Η Ρωσία δοκίμασε με επιτυχία την εθνική «εναλλακτική» της στο παγκόσμιο Ίντερνετ, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνησή της.
Όπως αναφέρει το BBC, δεν έγιναν γνωστές πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τη δοκιμή, ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Τηλεπικοινωνιών, οι απλοί χρήστες δεν αντιλήφθηκαν αλλαγές.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία περιλαμβάνει τον περιορισμό των σημείων όπου το ρωσικό Ίντερνετ συνδέεται με το παγκόσμιο Ίντερνετ, επιτρέποντας στην κυβέρνηση της χώρας να έχει μεγαλύτερο βαθμό ελέγχου ως προς το τι ακριβώς μπορούν να δουν οι Ρώσοι χρήστες. Στην ουσία πρόκειται για ένα γιγαντιαίας κλίμακας intranet- όπως σε περιπτώσεις μεγάλων εταιρειών.
Οι πολίτες διαφόρων χωρών έχουν πρόσβαση σε ξένες διαδικτυακές υπηρεσίες μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων ή «nodes»- σημείων σύνδεσης όπου δεδομένα μεταδίδονται από και προς δίκτυα άλλων χωρών. Για τους σκοπούς ενός τέτοιου δικτύου, αυτά τα σημεία θα έπρεπε να μπλοκαριστούν ή να ελεγχθούν. Αυτό θα απαιτούσε τη συνεργασία των εσωτερικών ISP (Internet Service Providers), και κάτι τέτοιο είναι ευκολότερο να επιτευχθεί εάν στην όλη υπόθεση εμπλέκονται μόνο μερικές κρατικές εταιρείες. Γενικότερα μιλώντας, όσο περισσότερα δίκτυα και συνδέσεις έχει μια χώρα, τόσο πιο δύσκολο είναι να ελεγχθεί η πρόσβαση στο Ίντερνετ.
Από εκεί και πέρα, η Ρωσία θα χρειαζόταν να δημιουργήσει ένα αντίστοιχο εναλλακτικό δίκτυο. Στην περίπτωση του Ιράν υπάρχει το Εθνικό Δίκτυο Πληροφοριών, που επιτρέπει πρόσβαση σε κάποιες διαδικτυακές υπηρεσίες ενώ παράλληλα παρέχει στις αρχές τη δυνατότητα ελέγχου όλου του περιεχομένου που είναι διαθέσιμο και περιορίζοντας τις πληροφορίες από το εξωτερικό. Το δίκτυο αυτό διαχειρίζεται η Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών του Ιράν. Ένα άλλο παράδειγμα ελεγχόμενου διαδικτύου είναι η περίπτωση του αποκαλούμενου «Σινικού Firewall» (Great Firewall of China) που εμποδίζει την πρόσβαση σε πολλές υπηρεσίες Ίντερνετ- ωστόσο, παράλληλα έχει επιτρέψει σε πολλές εγχώριες εταιρείες να εδραιωθούν. Στην περίπτωση της Ρωσίας υπάρχουν ήδη μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που θα επωφελούνταν από κάτι τέτοιο, όπως η Yandex και το Mail. Ru. Ακόμη, η χώρα σχεδιάζει να δημιουργήσει και τη δική της εκδοχή της Wikipedia, ενώ έχει ήδη ψηφιστεί νόμος που απαγορεύει την πώληση smartphones που δεν έχουν προεγκατεστημένο ρωσικό λογισμικό.
Όπως αναφέρει το BBC, ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο Αλεξέι Σοκόλοφ, αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Τηλεπικοινωνιών, είπε πως οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν όπως αναμενόταν, δείχνοντας πως αρχές και πάροχοι «είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε αναδυόμενους κινδύνους και απειλές προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερή λειτουργία του Ίντερνετ και του ενοποιημένου δικτύου τηλεπικοινωνιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Επίσης το ρωσικό κρατικό πρακτορείο Tass μετέδωσε ότι στο πλαίσιο των δοκιμών αξιολογήθηκε η τρωτότητα των συσκευών internet-of-things, ενώ έγινε και μια άσκηση σχετικά με τη δυνατότητα του «Runet» να αντισταθεί σε «εξωτερικές αρνητικές επιρροές»
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου