Με ανατροπές της τελευταίας στιγμής, αλλά και … αρρυθμίες συνεχίζεται η υποβολή των αιτήσεων για το fuel pass, την λεγόμενη επιδότηση καυσίμων. Είναι ενδεικτικό πως αρκετοί πολίτες που είτε είχαν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας ακόμη και από τον περασμένο Δεκέμβριο, είτε είχαν απαλλαγή από αυτά ως ευπαθείς ομάδες όπως νεφροπαθείς, διαπίστωναν κατά την υποβολή της αίτησης ότι δεν γινόταν δεκτή επειδή σύμφωνα με την σχετική ένδειξη…. δεν είχαν εξοφλήσει τα τέλη κυκλοφορίας!
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Όσοι αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα πάντως έχουν την δυνατότητα καθημερινά μέχρι και τις 5 το απόγευμα να καλέσουν για τυχόν ερωτήματα ή διευκρινήσεις στο τηλέφωνο: 215 560 5150.
Πάντως, είχαμε και ανατροπές της τελευταίας στιγμής στην διαδικασία υποβολής των αιτήσεων δόθηκε η δυνατότητα σε περισσότερους δικαιούχους –από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί- να υποβάλουν τώρα αίτηση για επιδότηση καυσίμου, μέσω της ειδικής εφαρμογής του gov.gr.
Ποιες είναι οι ανατροπές στην διαδικασία
Τι άλλαξε λοιπόν στην διαδικασία;
- Την πρώτη ημέρα υποβολής των αιτήσεων, δηλαδή Τρίτη 26 Απριλίου, αντί για δικαιούχους με ΑΦΜ σε 0 και 1, όπως προέβλεπε η σχετική υπουργική απόφαση, τελικά η εφαρμογή υποδεχόταν αιτήσεις και όσων είχαν ΑΦΜ που λήγει σε 0,1, ή και 2.
- Σήμερα, Τετάρτη 27 Απριλίου, αντί για αιτήσεις δικαιούχων μόνον με ΑΦΜ που λήγει σε 2 και σε 3 (όπως προέβλεπε για την 2ημέρα της διαδικασίας η σχετική υπουργική απόφαση) τελικά θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση πολλοί περισσότεροι από τους μισούς δικαιούχους του επιδόματος: δηλαδή όλοι όσοι έχουν ΑΦΜ το οποίο λήγει σε 0 ή 1 ή 2 ή 3 ή 4 ή και 5.
- Αύριο Πέμπτη 28 Απριλίου ενδεχομένως να ολοκληρωθεί νωρίτερα ο α’ κύκλος αιτήσεων, εφόσον δοθεί η δυνατότητα για αίτηση και σε όλους όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 6,7,8 ή 9. Σε τέτοια περίπτωση –που πάντως δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επισήμως αλλά θα καθοριστεί πιθανότατα ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης- μέσα σε 3 ημέρες μόλις θα έχει επιτραπεί να υποβάλουν αίτηση όλοι οι δικαιούχοι, ασχέτως ΑΦΜ -και όχι μόνον οι μισοί με ΑΦΜ που λήγει στο 0 ή έως και στο 5.
Πριν καν συμπληρωθούν, πάντως, οι πρώτες 24 ώρες λειτουργίας της εφαρμογής, έχουν ήδη μπει στην ειδική πλατφόρμα voucher.gov.gr περισσότεροι από 150.000 ιδιοκτήτες ΙΧ και οι αιτήσεις προσεγγίζουν ήδη τις 200.000.
Τυπικά, με βάση την υπουργική απόφαση, το Σάββατο 30 Απριλίου θα τελείωναν οι αιτήσεις με βάση το καταληκτικό ψηφίο και αφού έκαναν όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 8 ή σε 9, από το Σάββατο 1η Μαΐου θα ξεκινούσε ο β΄γύρος για όλους όσους δεν πρόλαβαν να κάνουν την αίτησή τους εγκαίρως, ασχέτως ΑΦΜ πλέον.
Συχνές ερωτήσεις δικαιούχων και… απαντήσεις
Ποιες είναι όμως οι πιο συχνές ερωτήσεις που προκύπτουν κατά την υποβολή των αιτήσεων; Ως τώρα έχουν καταγραφεί αρκετές απορίες των δικαιούχων και σε αυτές δίνονται οι σχετικές απαντήσεις.
Ποιοι είναι δικαιούχοι;
Κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, με σκοπό την συμβολή στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022.
Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα- μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο, να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας, και να υπάρχει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας ή να είναι σε leasing (πχ. από τον εργοδότη σας).
Πώς εκδίδω το Fuel Pass;
Οι δικαιούχοι του προγράμματος υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά με τη χρήση των κωδικών taxisnet. Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Εφόσον επιλεγεί ως μέθοδος χορήγησης η «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό», απαιτείται και η συμπλήρωση του IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.
Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική εφαρμογή γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους.
Επίσης, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)
Πώς γίνεται η καταβολή του ποσού;
H καταβολή του ποσού γίνεται μέσω δύο (2) μεθόδων:
- Μέσω έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας (Viva Wallet ή Alpha Bank) που χρησιμοποιείται με κατάλληλο smartphone.
- Μέσω κατάθεσης σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό που κατέχει ο δικαιούχος ή σε λογαριασμό που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.
To ΙΒΑΝ του λογαριασμού θα πρέπει να ανήκει σε μία από τις παρακάτω τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα:- Alpha Bank
- Τράπεζα Πειραιώς
- Εθνική Τράπεζα
- Eurobank
- Viva
- Παγκρήτια Τράπεζα
Ποιο είναι το ποσό της ενίσχυσης;
Το ποσό ενίσχυσης καθορίζεται βάσει του άρθρου 81 του ν. 4916/2022. Ειδικότερα, για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2022, η πίστωση ανέρχεται στα ακόλουθα ποσά :
- Πενήντα (50) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη Νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
- Σαράντα (40) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,
- Τριάντα πέντε (35) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
- Τριάντα (30) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της παραπάνω οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά πέντε (5) ευρώ.
Πότε γίνεται η κατάθεση της ενίσχυσης;
Η πίστωση της ενίσχυσης, είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα, είτε στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό, γίνεται εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την ημ/νία έγκρισης της αίτησης του δικαιούχου.
Πού και πως το χρησιμοποιώ;
- H άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, μέσω των POS, όπως οποιαδήποτε κάρτα.
- Το ποσό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό χρησιμοποιείται μέσω συνδεδεμένων χρεωστικών καρτών με τον λογαριασμό ή μέσω ανάληψης σε μετρητά.
Το Fuel Pass δεν υποστηρίζει ανάληψη του ποσού ή συναλλαγές σε εμπόρους του εξωτερικού. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το διαθέσιμο υπόλοιπο σας μέχρι την 31/07/2022.
Είμαι επιχειρηματίας-πρατηριούχος; Πως λειτουργεί ως προς την επιχείρησή μου το Fuel Pass και πότε θα λάβω τα χρήματα;
Η χρήση της άυλης κάρτας Fuel Pass είναι πανομοιότυπη με οποιαδήποτε άλλη κάρτα χρησιμοποιείται μέσω POS.
Η ενίσχυση αφορά μόνο ΙΧ οχήματα;
Ναι, η δράση αφορά μόνο οχήματα ιδιωτικής χρήσης.
Σε περίπτωση που ένα ζευγάρι πληροί τα κριτήρια με την κοινή φορολογική του δήλωση, δικαιούνται και οι δύο την ενίσχυση σε περίπτωση κατοχής δύο ξεχωριστών οχημάτων από τον καθένα εξ’ αυτών;
Ναι, το κάθε μέλος θα πρέπει να κάνει χωριστή αίτηση και να αναφέρει το δικό του όχημα στην αίτησή του. Το μέλος που κάνει το αίτημα θα πρέπει να έχει την ιδιοκτησία ή την συνιδιοκτησία του οχήματος.
Πού μπορώ να απευθυνθώ για ερωτήματα ή διευκρινήσεις για την λειτουργία της πλατφόρμας;
Για τυχόν ερωτήματα ή διευκρινήσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στο 215 560 5150.
Πηγή: enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου