«Στη ‘Μακεδονία’ έχουμε κρατήσει ήδη θέση στο τραπέζι του ΝΑΤΟ» δήλωσε η υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, κάνοντας τον απολογισμό του 2018, ενώ σημείωσε πως «μπορούμε να είμαστε περήφανοι για ό,τι κατορθώσαμε».
Σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό της, η κ. Σεκερίνσκα τόνισε πως «το 2018 θα περάσει στην ιστορία ως το έτος που δώσαμε τέλος στην απομόνωση της πατρίδας μας και ανοίξαμε το δρόμο για να γίνουμε ισότιμο μέλος της ισχυρότερης πολιτικοστρατιωτικής συμμαχίας».
«Η πρόσκληση του ΝΑΤΟ είναι στα χέρια μας, ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις συνομιλίες ένταξης. Έχουμε ήδη κάνει κράτηση για μια θέση στο τραπέζι του ΝΑΤΟ» διαβεβαίωσε.
Όπως πρόσθεσε, «το 2018 ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ επισκέφθηκε τη ‘Μακεδονία’ για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, μια συνάντηση σε υψηλό επίπεδο πραγματοποιήθηκε στο Πεντάγωνο για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ (μας) επισκέφθηκε, δυο φορές, μετά από δέκα χρόνια».
«Το 2018 εστιάσαμε στο στόχο μας, η ‘Μακεδονία’ να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Γνωρίζουμε ότι το 2019 πρέπει να εστιάσουμε σε μεταρρυθμίσεις στην πατρίδα» σημείωσε ακόμα.
«Γι’ αυτό χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας και την εμπιστοσύνη σας. Θα δουλέψουμε σκληρά, θα τηρήσουμε την υπόσχεση. Σας παροτρύνω όλους μαζί να μεγαλώσετε τη σημαία της ‘Μακεδονίας’ στο ΝΑΤΟ και να συνεχίσετε να χτίζετε το μέλλον μας» κατέληξε.
Στο μεταξύ, τους πολύπλοκους συσχετισμούς αλλά και τους συμβιβασμούς που προτίθεται να κάνει ο Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να αποσπάσει την πλειοψηφία στη Βουλή για το ονοματολογικό, αναλύει η FAZ, κάνοντας λόγο για πρόθεση του σκοπιανού πρωθυπουργού να χορηγήσει αμνηστία στην ομάδα βουλευτών του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, οι οποίοι συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια του Απριλίου του 2017 στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.
Η χορήγηση αμνηστίας, κατά την εφημερίδα, έρχεται τη δεδομένη στιγμή προκειμένου ο Ζάεφ να εξασφαλίσει την θετική ψήφο των βουλευτών αυτών στην ψηφοφορία του Ιανουαρίου. «Φυσικά επισήμως δεν λέγεται αυτό. Τυπικά έχει συσταθεί μια κοινοβουλευτική επιτροπή συμφιλίωσης για τους αποστάτες της αντιπολίτευσης». Στην ουσία όμως πρόκειται για έναν συμβιβασμό της επιθυμίας να μην πάνε στη φυλακή όσοι βουλευτές συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια με αντάλλαγμα την εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας, γράφει η FAZ.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, κατά την ετήσια ομιλία του στη βουλή της χώρας την Παρασκευή, κάλεσε τους βουλευτές των κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ζάεφ «να αντλήσουν δυνάμεις και να απορρίψουν» τη Συμφωνία των Πρεσπών, κατηγορώντας παράλληλα τον Ζάεφ για εκβιασμούς βουλευτών.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου