Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Επέκταση του φυσικού αερίου σε 35 πόλεις



«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα. Το έργο ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα είναι ένα στρατηγικό εγχείρημα» είπε από την Πάτρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, σχετικά με την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο.

Το έργο για τις τρεις αυτές πόλεις, συνολικού προϋπολογισμού 33,2 εκατ. ευρώ, σχεδιάστηκε και οφείλει να υλοποιηθεί εντός του τρέχοντος ΕΣΠΑ, από το οποίο έχει ήδη διασφαλίσει χρηματοδότηση.
Ο κ. Σταθάκης εξήγησε ότι η επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου εντάσσεται στον γενικότερο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, με ορίζοντα το 2030 και την επίτευξη των τριών βασικών στόχων (κατανάλωση 32% λιγότερης ενέργεια σε όλους τους τομείς, παραγωγή του 32% των ενεργειακών αναγκών από ΑΠΕ, αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας). Στο πλαίσιο αυτό, οι ΑΠΕ θα αυξηθούν, ο λιγνίτης θα απομειωθεί, ενώ το φυσικό αέριο θα λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας προς τη μετάβαση σε έναν «πράσινο» μέλλον καθαρής ενέργειας.
«Αναπόσπαστο τμήμα του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα είναι η επέκταση του φυσικού αερίου σε 35 πόλεις έως το 2023» επισήμανε ο κ. Σταθάκης. «Η Ελλάδα καθίσταται ένα διεθνές κέντρο διαμετακόμισης φυσικού αερίου με την κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής, μεγάλων αγωγών φυσικού αερίου, όπως TAP, IGB, East Med, ενώ με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών υπάρχει η προοπτική διασύνδεσης με φυσικό αέριο της Θεσσαλονίκης με τα Σκόπια. Προνομιακό πεδίο αποτελεί το LNG, καθώς θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών» σημείωσε.
Αναφερόμενος στη ΔΕΔΑ που υλοποιεί το έργο, ο υπουργός επισήμανε ότι γίνεται σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία, καθώς η ΔΕΔΑ θα ενσωματωθεί στη «ΔΕΠΑ Υποδομών», η οποία θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και θα κατέχει όλα τα δίκτυα της χώρας. Το εμπορικό κομμάτι της ΔΕΠΑ θα διαχωριστεί, όπως προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.
Βάσει του προγράμματος ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ, ξεκινάει το καλοκαίρι η πρώτη φάση κατασκευών σε 18 πόλεις, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2023. Σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης βρίσκεται η δεύτερη φάση, που αφορά, μεταξύ άλλων, τις τρεις πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
«Κλειδί για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας είναι η στενή συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους φορείς. Η Δυτική Ελλάδα αποτέλεσε υπόδειγμα διαλόγου και επίτευξης συναινέσεων για την υλοποίηση του έργου, σε αντίθεση με γειτονικές περιφέρειες, όπου υπήρξαν προβλήματα, τα οποία ευελπιστούμε να ξεπεραστούν» είπε ο υπουργός.
Ο ίδιος περιέγραψε τα σημαντικά οφέλη από την παροχή φυσικού αερίου, καθώς θα επιτρέψει τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους οικιακούς χρήστες, τους εμπόρους και τις βιομηχανίες, θα τονώσει την τοπική οικονομία, ενισχύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα συμβάλλει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων.
Ο υπουργός στάθηκε, επίσης, σε ένα ακόμα σημαντικό ενεργειακό έργο της περιοχής: Ο ΑΔΜΗΕεπεκτείνει το σύστημα 400 kV προς την Πελοπόννησο, με τη συμβασιοποίηση των έργων του λεγόμενου "Διαδρόμου Α" (ΚΥΤ Μεγαλόπολης, υφιστάμενη ΓΜ 400 kV Αχελώου - Διστόμου που περιλαμβάνει και το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο 400 kV στην Ελλάδα, μεταξύ Ρίου και Αντιρρίου). Το έργο, σημείωσε, θα δημιουργήσει ηλεκτρικό χώρο για πρόσθετη παραγωγή από ΑΠΕ και Ενεργειακές Κοινότητες και θα επιτρέψει τη λειτουργία στη μέγιστη παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας ηλεκτρισμού Μεγαλόπολη V, της μεγαλύτερης των Βαλκανίων. Το πρότζεκτ, με συνολικό προϋπολογισμού 105 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί εντός του 2019 και θα έχει άμεσα οφέλη στην Πελοπόννησο, αλλά και σε όλη τη χώρα.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου