Με ένα νέο κύμα κορονοϊού να είναι μπροστά μας, τη νέα υπερ- μεταδοτική υποπαραλλαγή της Όμικρον BQ.1 (και η υποκατηγορία της BQ.1.1) να έχει κάνει ήδη την εμφάνισής της στην Ελλάδα και τη δριμεία επιστροφή της εποχικής γρίπης, εκτάκτως σήμερα το απόγευμα θα γίνει ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης.
Η ενημέρωση θα γίνει από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του TheTOC, η αποψινή έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης θα επικεντρωθεί αφενός στην υπενθύμιση των ευρωπαϊκών συστάσεων για τον εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, αφετέρου στην επιτάχυνση του αντιγριπικού εμβολιασμού υπό το πρίσμα της αναμενόμενης έξαρσης.
Οι αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο, και οι ειδικοί εκφράζουν φόβους πως το νέο κύμα του κορονοϊού θα έρθει ακόμη πιο γρήγορα, και εξαιτίας των μεταλλάξεων, αλλά και επειδή σε μεγάλο βαθμό έχει εκλείψει η ανοσία από τις προηγούμενες δόσεις.
Φοβούνται αυξημένη διασπορά και επαναλαμβάνουν πως πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός των αναμνηστικών δόσεων με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, ειδικά για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι άνω των εξήντα ετών.
Φοβίζει η νέα μετάλλαξη
Η νέα παραλλαγή ΒQ1 είναι πιο μεταδοτική από τον "Κένταυρο" και αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα μας.
Το μεταλλαγμένο στέλεχος όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, μπορεί να διαφεύγει της ανοσίας, προκαλώντας επαναμολύνσεις, όμως μέχρι στιγμής δεν δείχνει να προκαλεί σοβαρή νόσηση, όπως άλλωστε και οι άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον (BA.4/BA.5). Ακόμη όμως είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.
Σημειώνεται πως τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ρινική συμφόρηση και βήχα.
Καμπανάκι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων
Τις ερχόμενες εβδομάδες αναμένεται νέο κύμα με υποπαραλλαγές της Όμικρον προειδοποιεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.Ο επικεφαλής του Γραφείου Βιολογικών Απειλών Υγείας και Στρατηγικής Εμβολίων του ΕΜΑ Μάρκο Καβαλέρι σημείωσε ότι "οι μολύνσεις και οι νοσηλείες αυξάνονται σε ανθρώπους από 65 ετών και πάνω".
Παράλληλα υπογράμμισε ότι "η πανδημία δεν έχει τελειώσει και είμαστε ακόμη σε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως είπε την περασμένη εβδομάδα ο ΠΟΥ", καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν ή να προχωρήσουν με τις ενισχυτικές δόσεις, ειδικά όσοι βρίσκονται σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου και μπορεί να νοσήσουν σοβαρά.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, η BQ1 και η υποκατηγορία της, που ονομάζεται BQ1.1, θα γίνουν το κυρίαρχο στέλεχος μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου.
Αργός ο ρυθμός των εμβολιασμών
Η πορεία των εμβολιασμών δεν είναι η αναμενόμενη, με την κόπωση του πληθυσμού από τις αναμνηστικές δόσεις να είναι ορατή σύμφωνα με τους ειδικούς. Είναι χαρακτηριστικό πως την εβδομάδα από τις 20 έως τις 27 Οκτωβρίου έγιναν 65.309 αναμνηστικές δόσεις.
Η πλατφόρμα για όλους τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης άνοιξε στις 27 Σεπτεμβρίου.
Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου πριν από τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού.
Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια συστήνεται σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορονοϊό:
• σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
• σε άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού
• σε διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων
• σε επαγγελματίες υγείας
• σε διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα
• σε φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορωνοϊό.
-Ατομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων και ανήκουν στις παραπάνω ομάδες μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών).
-Ατομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων δεν έχουν αντένδειξη και μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.
-Παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού με διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια για δεύτερη αναμνηστική ή τρίτη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου