Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
mchatzikonstantinou@naftemporiki.gr
Έντονη ανησυχία στον πολιτικό, νομικό και δημοσιογραφικό κόσμο προκαλούν οι καταγγελίες για τη λειτουργία θύλακα παραπληροφόρησης στα ανώτατα κλιμάκια της ελληνικής δικαιοσύνης ο οποίος φέρεται να διοχέτευσε με οργανωμένο τρόπο την ψευδή πληροφορία ότι ασκήθηκαν δικαστικές διώξεις για την αποκαλούμενη «σκευωρία Novartis».
Λίγες μόνο ώρες πριν η ελληνική δικαιοσύνη βάλει χθες την οριστική ταφόπλακα στις καταγγελίες περί ύπαρξης σκευωρίας στην υπόθεση Novartis διακινήθηκε συστηματικά η ψευδής είδηση της παραπομπής του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, και της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, για απόπειρα ενοχοποίησης (σκευωρίας) 10 πολιτικών προσώπων αναφορικά με την υπόθεση Novartis. Οι ανυπόστατες πληροφορίες διοχετεύθηκαν με οργανωμένο τρόπο σε σειρά ΜΜΕ και αναπαρήχθησαν, μάλιστα ακόμη και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.
Όμως, το κουβάρι της παραπληροφόρησης άρχισε να ξετυλίγεται όταν έγινε γνωστό ότι οι παραπομπές δεν αφορούσαν τα 10 πολιτικά πρόσωπα που είχαν κατηγορηθεί για εμπλοκή στο σκάνδαλο Novartis. Πιο συγκεκριμένα η πολύπειρη δημοσιογράφος του δικαστικού ρεπορτάζ Ιωάννου Μάνδρου με δηλώσεις της κατήγγειλε την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου διασποράς ψευδών ειδήσεων και έκανε λόγο για «στοχευμένη διαρροή» ενδεχομένως με πολιτικά κίνητρα. Μάλιστα, ανέφερε ότι οι ανυπόστατες πληροφορίες προήλθαν από ανώτατες δικαστικές πηγές. Την διακίνηση ψευδών πληροφοριών από την «ανώτατες δικαστικές πηγές» κατήγγειλε και ο γνωστός δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.
Ποιος και γιατί διοχέτευσε τα ψευδή στοιχεία;
Η καταγγελία περί εμπλοκής ανώτατων δικαστικών πηγών σε οργανωμένο σχέδιο παραπληροφόρησης εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο αυτών των προσώπων και ουσιαστικά θέτει προ των ευθυνών τους τόσο τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, όσο και την ηγεσία της ελληνικής δικαιοσύνης που καλούνται να διερευνήσουν τα του οίκου τους. Κύριο στόχος μιας τέτοιας έρευνας θα είναι να διαπιστωθούν οι φυσικοί αυτουργοί της «οργανωμένης παραπληροφόρησης» αλλά και να αναζητηθεί εάν πράγματι υπήρξαν πολιτικά κίνητρα πίσω από τη διασπορά των ψευδών ειδήσεων.
Νέες βολές διεθνών οργανισμών για τη στοχοποίηση δημοσιογράφων στην Ελλάδα
Την ίδια ώρα οι σημαντικότεροι διεθνείς οργανισμοί για την Ελευθερία του Τύπου χαιρέτισαν την απαλλαγή των Ελλήνων δημοσιογράφων που κατηγορούνταν για την αποκαλούμενη «σκευωρία» Novartis αλλά ταυτόχρονα εξέφρασαν την ανησυχία του για τις πιέσεις που συνεχίζουν να ασκούνται κατά του Τύπου στην Ελλάδα. Με κοινή ανακοίνωσή τους η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Τύπο και την Ελευθερία των ΜΜΕ (ECPMF) και το OBC Transeuropa χαρακτήρισαν αβάσιμες τις κατηγορίες κατά των Ελλήνων δημοσιογράφων και υπογράμμισαν ότι είχαν «πολιτικά κίνητρα» και αποτελούσαν απόπειρα ενοχοποίησης και «τιμωρίας» των ΜΜΕ που ασκούν επί χρόνια «ασυμβίβαστη ερευνητική δημοσιογραφία» στην Ελλάδα. «Η είδηση της απαλλαγής είναι καλοδεχούμενη αλλά ανησυχούμε έντονα για την πίεση που ασκήθηκε κατά των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας» κατήγγειλαν οι τέσσερις διεθνείς οργανισμοί και χαρακτήρισαν «βαθιά λυπηρή» την παλαιότερη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή ότι αποτελούν «συμμορία» ορισμένοι από τους δημοσιογράφους που ερεύνησαν την υπόθεση Novartis.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου