Μεγαλώνουν συνεχώς οι ανησυχίες των επενδυτών για την κατάσταση της οικονομίας στην Τουρκία και ιδιαίτερα για τον αυστηρό έλεγχο που ασκεί ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα της χώρας.
Κι όλα αυτά μετά τις απέλπιδες προσπάθειες να στηρίξει την υπό κατάρρευση τουρκική λίρα που επιχειρεί η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας καθώς την Πέμπτη αύξησε εσπευσμένα τα επιτόκια κατά 3% στο 16.5% από 13,5% προηγουμένως.
"Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία με στόχο τη σταθερότητα των τιμών", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, συμπληρώνοντας ότι η σφιχτή στάση στη νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί έως ότου υπάρξει αξιοσημείωτη βελτίωση στο μέτωπο του πληθωρισμού.
Η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι έχει αποφασίσει να υλοποιήσει μια ισχυρή νομισματική σύσφιξη για να στηρίξει τη σταθερότητα των τιμών
Υπενθυμίζεται πως αιτία των νέων, ισχυρών πιέσεων στο τουρκικό νόμισμα είναι η ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα ο οίκος Fitch, για να σχολιάσει δηλώσεις του Ερντογάν από το Λονδίνο, στην τηλεόραση του “Bloomberg”, την περασμένη εβδομάδα, όπου ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να πάρει μεγαλύτερο έλεγχο της νομισματικής και οικονομικής, «ακόμη και αν αυτό κάνει κάποιους να αισθάνονται άβολα».
Η δήλωση αυτή προκάλεσε αναταραχή στις αγορές, καθώς ερμηνεύθηκε σαν προαναγγελία ελέγχου της κεντρικής τράπεζας από την κυβέρνηση, που γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική, αν συνεκτιμηθεί ότι ο Ερντογάν έχει τουλάχιστον ανορθόδοξες αντιλήψεις για την οικονομική και νομισματική πολιτική: αυτοχαρακτηρίζεται «εχθρός των επιτοκίων» και πιστεύει ότι με χαμηλότερα επιτόκια θα συγκρατηθεί ο πληθωρισμός!
"Είναι όντως ένα σημαντικό πρόβλημα σχετικα με την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας της χώρας", σημειώνει ο Τζέιμς Μακόρμακ του οίκου Fitch.
Κι όλα αυτά ενώ διευρύνθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Τουρκία το Μάρτιο και διαμορφώθηκε στα 4,8 δισ. δολάρια -μαι άυξηση της τάξεως του 1.7 δις σε σχέση με πέρσι.
"Κάποιες από τις υποσχέσεις του προέδρου δεν είναι ξεκάθαρο με ποιο τρόπο θα ευοδωθούν", καταλήγει με νόημα ο Μακόρμακ.
Συνεχίστηκε το ξεπούλημα
Το ξεπούλημα της τουρκικής λίρας συνεχίστηκε και την Πατρασκευή, με το νόμισμα να υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου. Χρειάστηκε παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για να υποχωρήσουν οι πιέσεις αυτές, αφού η ισοτιμία του δολαρίου ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 4,5 λίρες για να υποχωρήσει στη συνέχεια στις 4,42 λίρες. Αυτό έγινε ύστερα από ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και ότι θα λάβει όποια μέτρα θα χρειαστούν.
Το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων όμως για τις εξελίξεις στην οικονομία της γειτονικής χώρας συνεχίστηκε αμείωτο.
Το Reuters έκανε λόγο για «σοκ και δυσπιστία» των διεθνών επενδυτών αναφορικά με την προσπάθεια που έκανε ο Ερντογάν να τους εξηγήσει, σε επίσκεψή του τη Δευτέρα στο Λονδίνο, πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει την ελεύθερη πτώση του νομίσματος – διατηρώντας ταυτόχρονα χαμηλά τα επιτόκια.
Το Bloomberg, σε ρεπορτάζ του με τίτλο «Ψηφίζοντας με τα χρήματά τους, οι επενδυτές χάνουν την πίστη τους στην οικονομία του Ερντογάν», αναφέρει ότι για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια οι ξένες αγορές δεν είναι πλέον τόσο θετικές στην προοπτική να κερδίσει ο Ερντογάν άλλη μια εκλογική αναμέτρηση.
Το CNBC επικαλείται εκτεταμένες αναλύσεις οικονομολόγων που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία μπαίνει σε «βραδυφλεγή κρίση», με την οικονομία να υπερθερμαίνεται εάν δεν αναλάβει δράση η κυβέρνηση. Η θέση της τουρκικής κυβέρνησης είναι ότι την ώρα που ο πληθωρισμός καλπάζει με ποσοστό πάνω από 10% και η λίρα βυθίζεται, τα επιτόκια δεν πρέπει να αυξηθούν λόγω των επερχόμενων εκλογών τον επόμενο μήνα.
"Μάλλον ο Ερντογάν πήρε το μήνυμα πως ο Σιμσέκ πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταθεροποιήσει την τουρκική λίρα", σημειώνει ο Τίμοθι Ας από την Bluebay Asset Management.
Η Τουρκία έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα λόγω του μεγάλου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών που συνεχώς αυξάνεται αλλά και της ανησυχίας ότι νομισματική πολιτική ασκεί η κυβέρνηση Ερντογάν με πολιτικούς στόχους και όχι η κεντρική τράπεζα της χώρας.
Όπως ανέφεραν υπό το καθεστώς ανωνυμίας επενδυτές στο Bloomberg, μια νίκη του Ερντογάν στις εκλογές θα είναι το χειρότερο σενάριο για τις αγορές καθώς αυτό θα σημάνει πως θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η ίδια οικονομική πολιτική.
Συστάσεις Λαγκάρντ στην Τουρκία
H γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της, καθώς η σύγχυση που δημιουργήθηκε οδήγησε στην κατρακύλα της λίρας.
Τα ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με το αν η κεντρική τράπεζα είναι απαλλαγμένη από πολιτικές παρεμβάσεις δημιούργησαν μία αίσθηση αβεβαιότητας στους επενδυτές, θέτοντας υπό πίεση το τουρκικό νόμισμα, δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg στην Αγία Πετρούπολη.
«Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, είναι πάντα καλύτερο για όλους τους πολιτικούς ηγέτες να αφήνουν τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών να κάνουν τη δουλειά που πρέπει και να διατηρούν και να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία τους», σημείωσε η Λαγκάρντ. «Ορισμένες δηλώσεις σήμαναν συναγερμό στη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα στους επενδυτές ότι ξαφνικά η τουρκική κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να βρεθεί κάτω από κατευθύνσεις, οδηγίες ή επιρροή. Αυτό δημιούργησε μία αίσθηση αβεβαιότητας και μία έλλειψη εμπιστοσύνης, η οποία είχε την αντανάκλασή της στην αγορά», πρόσθεσε.
"Καμπανάκι" από τους διεθνείς οίκους
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης σήμαναν συναγερμό για τη νομισματική πολιτική της Τουρκίας.
Ο υψηλόβαθμος αναλυτής κρατικού αξιόχρεου του οίκου S&P Φρανκ Γκιλ δήλωσε στο Reuters ότι τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας μπορεί να επιδεινωθούν με ραγδαίο ρυθμό, εάν οι αρχές της χώρας αποτύχουν να ανακόψουν την πίεση στο νόμισμα και το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης. Οι επενδυτές θέλουν να δουν αποφασιστικές αυξήσεις επιτοκίων για την αντιμετώπιση του διψήφιου πληθωρισμού, ενώ οι δηλώσεις του Ερντογάν ενίσχυσαν τις από καιρού ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να τις πραγματοποιήσει.
Η εταιρεία του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης (Borsa Istanbul Group) ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή της ότι μετέτρεψε σε λίρες τα ξένα νομίσματα, στα οποία διατηρούσε στοιχεία του ενεργητικού της, εκτός από τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της, σε μία κίνηση στήριξης του τουρκικού νομίσματος.
Οι αρχές «πρέπει να δράσουν τώρα», υποστηρίζει ο Κρίστιαν Μάτζιο, επικεφαλής στρατηγικής για τις αναδυόμενες αγορές στην TD Securities. «Δεν υπάρχει όριο στο πού μπορεί να φτάσει αυτό, γιατί μετατρέπεται σε νομισματική κρίση. Εντέλει οι Τούρκοι θα αρχίσουν να πωλούν επίσης και τότε θα έχουμε πλήρη απώλεια εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου