Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Κυπριακό: Διπλωματικός πυρετός με ειδικούς απεσταλμένους από ΗΠΑ & Βρετανία


kupriako-diplwmatikos-puretos-me-eidikous-apestalmenous-apo-ipa--bretania

Επίμονες προσπάθειες και διεργασίες προκειμένου να υπάρξει ένας «τρίτος γύρος» στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, με επανέναρξη των συνομιλιών εντός των επόμενων δέκα ημερών και στόχο να διασωθεί το όποιο momentum έχει απομείνει στην όλη διαδικασία, καταγράφονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Ο διεθνής παράγων δείχνει να επιθυμεί μια νέα ώθηση στην υπόθεση και τις επόμενες ημέρες αναμένεται ένας «διπλωματικός πυρετός»καθώς σειρά ευρωπαίων και αμερικανών αξιωματούχων αναμένεται να επισκεφθούν το νησί.
Την ίδια στιγμή, πάντως, έντονο προβληματισμό δημιουργούν οι νέες απειλές Ερντογάν εναντίον της Ευρώπης, με αφορμή την απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου να προτείνει πάγωμα των ενταξιακής πορείας της γείτονος, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία και την επανέναρξη των συνομιλιών.

N. Aναστασιάδης, Μ. Ακιντζί και Μπαν Κι Μουν στο Μοντ Πελεράν
N. Aναστασιάδης, Μ. Ακιντζί και Μπαν Κι Μουν στο Μοντ Πελεράν

Διπλωματικός μαραθώνιος για να σωθεί το «momentum»

Την Παρασκευή, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου βρέθηκε στα κατεχόμενα και συναντήθηκε με τον Μουσταφά Ακιντζί, ενώ την Κυριακή το βράδυ έφτασε στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μαρθ Εϊντε, ο οποίος αναμένεται να συναντήσει τη Δευτέρα τον Νίκο Αναστασιάδη και το τουρκοκύπριο ηγέτη.
Την ερχόμενη Τρίτη θα βρεθεί στην Κύπρο και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναμένεται να μεταφέρει μήνυμα στήριξης και ενθάρρυνσης των συνομιλιών. Παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη Τζόνσον είχε αρχίσει να συζητείται πριν την ατυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν, διπλωματικές πηγές που επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» εκτιμούν ότι ο βρετανός υπουργός θα επιδιώξει με την παρουσία του να δείξει πως το Λονδίνο θεωρεί ότι η διαδικασία δεν έχει αποτύχει.
Η επίσκεψη ωστόσο που αναμένεται με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι εκείνη του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόναθαν Κοέν, την Πέμπτη. Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, καθώς θεωρούν ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα αποτελέσει έναν πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια περιοχή που μαστίζεται από κρίσεις και αναταράξεις, όπως η Μέση Ανατολή. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ο ενεργός ρόλος που ανέλαβε ο αμερικανός αντιπρόεδρος μετά την αποτυχία των συνομιλιών στην Ελβετία. Ο κ. Μπάιντεν είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και τον Μουσταφά Ακιντζί.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν

Ενθαρρυντικές οι δηλώσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί

Τις προηγούμενες ημέρες, ο κύπριος πρόεδρος είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες και άλλους αξιωματούχους, από την Άνγκελα Μέρκελ και την Τερέζα Μέι μέχρι τον Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ. Τη στηριξή του στη διαδικασία των δικοινοτικών συνομιλιών εξέφρασε και ο ρωσικός παράγων μέσω δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ.
Εν τω μεταξύ, ενδεικτικές της διάθεσης που υπάρχει για επανεκκίνηση της διαδικασίας είναι οι δηλώσεις της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Μετά το σαφές μήνυμα του κύπριου προέδρου Αναστασιάδη στη διακαναλική συνέντευξη πως δεν θα αφήσει να χαθεί η ελπίδα όσο είναι στο χέρι του, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε την Παρασκεύη πως οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν έχουν καταρρεύσει, απλώς υπήρξε ένα ατύχημα στο δρόμο που θα διευθετηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Στόχος παραμένει να υπάρξει κατάληξη εντός του 2016, είπε χαρακτηριστικά.
Ενθαρρυντικές ήταν και οι δηλώσεις του ίδιου του Τσαβούσογλου, ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη ενός οδικού χάρτη που θα περιλαμβάνει και την πενταμερή, τονίζοντας ότι Τουρκία στηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, με στόχο μία μόνιμη λύση στο Κυπριακό. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Μουσταφά Ακιντζί
Ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Μουσταφά Ακιντζί

Στο τραπέζι και φόρμουλα με δύο τραπέζια

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η φόρμουλα υπό την οποία θα επαναληφθούν οι συνομιλίες μετά το ναυάγιο του Μοντ Πελεράν. Όπως ανέφερε την Παρασκευή το μεσημέρι ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης», μία από τις προτάσεις που φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι είναι η συνέχιση των συνομιλιών σε δύο επίπεδα.
«Συγκεκριμένα, ο διεθνής παράγοντας και οι άμεσα εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό, συζητούν αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο επανάληψης των συνομιλιών σε δύο ταυτόχρονα τραπέζια. Στο ένα θα συνεχίσουν τη συζήτησή τους οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί για να καταλήξουν σε ακτίνα συμφωνίας στο εδαφικό και στο άλλο θα αρχίσουν να συζητούν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Τουρκίας. Εφόσον οι δύο διαδικασίες προχωρήσουν ικανοποιητικά, τότε θα προσκληθούν και οι υπόλοιποι οι οποίοι θα λάβουν μέρος σε μια πολυμερή διάσκεψη για την οριστική ρύθμιση του Κυπριακού» τονίζει στο δημοσίευμά του η εφημερίδα «Πολίτης».
Ο κ. Αναστασιάδης φέρεται πάντως να διαμηνύει πως δεν πρόκειται να μπει σε κανενός είδους «πάρε-δώσε» ανάμεσα στα θέματα του εδαφικού και της ασφάλειας και υπενθυμίζει τη συμφωνημένη διαδικασία. Μια διαδικασία που προβλέπει συμφωνία επί των κριτηρίων του εδαφικού, αποτύπωσή τους σε χάρτες και εφόσον η απόκλιση δεν είναι μεγάλη οι δύο χάρτες οδηγούνται για οριστική συμφωνία στην πολυμερή.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Πολίτη», η διαφωνία στην προτεινόμενη φόρμουλα «των δύο τραπεζιών» φαίνεται να εντοπίζεται στη θέση της τουρκικής πλευράς ότι στο δεύτερο τραπέζι θα πρέπει να βρίσκεται όχι μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία αλλά και όλοι όσοι θα συμμετέχουν σε μια ενδεχόμενη πολυμερή διάσκεψη. Η ελληνοκυπριακή πλευρά φέρεται να απορρίπτει αυτήν την προσέγγιση καθώς θα πρόκειται για μια έμμεση αποδοχή της τουρκικής θέσης για σύγκληση πολυμερούς χωρίς τη συμφωνία στο εδαφικό.

Ο κύπριος πρέοδρος Νίκος Αναστασιάδης
Ο κύπριος πρέοδρος Νίκος Αναστασιάδης

«Θετική» η ανταπόκριση της Τουρκίας στο αίτημα Τσίπρα

Εν τω μεταξύ, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε την Κυριακή σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Χαραυγή" ότι καταγράφεται «θετική ανταπόκριση» της Τουρκίας στο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να συζητηθεί η πτυχή της ασφάλειας.
Ελλάδα και Τουρκία, σημείωσε, «συζητούν δια της διπλωματικής οδού για καθορισμό της ημερομηνίας της συνάντησης».
Εξάλλου, στην εφημερίδα "Πολίτης", ο κ. Χριστοδουλίδης διετύπωσε την εκτίμηση ότι «δεν είναι αγεφύρωτες οι διαφορές, που προέκυψαν μεταξύ των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας». Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διαφορές, όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκαν στο Μοντ Πελεράν, ήταν περισσότερο διαφορές «λόγω της τακτικής που ακολούθησε η τουρκική πλευρά, η οποία προσπάθησε ξεκάθαρα να διασυνδέσει ένα θέμα ουσίας, όπως είναι το εδαφικό, με τις εγγυήσεις».
Παράλληλα, σε έτερη συνέντευξη του στην εφημερίδα "Σημερινή" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Τουρκία κρατά το «κλειδί» της λύσης του Κυπριακού και από αυτήν εξαρτάται, εάν θα υπάρξει κατάληξη στον επιδιωκόμενο στόχο. Πέραν της δημόσιας ρητορικής της Τουρκίας ό,τι επιθυμεί λύση, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι δεν υπήρξαν ακόμη από πλευράς Άγκυρας συγκεκριμένες ενέργειες, που θα είναι καθοριστικές για την επίλυση του Κυπριακού.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου