Με το θέμα των ΤΟΜΑ έχουμε ασχοληθεί ουκ ολίγες φορές στο enikos.gr μεταφέροντας τα συμπεράσματα όσων είναι γνώστες της πραγματικότητας ότι πλέον είναι ακατάλληλα για τον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
του Χρήστου Μαζανίτη
Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν επισημάνει ότι στο σύγχρονο πεδίο μάχης δεν μπορούν να προσφέρουν πλέον την δύναμη πυρός αλλά και την ασφάλεια των πληρωμάτων που απαιτείται. Ο Ελληνικός Στρατός έχει τρεις τύπους. Τα ανατολικής προέλευσης BMP-1, τα αμερικανικής προέλευσης Μ-113 τα γνωστά κι ως «παπάκια» και τα εγχώριας κατασκευής «Λεωνίδας».
Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1, προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην ανακοίνωση του, οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί σε εφαρμογή το ταχύτερο δυνατό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η συμφωνία αφορά αρχικά στην παραχώρηση στην Ουκρανία 100 BMP-1 με την άμεση αντικατάσταση τους από 100 Marder, με προαίρεση για αλλά 100.
Πώς θα γίνει αυτό; Όπως μας εξηγούσε πηγή του Πενταγώνου δεν πρόκειται να φύγουν ταυτόχρονα και τα 100 ΒΜΡ αλλά σταδιακά, όπως σταδιακά θα γίνεται και η παραλαβή των MARDER. Η πρώτη σκέψη είναι να φύγουν από 20 έως 30 κομμάτια και σταδιακά τα υπόλοιπα, ενώ ταυτόχρονα θα παραλαμβάνονται οι αντικαταστάτες τους.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται κλιμάκιο των Γερμανών να περάσει το κατώφλι του ελληνικού Πενταγώνου, που με το αντίστοιχο κλιμάκιο του ΓΕΣ, υπό την καθοδήγηση του ΓΕΕΘΑ, θα προχωρήσει στις τελικές τεχνικές λεπτομέρειες.
Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο, ότι πριν καταλήξουν σε συμφωνία θα υπάρξει η επίσκεψη τεχνικού κλιμακίου από την Ελλάδα στην Γερμανία, όπου και θα επιθεωρήσει την κατάσταση των υπό παραχώρηση MARDER. Όπως επεσήμαναν χαρακτηριστικά πηγές του Πενταγώνου στο enikos.gr «πρόκειται για αδιάθετο στρατιωτικό υλικό, το οποίο βρίσκεται στις αποθήκες την κατασκευάστριας εταιρείας, Rheinmetall».
Τα ΒΜΡ-1
Πρόκειται για σοβιετικής σχεδίασης και κατασκευής στρατιωτικό τεθωρακισμένο όχημα, το όνομα του οποίου προκύπτει από τις λέξεις Boyevaya Mashina Pyekhoty 1 (στα ρωσικά: Боевая Машина Пехоты 1; БМП-1), που σημαίνει «Όχημα Μάχης Πεζικού» με το 1 να αποτελεί την αρχική του έκδοση.
Πρόκειται για ένα αμφίβιο όχημα, που συνδυάζει τις ιδιότητες ενός θωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού και ενός ελαφρού άρματος μάχης.
Η Ελλάδα διέθετε περίπου 480 σε δύο εκδόσεις – ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ – που εντάχθηκαν στην υπηρεσία του Στρατού Ξηράς στις αρχές του ’90, μετά την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Έκτοτε πούλησε περίπου 80 στο Ιράκ και επιπλέον 100 στην Αίγυπτο.
Οι Ουκρανοί επιθυμούν το ΒΜΡ-1 σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο ΤΟΜΑ είναι διαθέσιμο για τρεις λόγους.
- Ο πρώτος γιατί γνωρίζουν να χειρίζονται άψογα. Συνεπώς απλά μπαίνουν μέσα και φεύγουν.
- Ο δεύτερος γιατί έχουν γραμμής παραγωγής ανταλλακτικών και μεγάλες μονάδες συντήρησης.
- Και ο τρίτος διότι έχουν αναπτύξει σχέδιο αναβάθμισης, που του δίνει αυξημένες δυνατότητες επιβιωσιμότητας εν σχέσει με το υπάρχον στο πεδίο της μάχης.
Τα Marder
Η Γερμανία προσφέρει στην Ελλάδα τα Marder – 1A3. Πρόκειται στην ουσία για την γερμανική έκδοση ενός ΤΟΜΑ, που όμως ταιριάζει στον Ελληνικό Στρατό, που έχει 4 εκδόσεις αρμάτων μάχης LEOPARD και οι τεχνικοί είναι οικείοι με την γερμανική φιλοσοφία, δεδομένου μάλιστα ότι φέρουν αρκετά κοινά στοιχεία με τα LEOPARD 1.
Ο ισχυρός τους κινητήρας, απόδοσης 600 ίππων θα δώσει – επιτέλους – την δυνατότητα να φτιαχτεί ένας συμπαγής στόλος ΤΟΜΑ που θα μπορούν να ακολουθήσουν τους «διαόλους» των αρμάτων μάχης, τα LEO2HEL.
Βεβαίως και δεν αποτελούν την αιχμή της τεχνολογίας αφού πρόκειται για οπλικά συστήματα της δεκαετία του ’80. Όμως, προσφέρουν καλύτερη θωράκιση από τα ΒΜΡ που θα αντικαταστήσουν, μεγαλύτερη ασφάλεια και επιπλέον ταχύτητα που λείπει.
Η απόκτησή τους δίνει μία πρώτη «ανάσα» στον Ελληνικό Στρατό και αν υπάρξει συμφωνία με Ουκρανία και Γερμανία για την παραχώρηση άλλων 100 ΒΜΡ και την έλευση επιπλέον 100 Marder τα πράγματα θα είναι αρκετά καλύτερα. Όμως και πάλι, πρέπει να τρέξουν άμεσα οι διαδικασίες για την αντικατάσταση του συνόλου των Μ-113 και των εναπομεινάντων ΒΜΡ-1.
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου