Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Ανελέητο κυνηγητό σε οφειλέτες – Παίρνει «φωτιά» η πλατφόρμα των πλειστηριασμών το 2019


Ανελέητο κυνηγητό σε οφειλέτες – Παίρνει «φωτιά» η πλατφόρμα των πλειστηριασμών το 2019 | in.gr

Τις μηχανές στο φουλ βάζουν οι τράπεζες από τις αρχές του 2019 και εντείνουν τους πλειστηριασμούς ακινήτων.
Διαμερίσματα, οικόπεδα, χωράφια και επαγγελματικά ακίνητα πρόκειται να βγουν με συνοπτικές διαδικασίες στο ηλεκτρονικό «σφυρί». Τα πιστωτικά ιδρύματα σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ακινήτων εκ των οποίων πολλά είναι και πρώτες κατοικίες οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στην πλατφόρμα e-auction έχουν αναρτηθεί πάνω από από 4.000 πλειστηριασμοί, οι οποίοι θα διενεργηθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου. Το 2018 ολοκληρώθηκαν περισσότεροι από 17.000 πλειστηριασμοί, με τα ακίνητα να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.
Σταδιακά όμως η λίστα θα εμπλουτιστεί με νέα ακίνητα οφειλετών στην προσπάθεια είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν αγγίξει τα 103 δισ. ευρώ.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει εξαπολύσει φορο-κυνηγητό προκειμένου να εισπραχθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Για τον λόγο αυτό, αναζητούν σε κάθε αρμόδια υπηρεσία – όπως στο Κτηματολόγιο, στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία – περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών που αρνούνται να εξοφλήσουν τα χρέη τους.
Κάθε φορά που βρίσκουν ένα ακίνητο το δεσμεύσουν και κατόπιν το βγάζουν σε πλειστηριασμό, προκειμένου να ασκήσουν πίεση, για την αποπληρωμή του οφειλόμενου ποσού.

Ο νόμος Κατσέλη

Επί το δυσμενέστερο πρόκειται να αλλάξει το τοπίο σχετικά με τον αριθμό των πλειστηριασμών και την προστασία της πρώτης κατοικίας και λόγω των αλλαγών που αναμένονται στα όρια ένταξης στον νόμο Κατσέλη.
Ο ισχύων νόμος που έληγε στις 31 Δεκεμβρίου πήρε δίμηνη παράταση – μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019 – πριν από τη μετάβαση σε ένα νέο πλαίσιο πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα νέα όρια προστασίας πρώτης κατοικίας θα είναι μειωμένα, ενώ θα υπάρχουν ισχυρές ασφαλιστικές δικλίδες για την «έξωση» των στρατηγικών κακοπληρωτών από τις προστατευτικές διατάξεις.
Οι δανειστές και οι τράπεζες πιέζουν για μείωση της αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται από τον νόμο κοντά στα 100.000 ευρώ από 180.000 που είναι σήμερα, με την κυβέρνηση να πιέζει για όσο μικρότερη μείωσή της. Πάνω από το όριο της αξίας που θα επιλεγεί δεν θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία και ο δανειολήπτης θα είναι εκτεθειμένος στον πλειστηριασμό.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Τον κίνδυνο για νέα κρίση λόγω των «κόκκινων» δανείων επισημαίνει και η Handelsblatt.
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες παλεύουν με αυξημένες δαπάνες και μειωμένα έσοδα. Τα καθαρά κέρδη από τόκους, που παραδοσιακά συμβάλλουν στα έσοδα με 75%, συρρικνώθηκαν τους πρώτους εννέα μήνες κατά 14%, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,5%.
Οι συνολικές απώλειες των τεσσάρων τραπεζών μετά την καταβολή των φόρων έφθασε στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2018 τα 151 εκατ. ευρώ, διπλασιάστηκαν σχεδόν σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, γράφει η Handelsblatt.
Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι «τίποτα δεν δείχνει ότι σύντομα η κατάσταση θα βελτιωθεί, διότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστιες προκλήσεις. Το 2019 θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στον δραστικό περιορισμό των «κόκκινων» δανείων, ο οποίος θα επιδράσει αρνητικά στα ίδια κεφάλαια.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου