Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Γιατί η κυβέρνηση επαναφέρει το «χαρτί» της αφαίρεσης μέτρων


giati-i-kubernisi-epanaferei-to-xarti-tis-afairesis-metrwn

«Επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση» λέει μια γνωστή ξένη παροιμία. Αν πιστέψουμε μάλιστα το περιεχόμενό της τότε οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία στο Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να μας... υποψιάσουν.
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μονάχα ημέρες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επαναφέρει στο προσκήνιο -προς το παρόν σε ρητορικό μόνο επίπεδο- το θέμα της αφαίρεσης μέτρων λιτότητας.
Η αρχή έγινε με τις δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Το διαβατήριο δεν είναι άλλο από την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας. Πετυχαίνουμε κάθε χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3,5%. Αυτό αποκαθιστά την αξιοπιστία και προδικάζει την επίτευξη των στόχων του προγράμματος» είχε τονίσει στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Γιούνκερ. Για να προσθέσει με νόημα: «Ενδεχομένως να αφαιρεθούν κάποια μέτρα λιτότητας για να τονωθεί η ανάπτυξη».
Ένα αντίστοιχο αίτημα, και μάλιστα αρκετά πιο καθαρά, εξέφρασε ο πρωθυπουργός και στη συνέντευξη Τύπου με τον κ. Γκουρία. «Η ελληνική οικονομία δεν έχει πλέον ανάγκη από επιπλέον μέτρα επιβάρυνσης αλλά ελάφρυνση σε ότι αφορά τα μέτρα της λιτότητας και ένα σχεδιασμένο πλάνο συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης της οικονομίας από περιττά βάρη», συμπλήρωσε.
Οι προσεκτικοί παρατηρητές των πολιτικών εξελίξεων, από την πρώτη κιόλας αναφορά του πρωθυπουργού, «διάβασαν» τις προθέσεις και το στίγμα που θα ακολουθήσει την επόμενη περίοδο η κυβέρνηση. Τις προθέσεις αυτές επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Υπάρχει μια πολιτική βούληση, ένας σχεδιασμός. Η υπερβολική λιτότητα δεν μπορεί παρά να είναι υφεσιακή για την ελληνική οικονομία. Το αποτελέσματα του πλεονάσματος δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για πρόσθετα μέτρα. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι, στο βαθμό που το επιτρέπει η κατάσταση της χώρας, να ελαφρύνει τους πολίτες, και οι συγκεκριμένοι τρόποι που θα γίνει αυτό θα συζητηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο επίκεντρο όλων αυτών αναφορών βρίσκεται το θέμα της περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019 και το κατά πόσο η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να πάει σε εκλογές έχοντας αναλάβει πλήρως το βάρος μιας τέτοιας περικοπής. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η παρασκηνιακή αλλά σταθερή πίεση μιας μερίδας βουλευτών και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ζητούν -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- η περίφημη έξοδος από τα μνημόνια να συνοδευθεί με την ανατροπή ή τουλάχιστον την σημαντική ελάφρυνση των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της περικοπής των συντάξεων τέθηκε μετ'επιτάσεως κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, πριν από περίπου μία εβδομάδα. Τότε, αρκετοί ήταν οι βουλευτές που έβαλαν με ένταση το θέμα των συντάξεων και των περικοπών 18% που θα γίνουν από 1/1/2019. Τόνισαν ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν ένα τέτοιο μέτρο, ενώ ανέφεραν πως η απόδοση της οικονομίας δικαιολογεί την αναστολή της περικοπής. Οι βουλευτές είχαν εκφράσει τον έντονο προβληματισμό τους για το πώς θα μπορούσε η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές με μια τέτοια περικοπή.
Όπως είναι προφανές, η συζήτηση συνδέεται και με ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα θέματα της περιόδου, εκείνο του χρόνου προκήρυξης των εκλογών. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, εάν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση δεν καταφέρει να ανασχέσει τα μέτρα της περικοπής των συντάξεων και του αφορολόγητου από την αρχή του 2019, τότε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο πρωθυπουργός θα αναγγείλει μετά «Βαΐων και κλάδων» την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα το καλοκαίρι και στην συνέχεια από το βήμα της ΔΕΘ θα ανακοινώσει μια σειρά από αντίμετρα τα οποία θα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, δεσμεύοντας με αυτό τον τρόπο την επόμενη κυβέρνηση. Κατόπιν στην συνέχεια θα ανακοινώσει την διεξαγωγή των εκλογών.
Σύμφωνα, πάντως, με άλλες εκτιμήσεις ακόμη και αν τελικώς η κυβέρνηση δεν καταφέρει να αποφύγει τη μείωση των συντάξεων, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πρόωρες καθώς -σύμφωνα πάντα με αυτήν την γραμμή σκέψης- υπάρχει ο χρόνος για να ανατραπεί το όποιο αρνητικό κλίμα.
Επισήμως πάντως το κυβερνητικό επιτελείο μιλά για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, τουτέστιν το φθινόπωρο του 2019. «Το τέλος της θητείας μας, είναι το φθινόπωρο του 2019. Ούτε καν οι ευρωεκλογές του 2019, γιατί ακούω διάφορες κουβέντες, διάφορες σκέψεις. Οι εκλογές είναι το φθινόπωρο του 2019» είχε πει σε πρόσφατη ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου