήγησαν στη συρρίκνωση και απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί για αυτό πάμε για εκλογή νέου προέδρου. Για αυτό προέκυψε η μομφή γιατί συρρικνώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ». 

Στη συνέχεια ο κ. Φάμελλος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «αφήνονται κάποιες αιχμές για συσχέτιση κεντροαριστεράς και διαπλοκής. Εγώ θέλω να το ξεκαθαρίσω. Δεν υπάρχει στα κείμενα μας κάποια συζήτηση περί κεντροαριστεράς, αλλά υπάρχει μια απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, την οποία ψήφισε ο πρώην πρόεδρος για συμμαχικό προοδευτικό σχήμα, για τις επόμενες εκλογές και για κάλεσμα προς το ΠΑΣΟΚ και τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις» και πρόσθεσε πως, «τώρα πρέπει κάποιος να μας ξεκαθαρίσει. Αυτό εννοεί όταν λέει διαπλοκή ή εννοεί κάτι άλλο;».

Ο Παύλος Πολάκης με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα σχολίασε επίσης το βίντεο Κασσελάκη τονίζοντας: «Άντε να μετρηθούμε σε θέσεις και πρόγραμμα, όχι σε βιντεάκια!» και πρόσθεσε: «Τη διαπλοκή τη χτυπάς όταν παίρνεις καθαρές θέσεις για τράπεζες, Ενέργεια, καύσιμα, χοντρεμπόριο, Αττική Οδό, ΜΜΕ, Δικαιοσύνη, Ταμείο Ανάκαμψης! Όχι με γενικόλογες επικλήσεις του “καινούργιου”, του “νέου” του “δικού μας” και λοιπά έπεα πτερόεντα..»

Στέφανος Κασσελάκης: Τι ζητά με το βιντεοσκοπημένο μήνυμά του

Κάλεσμα στα μέλη, στους ψηφοφόρους και στους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη συνέδρων, ώστε να ακουστεί η φωνή τους και να πουν «είμαι εδώ», έκανε μέσω του βιντεοσκοπημένου μηνύματός του στα κοινωνικά δίκτυα το απόγευμα της Πέμπτης ο Στέφανος Κασσελάκης, στο οποίο δηλώνει «παρών», χωρίς ωστόσο να ανακοινώνει επίσημα την υποψηφιότητά του.

«Μην περιμένετε την ώρα των εκλογών για Πρόεδρο. Γεμίστε τώρα τις ΟΜ και τις Νομαρχιακές. Γραφτείτε άμεσα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 11 Οκτωβρίου για να μπορείτε να ψηφίσετε για συνέδρους. Να ακουστεί η φωνή σας. Να μπορείτε να πείτε ένα ηχηρό: “Είμαι εδώ!”», ανέφερε χαρακτηριστικά, «δείχνοντας» επί της ουσίας το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με όσα φέρονται να εξετάζονται από το επιτελείο του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με βάση δηλώσεις στελεχών του κόμματος προσκείμενων στον ίδιο, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αποκλείεται να προσφύγει στο συνέδριο, όπου και θα θέσει υπόψη των συνέδρων την ακύρωση της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής για την καθαίρεσή του.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter o Νίκος Χατζηνικολάου, «η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη,που δόθηκε στη δημοσιότητα βιντεοσκοπημένη πριν από λίγο, δεν αναφέρεται ρητά σε υποψηφιότητά του για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Επικεντρώνεται στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος και προτρέπει τους πολιτικούς του φίλους να λάβουν μέρος ενεργά στις σχετικές διαδικασίες. Προφανώς τις τελικές του αποφάσεις θα τις λάβει και θα τις ανακοινώσει μετά το συνέδριο και αφού σταθμίσει τα δεδομένα που θα υπάρχουν τότε…».

Υπό αυτό το πρίσμα ερμηνεύεται η απόστροφή του: «Πάμε να φτιάξουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ που να μη μας διώχνει, αλλά να μας χωράει όλους. Μια νέα ενότητα στη βάση, στην κοινωνία, στην πραγματική ζωή. Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ θα δίνει όλη τη δύναμη στα μέλη και τους φίλους. Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παρακαλάει να γίνει συνιστώσα της διαπλοκής», καθώς και το δίλλημα που θέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ή ξαναγεννιέται τώρα ή περνάει στην Ιστορία ως ανάμνηση. Το παλιό έχει γερές ρίζες. Το καινούργιο μπορεί να αργεί, μπορεί να συναντά εμπόδια, μπορεί να πέφτει, αλλά ξανασηκώνεται».

«Προσωπικά, δεν αισθάνομαι προδομένος, αλλά πιο αποφασισμένος από ποτέ, να μη σας προδώσω ποτέ. Είμαι εδώ γιατί είστε εδώ», καταλήγει ο Στ. Κασσελάκης, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει τη «στήριξη» του κόσμου «πιο απαραίτητη από ποτέ», τονίζοντας ότι δεν έχει «κομματικό μηχανισμό».

Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη:

«Είμαι ο Στέφανος. Σκέτο. Γεννηθήκαμε άνθρωποι, όχι αξιώματα. Ζητώ συγγνώμη. Από εσάς που απογοητεύσαμε. Από τους νέους που μας έφεραν πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές. Από τις οικογένειες των παλιών αγωνιστών που μοιράζονταν συντροφικά στα δυο μια μπουκιά ψωμί, όχι μια χούφτα αξιώματα. Από τους 150.000 πολίτες που στήθηκαν στις ουρές πριν από μόλις ένα χρόνο.

Είδατε. Τώρα γνωρίζετε. Τίποτα παραπάνω. Κοιτάμε στο αύριο. Πάμε να φτιάξουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ που να μη μας διώχνει, αλλά να μας χωράει όλους. Μια νέα ενότητα στη βάση, στην κοινωνία, στην πραγματική ζωή. Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ θα δίνει όλη τη δύναμη στα μέλη και τους φίλους. Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παρακαλάει να γίνει συνιστώσα της διαπλοκής.

Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτόνομος και αυτοδύναμος.

Σήμερα, η φωνή των πολλών. Αύριο, η κυβέρνηση της προόδου.

Τέλος στην υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τέλος στη ζωή με το κομμάτι. Παίρνουμε πίσω την αξιοπρέπειά μας.

Φτιάχνουμε μια πατρίδα που θα παρέχει κοινωνική προστασία, ασφάλεια, καλά αμειβόμενη εργασία, και θα δίνει ισότιμες ευκαιρίες σε όλες και όλους να διεκδικήσουν τα όνειρά τους. Η κυβέρνηση απέρχεται και το γνωρίζετε.

Στη θέση της: Ή θα έρθει μια δήθεν κεντροαριστερή κατασκευή στην υπηρεσία της διαπλοκής. Ή θα έρθει ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ, ένα ανανεωμένο, άφθαρτο και αδιάφθορο κόμμα της Σύγχρονης Αριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ή ξαναγεννιέται τώρα ή περνάει στην Ιστορία ως ανάμνηση. Το παλιό έχει γερές ρίζες. Το καινούργιο μπορεί να αργεί, μπορεί να συναντά εμπόδια, μπορεί να πέφτει, αλλά ξανασηκώνεται. Πάντα φτάνει στο τέλος της διαδρομής. Πάντα γεννιέται.

Αυτόν τον δρόμο του καινούργιου σάς ζητάω να τον βαδίσουμε μαζί. Η στήριξή σας είναι απαραίτητη όσο ποτέ. Δεν έχω κομματικό μηχανισμό.

Είχα και έχω μόνο εσάς. Γι’ αυτό μην περιμένετε την ώρα των εκλογών για Πρόεδρο.

Γεμίστε τώρα τις ΟΜ και τις Νομαρχιακές. Γραφτείτε άμεσα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 11 Οκτωβρίου για να μπορείτε να ψηφίσετε για συνέδρους.

Να ακουστεί η φωνή σας. Να μπορείτε να πείτε ένα ηχηρό: «Είμαι εδώ!» «Είμαι εδώ», για να μην αποκλειστεί καμία υποψηφιότητα. «Είμαι εδώ», για να μην αποκλειστεί κανένας ψηφοφόρος από την κάλπη. Το αύριο περνάει μέσα από τα δικά σας χέρια σήμερα.

Προσωπικά, δεν αισθάνομαι προδομένος, αλλά πιο αποφασισμένος από ποτέ, να μη σας προδώσω ποτέ. Είμαι εδώ γιατί είστε εδώ.

Και είμαστε εδώ για τον δικό μας ΣΥΡΙΖΑ. Για την πατρίδα μας, για τις ζωές μας, για το μέλλον μας».

Δείτε την ανάρτηση:

Φάμελλος: Στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο – Δεν θα αποκλείσω τον Κασσελάκη αν εκλεγώ

Για τις εξελίξεις και την εσωκομματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο υποψήφιος για την προεδρία, Σωκράτης Φάμελλος.

Αρχικά, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η κατάσταση «έχει φτάσει στο απροχώρητο» στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας στον ΣΚΑΙ ότι «ο λόγος που προχώρησε η πρόταση μομφής και η υποβολή υποψηφιοτήτων ήταν αυτή ακριβώς η απαξίωση και σαν κόμμα και ιδέες, για αυτό και μιλάω για επανεκκίνηση».

Προσέθεσε ότι «το γυαλί δεν θα κολλήσει με συσχετισμούς ομάδων», διότι, όπως ανέφερε, «αυτό που χρειαζόμαστε στην Ελλάδα είναι μια προοδευτική αντιπολίτευση, ειδικά τώρα που ο κόσμος δεν εμπιστεύεται την πολιτική. Το γυαλί θα κολλήσει όχι μόνο αν το θέλουν κάποιοι που βρίσκονται ήδη σε ένταση μεταξύ τους, αλλά αν το θέλει και η κοινωνία».

«Ήμουν, είμαι και θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ – Είναι στον χαρακτήρα μου η ενωτική στάση»

Στη συνέχεια, απαντώντας για το αν θα δώσει ρόλο στον Στέφανο Κασσελάκη εφόσον εκλεγεί εκείνος στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φάμελλος σημείωσε:

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θα υπάρξει ΣΥΡΙΖΑ του Φάμελλου, δεν μπορούμε σε ένα προοδευτικό κόμμα να θεωρούμε εξουσία τον πρόεδρο. Όταν καλούμε κι άλλους δημιουργικούς πολίτες που χρειάζονται στο κόμμα, σημαίνει όλοι είναι απαραίτητοι και δεν θα υπάρχει κανένας αποκλεισμόςΕίναι στον χαρακτήρα μου η ενωτική στάση, είμαι, ήμουν και θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ. Η κριτική που κάναμε στον πρώην πρόεδρο είναι γιατί παρέκκλινε όχι από μια πορεία, αλλά από τον στόχο της ενίσχυσης και της βιωσιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αυτά που συνέβαιναν μάς απαξίωναν και μας συρρίκνωναν. Αυτό είναι το θέμα».

Τέλος, σε ερώτηση για τον Αλέξη Τσίπρα, υπογράμμισε πως είναι περήφανος που συμμετείχε στην κυβέρνησή του, η οποία έχει πολιτική παρακαταθήκη και πρέπει να τιμηθεί, όπως είπε. «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικό κεφάλαιο της Ελλάδας και της Ευρώπης και μπορεί να μιλήσει και μόνος του για το οτιδήποτε» κατέληξε.

Γιαννούλης στον Realfm: Ούτε ανέβασα, ούτε κατέβασα κανέναν διακόπτη – Κόμμα χωρίς όργανα και πρόεδρος χωρίς έλεγχο δεν μπορούν να σταθούν

«Ούτε ανέβασα ούτε κατέβασα κανέναν διακόπτη» τόνισε ο Χρήστος Γιαννούλης στον Realfm 97,8 και τους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα.

Όπως είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «περιέγραψα με ακρίβεια χωρίς φανατισμό αυτό που προβλέπεται ειδικά, καταστατικά για την άρση της εμπιστοσύνης του Σώματος της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτό που δημοσιεύτηκε αφορά στα γενικά άρθρα για το Συνέδριο και τα έκτακτα συνέδρια. Υπάρχει ειδική αναφορά και παράγραφος τι γίνεται με την πρόταση μομφής και αίρεται η εμπιστοσύνη στον εν ενεργεία πρόεδρο . Ζήτημα ακύρωσης απόφασης ΚΕ για μομφή δεν υπάρχει. Και ο διακόπτης για τον οποίο έγινε κακοδιαχείριση και διαστρέβλωση, είχε ακριβώς αυτή την εξήγηση: ότι αυτό το ανορθόδοξο σχήμα που κάποιοι παρουσιάζουν ότι μπορεί να συμβεί και να πάμε σε μια ακύρωση, δεν μπορεί να γίνει και όποιος το χρησιμοποιεί το κάνει για να φανατίσει έναν κόσμο που στη συνέχεια θα κάνει λογοπαίγνια με τους διακόπτες».

«Κατεβαίνει ο διακόπτης σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί μια διαδικασία εφόσον η ακύρωσή της που δεν γίνεται καταστατικά, αλλά ακόμη και αν επιτευχθεί κάτω από ένα καθεστώς λαϊκής πίεσης, η διαδικασία εκλογής σταματάει εκείνη την ώρα»  πρόσθεσε.

«Θεωρώ ότι με το τρίπτυχο αξιοπρέπεια, υπευθυνότητα, σοβαρότητα και πολιτική συζήτηση και όχι με συνθήκες και διαστάσεις σαπουνόπερας ή δράματος με ενδιαφέρει με ευθύνη του νέου προέδρου να μείνει ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί ένας ηγέτης κρίνεται. Είναι εύκολα τα λόγια τα προεκλογικά αλλά εμείς πάμε να εκλέξουμε έναν νέο πρόεδρο και ένα νέο πρόσωπο- μπορεί να είναι και ο κ. Κασσελάκης- αλλά και μελλοντικό πρωθυπουργό» υποστήριξε ο κ. Γιαννούλης.

Σε ερώτηση για το εάν θα παραμείνει ο ίδιος στον ΣΥΡΙΖΑ αν επανεκλεγεί ο κ. Κασσελάκης, απάντησε ότι «αν διαμορφώσει τους όρους τους πολιτικούς και τις προϋποθέσεις να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που θα υποστηρίξει πολιτικά και προεκλογικά δεν βλέπω κάποιον λόγο… Εγώ στον ΣΥΡΙΖΑ είμαι αλλά πρέπει να ορίσουμε με ευθύνη όλων των υποψηφίων ότι κατά το πλείστον είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που όλοι θέλουμε. Χωρίς βοναπαρτισμούς και βεντετισμούς ότι αν δεν γίνει το δικό μου σημαίνει ότι εκφυλίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Γιαννούλης είπε ότι «είμαι υπέρ της ανανέωσης και των μεταρρυθμίσεων αλλά δεν είμαι υπέρ των χαοτικών αποστάσεων, του ανέλεγκτου και της μη λογοδοσίας. Θέλω σαφώς την κλιμακωτή εκπροσώπηση των πάντων, των μελών της βάσης, των στελεχών, των βουλευτών, της ηγεσίας και του προέδρου. Όλοι πρέπει να συντίθεται σε μια ενιαία έκφραση».

Στη συνέχεια ο ίδιος υποστήριξε ότι «σε πρώτο πρόσωπο αποφάσεις δυναμιτίζουν μια βασική αξία της πολιτικής, όχι του ΣΥΡΙΖΑ, της συλλογικότητας και της συναντίληψης. Αναφαίρετο δικαίωμα του εκλεγμένου προέδρου από τη βάση είναι να έχει πρωτεύοντα αποφασιστικό ρόλο και όχι τον μοναδικό ρόλο. Αν από τη συγκρότηση ενός ΣΥΡΙΖΑ όπου κατατίθενται προτάσεις όλα θα είναι ενός ανδρός αρχή δεν ξέρω τι κόμμα περιγράφουμε και δεν ξέρω και αν είναι στις προθέσεις του Στέφανου Κασσελάκη κάτι τέτοιο. Τα πρόσωπα που αναφέρετε έχουν περισσότερο τα στοιχεία της προσωπολατρείας και του οπαδισμού και όχι της συγκροτημένης πολιτικής δράσης, την οποία εγώ έχω υπηρετήσει και με τον κ. Κασσελάκη. Κόμμα χωρίς όργανα και πρόεδρος χωρίς έλεγχο και λογοδοσία δεν μπορεί να σταθεί. Δεν είναι ψόγος για τον κ. Κασσελάκη. Περισσότερο είναι η σπουδή και η αμετροέπεια κάποιων γύρω του να δημιουργούν αυτό το μίσος».

Στη συνέχεια ο κ. Γιαννούλης εξήγησε γιατί στηρίζει την υποψηφιότητα Φάμελλου λέγοντας ότι «τον στηρίζω γιατί έχει το τεκμήριο ότι στην πολιτική είμαστε αυτό που κάνουμε και όχι αυτό που λέμε. Κατάφερε σε μια ιστορική και κρίσιμη συγκυρία μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα να κρατήσει τη συνοχή μιας ΚΟ που όσο και αν λοιδορείται κατάφερε να παραχθεί πολύ σημαντικό έργο. Συνεχίζει αυτή την παράδοση και ο Νίκος Παππάς, θέλω να είμαι δίκαιος».

Όπως είπε, «κουραστήκαμε  στον ΣΥΡΙΖΑ να εφευρίσκουμε κάθε τρεις και λίγο νέες ομάδες υπονομευτών. Η μεγαλύτερη υπονόμευση που μπορεί να διαπιστωθεί είναι η φοβικότητα στην διαφορετική πρόταση. Από αυτό κινδυνεύουμε».

Ακούστε το ηχητικό:Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Ήχου

 enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου