Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Ισημερινός: «Αν μιλήσεις, πέθανες» – Οι ψαράδες παραδίδονται στους εμπόρους ναρκωτικών

 


Σε μια ειδυλλιακή ακτογραμμή, η οποία περιβάλλεται από πολυτελή κτίρια, το θέρετρο Σαλίνας στον Ισημερινό (Εκουαδόρ) κρύβει έναν πόλεμο που δεν είναι ορατός στους τουρίστες.


Πολλοί ψαράδες αντιμετωπίζουν το εξής δίλημμα: να μεταφέρουν κοκαΐνη, ή να πεθάνουν επειδή αρνούνται να το κάνουν.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Γαλλικό Πρακτορείο, οι συμμορίες στρατολογούν με τη βία ψαράδες στη διακίνηση ναρκωτικών.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε εδώ για πολύ»

«Αν διαμαρτυρηθείς, πεθαίνεις», είπε στο AFP ένας 35χρονος ψαράς στην μιλώντας για τις βίαιες μεθόδους στρατολόγησης των συμμοριών, που συνεπάγονται επίσης μεγάλα ποσά – αν και όχι πάντα όσα τους υπόσχονται.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε εδώ για πολύ», είπε ο ψαράς, εξηγώντας πως η επιλογή που τους δίνεται, είναι είτε η μεταφορά κοκαΐνης έναντι χρημάτων, είτε ο θάνατος.

Καθώς βρίσκεται ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού –τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο- ο Ισημερινός έχει δει τα επεισόδια βίας μεταξύ συμμοριών και καρτέλ να κλιμακώνονται τα τελευταία χρόνια.

Το Σαλίνας βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα δυτικά του Γκουαγιακίλ, της μεγαλύτερης πόλης της χώρας και του κύριου λιμανιού για εξαγωγή ναρκωτικών.

Καθώς οι συμμορίες έχουν κερδίσει έδαφος, οι ανθρωποκτονίες στον Ισημερινό αυξήθηκαν από έξι ανά 100.000 κατοίκους το 2018 σε 47 ανά 100.000 το 2023. Μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2024, καταγράφηκαν περίπου 1.900 ανθρωποκτονίες.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου