Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Τριήρης: Η ιστορία του ναυτικού «υπερόπλου» των αρχαίων Ελλήνων

 


Αν έχουμε να επιδείξουμε κάτι πολύ ξεχωριστό για την ναυπηγική του αρχαίου Ελληνικού κόσμου αυτό είναι το μοναδικό σε ομορφιά και επιχειρησιακές δυνατότητες στη θάλασσα πολεμικό πλοίο, ΤΡΙΗΡΗΣ. Από τότε που οι Κορίνθιοι πρώτοι τον 8ο π.χ αιώνα με τον περίφημο ναυπηγό Αμεινοκλή ναυπήγησαν τριήρεις, μέχρι την τελειοποίησή από τους Αθηναίους και την νικηφόρα επικράτησή τους έναντι των Περσών στη ναυμαχία της Σαλαμίνας αλλά και τους μετέπειτα αιώνες δεν βρέθηκε άλλο  πλοίο να την υποκαταστήσει.

Με τριήρεις νικήθηκαν  οι Πέρσες, με τριήρεις έγινε ο Πελοποννησιακός πόλεμος, με τριήρεις ο ναύαρχος του Μ. Αλεξάνδρου Νέαρχος έκανε το μεγάλο ταξίδι από τον Ινδό ποταμό μέχρι τον Περσικό κόλπο. Όλα αυτά όμως και πολλές άλλες λεπτομέρειες που για πρώτη φορά δημοσιεύονται μπορούν οι φιλίστορες και ερευνητές να τα πληροφορηθούν μέσα από το καλαίσθητο βιβλίο της συγγραφέως και ερευνήτριας ναυτικής ιστορίας Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου με τίτλο: ΤΡΙΗΡΗΣ Τακτική και Επιχειρησιακό Περιβάλλον στην Αρχαία Ελλάδα, έκδοση της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, 2020.
 

Έτσι η Ναυτιλόμενη, η Θαλασσογέννητη κωμόπολη Λίμνη της βόρειας Εύβοιας είχε την τιμητική της, αφού μέσα στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας ήταν ενταγμένη και η παρουσίαση του παραπάνω βιβλίου.

Η πανάρχαια σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα αλλά και η πολύχρονη σχέση των Λιμνιωτών ναυτικών με το υγρό στοιχείο αποτέλεσαν τον συνδετικό κρίκο για την επιλογή της παρουσίασης του σπουδαίου και μοναδικού βιβλίου από την συγγραφέα και ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας, Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου.(Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).

Για πενήντα λεπτά με μια μοναδική περιγραφή από στήθους και προβολή πλούσιου φωτογραφικού υλικού, η συγγραφέας περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τόσο τη ναυπηγική όσο και την επιχειρησιακή ικανότητα της Τριήρους στη θάλασσα. Όλοι κρεμαστήκαμε κυριολεκτικά από τα χείλη της.

Την συγγραφέα προλόγισε ο φωτογράφος-ερευνητής Γιάννης Φαφούτης. Σύντομο χαιρετισμό έκανε ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας κ Γιώργος Τσαπουρνιώτης.
 Αποχωρώντας από την εκδήλωση ήλθε στο νου όλων μας η περίφημη φράση του ιστορικού Ηρόδοτου. «Έχουμε γη και πατρίδα όταν έχουμε πλοία στη Θάλασσα».

Γιάννης Φαφούτης

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου