Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Στην Ελλάδα υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ για τα ΕΑΣ – Αποκλειστικό

 

Ευκαιρία να δοθεί τεράστια ώθηση στην σκουριασμένη ελληνική αμυντική βιομηχανία και την αναγέννηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) είναι αποφασισμένες να δώσουν οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του enikos.gr υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έρχονται στην Ελλάδα με σκοπό τις απευθείας συνομιλίες με την Ελληνική Κυβέρνηση για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της απραξίας των τελευταίων μηνών.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι αποφασισμένη να επενδύσει στην Ελλάδα, την οποία θεωρεί Στρατηγικό Εταίρο πρώτης γραμμής και θέλει εν τοις πράγμασι να εμβαθύνει σε κάθε πτυχή αυτής της στρατηγικής σχέσης.

Έχοντας κατά νου τα διδάγματα από το λιμάνι του Πειραιά, που κατέληξε τελικά σε κινεζικά χέρια, η αμερικανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην αφήσει πλέον κανένα παράθυρο επενδυτικής ευκαιρίας ανοιχτό προς οποιοδήποτε εταίρο βρίσκεται εκτός ΝΑΤΟ ή αλληθωρίζει προς την Ρωσία ή την Κίνα.

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα αποτελούν αυτή τη στιγμή την ύψιστη προτεραιότητα της Αμερικανικής Κυβέρνησης και αυτό επιβεβαιώθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων διπλωματικών μερών σε Αθήνα και Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με αποκλειστικές και πλήρως επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, στην διευρυμένη σύσκεψη αποφασίστηκε να έρθει στην Ελλάδα – πριν από τις εκλογές – κλιμάκιο υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων, που θα έχει απευθείας συνομιλίες σε κεντρικό επίπεδο με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Οι Αμερικανοί φέρονται αποφασισμένοι να κλείσουν και μάλιστα άμεσα το θέμα της επένδυσης της Αμερικανικής Εταιρείας στα ΕΑΣ, όπου προβλέπεται η παραγωγή άνω των 700.000 βλημάτων των 155 χλστ. τον χρόνο. Βλήματα τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για τον αμερικανικό Στρατό. Ο ρυθμός παραγωγής υπολογίζεται σε περίπου 60.000 βλήματα τον μήνα και αφορά μόνο ένα διαμέτρημα. Μόνο από αυτό το συμβόλαιο, βάθους 5 ετών, η Ελλάδα θα επιτύχει εξαγωγές ύψους άνω των 1,2 δισ. και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1,8 δισ., με τις εξαγωγές στην πενταετία να φτάνουν και να ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ.

Κι επειδή τα νούμερα προκαλούν σίγουρα ίλιγγο, απευθυνθήκαμε στον Ελληνο-Αμερικανό επιχειρηματία και πρόεδρο της ΟΝΕΧ, Πάνο Ξενοκώστα, ο οποίος κι έχει καταθέσει την επίσημη πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση για την έναρξη παραγωγής στα ΕΑΣ.

Ο κος Ξενοκώστας, απαντώντας αποκλειστικά στο enikos.gr επιβεβαίωσε για πρώτη φορά την ύπαρξη επίσημης πρότασης προς την ελληνική κυβέρνηση, εξηγώντας πώς θα επιτευχθεί η παραγωγή των 60.000 βλημάτων ετησίως σε ένα εργοστάσιο που τα τελευταία χρόνια έχει απαξιωθεί: «Με την 1η γραμμή παραγωγής θα πάμε το πρώτο μήνα στα 35 χιλιάδες πυρομαχικά και στον 4ο μήνα μετά από αναγκαίες επενδύσεις / επισκευές / αναβαθμίσεις θα πάμε στην δεύτερη ανενεργή εδώ και χρόνια γραμμή παραγωγής, με αναγκαίες προσλήψεις και εκπαιδεύσεις προσωπικού, και εξοπλισμό ποιοτικού ελέγχου / αυτοματισμούς στα 50-60 χιλιάδες ανά μήνα. Όραμα μας είναι η δημιουργία του μεγαλύτερου βιομηχανικού παραγωγού για κάλυψη αναγκών του Αμερικανικού στρατού σε Ευρώπη και Μεσόγειο» ανέφερε αποκλειστικά στο enikos.gr.

Γκρίνια

Από την άλλη, οι ΗΠΑ εμφανίζονται δυσαρεστημένες με το γεγονός ότι η Ελλάδα, με την οποία έχει υπογράψει την Αναβαθμισμένη Συμφωνίας Αμοιβαίας Στρατηγικής Συνεργασίας, δεν έχει δώσει τη δέουσα σημασία στην πρόταση για παραγωγή βλημάτων από ελληνικά χέρια, με συμβόλαια, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και επενδύσεις για επιπλέον συμβόλαια.

Κι αυτό διότι οι επενδύσεις για την παραγωγή βλημάτων των 155 χλστ είναι μόνο ένα συμβόλαιο. Οι Αμερικανοί θα προχωρήσουν στην παραγωγή βλημάτων κι άλλων διαμετρημάτων, από την οποία θα βγει ωφελημένη όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση – που από τις σκουριασμένες γραμμές παραγωγής θα αποκτήσει μόνο έσοδα χωρίς να πληρώνει μισθούς και επενδύσεις – αλλά θα μπορούν και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να προμηθεύονται βλήματα στις φθηνότερες τιμές της αγοράς, χωρίς μεσάζοντες και άμεσα.

Ωστόσο, όπως με εκτενή ρεπορτάζ έχει καταγράψει το enikos.gr, το ΔΣ των ΕΑΣ αποφάσισε προσφάτως να παραχωρήσει την αποκλειστική παραγωγή των ΕΑΣ προς μία κοινοπραξία με αδιαφανή οικονομικά στοιχεία, Τσέχων – Σλοβάκων, χωρίς να εξετάσουν ποτέ την αμερικανική πρόταση και χωρίς να ενημερώσουν το υπουργείο Οικονομικών, όπου υπάγεται η εταιρεία. Οι ΗΠΑ, ως γνωστών, σε θέματα παραγκωνισμού αμερικανικών εταιρειών με αδιαφανείς διαδικασίες δεν παίζουν κι αυτός είναι επιπλέον ένας λόγος που καταφθάνει στην Αθήνα η ομάδα των κυβερνητικών αξιωματούχων.

Σε αυτά, ερωτήματα προκαλεί μία σύμβαση, που ανακαλύφθηκε στα ΕΑΣ για παραγωγή βλημάτων για λογαριασμό των Ενόπλων Δυνάμεων τη στιγμή που το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας είχε μέσω της Βουλής κηρύξει τα ΕΑΣ έκπτωτα σε ανεκτέλεστη παραγγελία του Στρατού από το 2006. «Προχθές κήρυξα έκπτωτα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, για παραγγελία πυρομαχικών, η οποία είχε δοθεί το 2006 και είχε δοθεί σωρεία παρατάσεων και μου ζητήθηκε και άλλη παράταση!» είχε αναφέρει στις 16 Δεκεμβρίου από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης του προϋπολογισμού.

Το enikos.gr παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα τα έγγραφα της παραγγελίας, για τα οποία κανείς δεν ξέρει πώς έφτασε να γίνει. Ανάμεσα στα άλλα, ο Ελληνικός Στρατός φέρεται να παραγγέλνει ρουκέτες, σφαίρες, βλήματα και νέα αντιβαλλιστικά κράνη. Και το ερώτημα που τίθεται από τους εργαζόμενους είναι “αφού ο Στρατός έχει τέτοιες απαιτήσεις, γιατί η διοίκηση της εταιρείας δεν προχώρησε στην εκτέλεση της παραγγελίας καθώς και στην εκτέλεση της παραγγελίας κατά μόνας των απαιτήσεων της κοινοπραξίας αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη αλλά παραχώρησαν τις γραμμές παραγωγής και το μάνατζμεντ χωρίς διασφαλίσεις;”.

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι “πρόκειται για «προίκα» την οποία προσπαθούν ορισμένοι να δώσουν στην κοινοπραξία Τσέχων – Σλοβάκων, οι οποίοι όχι μόνο εμφανίζονται να διεκδικούν χρήματα από την ΕΕ για την παραγωγή βλημάτων, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν έχουν ωστόσο παρουσιάσει στο υπουργείο Οικονομικών κανένα συμβόλαιο απ’ όσα προφορικώς διατείνονται”.

Μέσα σε όλα αυτά, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την διοίκηση της εταιρείας ότι “προχωρά σε κινήσεις που στερούνται νομικής υπόστασης” και σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr ετοιμάζονται να καταθέσουν στον ευρωπαϊκό εισαγγελέα μηνυτήρια αναφορά.

Η διοίκηση από τη μεριά της «νίπτει τα χείρας» ως προς τα όσα της καταλογίζουν οι εργαζόμενοι και διαδίδει πληροφορίες ότι “τελεί υπό αντικατάσταση από το αρμόδιο υπουργείο” και μάλιστα διατείνεται ότι προορίζεται ένας «ταβερνιάρης» ως νέος διοικητής της εταιρείας.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου