Ένα αρχαίο σύστημα γραφής 4.000 ετών κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν ερευνητές. Βέβαια ορισμένοι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τα ευρήματα, καθώς δεν είναι σαφές εάν όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν για την αποκρυπτογράφηση της γραφής αποκτήθηκαν νόμιμα.
Πρόκειται για την «Γραμμική Ελαμίτη», που χρησιμοποιήθηκε στο νότιο Ιράν ανάμεσα στο 2.300 π.Χ. και το 1.800 π.Χ. Σήμερα, επιβιώνουν μόνο 40 αρχαία κείμενα της συγκεκριμένης γραφής, κάνοντας πολύ δύσκολη την αποκωδικοποίησή τους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, κλειδί για την αποκρυπτογράφηση της «Γραμμικής Ελαμίτης» ήταν ανάλυση οχτώ επιγραφών σε ασημένια δοχεία. Συγκρίνοντας τη γραφή των δοχείων με προηγούμενες αποκωδικοποιημένες επιγραφές, οι ερευνητές κατάφεραν να εξηγήσουν τα περισσότερα σύμβολα της γραφής, με μόλις το 3,7% αυτών παραμένουν άγνωστα.
«Puzur-Susinak, βασιλιά των Awan, η Insusinak (μία θεότητα) τον αγαπάει» αναφέρεται σε ένα σύντομο κείμενο που μετέφρασαν οι ερευνητές. Μάλιστα στο κείμενο υπάρχει μία προειδοποίηση: «Όποιος επαναστατήσει έναντι του Puzur-Susinak πρέπει να καταστραφεί».
Ωστόσο πολλοί ειδικοί δεν έχουν σχολιάσει αυτήν την επιτυχία, με πολλούς να εκφράζουν τις αμφιβολίες τους, καθώς δεν γνωρίζουν από πού προήλθαν οι οχτώ νέες επιγραφές. Οι επτά φέρεται να ήταν στην ιδιοκτησία ενός συλλέκτη ονόματι Houshang Mahboubian και η όγδοη φέρεται να προέρχεται από την συλλογή του Νορβηγού συλλέκτη, Martin Schoyen. Η επιγραφή και δεκάδες άλλα αντικείμενα από τη συλλογή του Νορβηγού, κατασχέθηκαν από την νορβηγική αστυνομία τον Αύγουστο του 2021, καθώς είχαν αποκτηθεί με παράνομες διαδικασίες.
Η προέλευση των επτά επιγραφών από τη συλλογή του Houshang Mahboubian παραμένει άγνωστη. Ο ίδιος ανέφερε πως τα αντικείμενα ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφές που διεξήγαγε ο πατέρας του, Benjamin Abol Ghassem Mahboubian, το 1922 και το 1924 στις πόλεις Kam-Firouz και Beyza στο Ιράν. Tο 1987, ο Mahboubian καταδικάστηκε, αφού προσέλαβε διαρρήκτες να κλέψουν μέρος της συλλογής του για να συλλέξει τα χρήματα της ασφάλειας. Η καταδίκη αυτή ανατράπηκε το 1989.
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου