Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

To brain drain απειλεί το Μαξίμου, τo blame game τον ΣΥΡΙΖΑ, games διάφορα το ΠΑΣΟΚ, το game over μπορεί να το πει μόνο ο λαός

 


Για ένα καθαρό κούτελο ζουν

«Αυτή την εποχή αν δεν χρωστάς δεν σε υπολογίζει άνθρωπος» μόνο αυτό δεν είπε, ανεπανάληπτη Βλαχοπούλου στην «χαρτοπαίχτρα»,

ο Στέφανος, το δικό μας παιδί – που από ένα στιγμιαίο λάθος βρέθηκε εκεί στην Κουμουνδούρου και αυτό δεν θα το συγχωρήσω ποτέ στον Κυριάκο- για να δικαιολογήσει γιατί μίλησε για μαύρα ταμεία και κακοδιαχείριση στον ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα έπιασε στο στόμα του και άφησε υπονοούμενα για την εποχή Τσίπρα.

Από τη μία το χάρηκα γιατί παρά τρίχα το γλίτωσα το εγκεφαλικό, να πάει το στόμα να βρει το αυτί, την νύχτα εκείνη που έγινε η Αριστερά κυβερνώσα. Αλλά βρε Στέφανε, βρε αγάπη μου, αυτά τα λόγια δεν λέγονται, σε αυτούς του πλεμπαίους, καλύτερα να τους βρίσεις το σπίτι παρά το «ηθικό πλεονέκτημα». Δεν τους έχεις συναναστραφεί και δεν τους ξέρεις. Πληρώνω την οικιακή βοηθό και βάζει σε ξεχωριστή  θήκη τα λεφτά για το κόμμα. Ηταν αναμενόμενο να πέσουν να σε φάνε! Δεν είναι αυτοί σαν και εμάς, τους πολιτισμένους που δεχόμαστε «δώρα». Πάλι καλά που αρκέστηκαν οι τσιπρικοί στην ανακοίνωση εκείνου του επίσημου οργάνου που είχατε προχτές, στην οποία τα παίρνεις όλα πίσω. Και καλά έκανες και δέχθηκες τη διατύπωσή τους,  γιατί, από ότι μαθαίνω, ο Τσίπρας, εκνευρίστηκε πολύ και θα το τράβαγε το θέμα αν το συνέχιζες. Δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του σε αυτά. Στην Κυψέλη θα έμενε αν ήταν τέτοιος; Λογικά πάρτο.

Τελοσπάντων, δεν έχω δει και τον αστρολογικό χάρτη σου μήπως εξηγείται έτσι, αλλά διακρίνω μια έλλειψη σταθερότητας στις απόψεις σου. Από το «Αλέξης στο κ. Τσίπρας», από το «στρατιώτης σου αντίπαλος», «από τα μαύρα ταμεία» στο «και από τον ήλιο ξεξασπρότερα», φάσκεις και αντιφάσκεις, που επίσης στην Αριστερά δεν συγχωρείται εύκολα βρε πουλάκι μου. Αλλο εμείς, που όλα…μπερδεύονται γλυκά. Ή συγκεντρώσου ή έλα σε μας, να ‘μαστε και παρέα. Κοίτα πόσο ταιριαστός είσαι στη φωτογραφία (που επίτηδες την έβαλα κεντρική) με τους δικούς μας. Και μπράβο σου που «νερό και αλάτι» ό,τι είπε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Αδωνι που έβρισε εκείνον τον αγροίκο τον αψύ τον Σφακιανό. Εσύ του δίνεις με θέρμη και ευγένεια το χεράκι σου, κούκλος. Να, αν ο μη γένοιτο ο Κυριάκος πάει Βρυξέλλες ανοίγει η θεσούλα. Σκέψου το!

Στη ζαριά…

Σήμερα είναι μία κρίσιμη ημέρα. Εκτίθεται στην κρίση των ευρωβουλευτών η κυρία Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, ζητώντας την επανεκλογή της για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χθες – μία ημέρα νωρίτερα δηλαδή – «ήρθαν τα μαντάτα της» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με το θέμα των συμβάσεων των εμβολίων. Και δεν ήταν καλά. Κι έχουν αρχίσει τα καρδιοχτύπια. Ωραία, αλλά εμάς γιατί μας «κόφτει» τόσο. Διότι αν τυχόν και «στραβοπατήσει» η κυρία Ούρσουλα, παίζει το σενάριο του δικού μας – μαζί με τον Κροάτη πρωθυπουργό. Λές να;

Αγωνία με λαχτάρα…

Βρήκε και την ευκαιρία ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τους την είπε, της Νέας Δημοκρατίας. Μετά από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επιμένετε να ψηφίσετε την κυρία φον Ντερ Λάιεν; Τσιμουδιά αυτοί! Κι όπως καταλαβαίνετε η αγωνία για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, έχει αρχίσει και χτυπάει κόκκινο. Ξαφνικά; Από το πουθενά; Τζακ πότ;

Ολα τριγύρω αλλάζουνε…

Πάντως σας το είπα, δεν σας το είπα; Και μάλιστα εγκαίρως! Οτι τίποτα πια δεν είναι ίδιο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μετά από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου! Προχθές ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στον Σκαϊ για να μαζέψει την κατάσταση και να προαναγγείλει την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος- να «τσιμπήσει» και κανένα πόντο δημοσκοπικής αποδοχής!

Της νύχτας τα καμώματα…

Αργά όμως το βράδυ της ίδιας ημέρας, μετά από τα μεσάνυχτα, στην 1 η ώρα το βράδυ(!) ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έστειλε μήνυμα στους βουλευτές που συμμετέχουν, με το οποίο τους ενημέρωσε πως η συνεδρίαση αναβάλλεται! Ετσι απλά; Οχι ακριβώς! Κατ΄αρχήν η Επιτροπή επρόκειτο να εγκρίνει την υποψηφιότητα της κυρίας Κατερίνας Φουντεδάκη, ως προέδρου της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Ομως υπήρχε ένα … μικρό «πρόβλημα»!

Εχει ο καιρός γυρίσματα…

Η κυρία Φουντεδάκη ήταν από τους βασικούς συντάκτες του νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Κι όπως αντιλαμβάνεστε ήταν το «κόκκινο πανί» για την δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Στο παρασκήνιο έγινε χαμός, διότι τουλάχιστον επτά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ήταν κατά του νόμου. Και φυσικά αναμενόταν να γίνει καινούργιο … «πατιρντί».

Πάμε γι΄ άλλα…

Ετσι ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε «αυθωρεί και παραχρήμα» να αποσυρθεί η υποψηφιότητα της κυρίας Φουντεδάκη και ανέθεσε στον υφυπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Μυλωνάκη να βρει νέα υποψηφιότητα που να είναι «συμβατή» με τη καινούργια κατάσταση και τα νέα ήθη που επικρατούν πλέον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Εύχομαι καλή επιτυχία, στις αναζητήσεις και στους προβληματισμούς του κ. Μυλωνάκη!

Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες…

Αν και το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, ωστόσο είναι πλέον φανερό ότι η «ηγεμονία» του κ. Μητσοτάκη αμφισβητείται πλέον εμφανώς. Το μήνυμα που εστάλει για μία ακόμη φορά από τους βουλευτές είναι πως «έχουμε λόγο και εμείς»! Το «41τακατό» αποτελεί μακρινό παρελθόν. Βρισκόμαστε στην εποχή του 28,31% – καλώς εχόντων των πραγμάτων! Με ότι αυτό σημαίνει. Η προσαρμογή είναι λίγο δύσκολη….

Η δεξιά ψυχή

Είναι γνωστό πια πως υπάρχουν 25 με 30 βουλευτές – σκληρός πυρήνας – της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, που αποτελούν την «δεξιά ψυχή» του κόμματος και αρνούνται να δώσουν «λευκή επιταγή». Αυτό είναι πρόβλημα. Διότι είναι σα να έχει ο κ. Μητσοτάκης «συνέταιρο» στην ηγεμονία του. Γίνεται; Δεν γίνεται. Μπορεί όμως και να γίνεται!

Αμφιβολίες…

Και δεν γνωρίζω μέχρι που μπορεί να φτάσει ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία, γενικότερα η κατάσταση. Διότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσο θα πλησιάζουμε προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τέτοια περιστατικά όλο και θα πληθαίνουν. Αλλά εν πάση περιπτώσει, η Νέα Δημοκρατία έχει πια μετατραπεί σε «Ιανό» – με δύο πρόσωπα και δύο ψυχές! Και φυσικά το πρόβλημα του πρωθυπουργού δεν είναι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς – αυτός είναι η κορυφή του παγόβουνου. Είναι βέβαιο ότι θα δούμε και άλλα προσεχώς….

Η σωστή απάντηση

Εγώ πάντως ένα δίκιο θα του το δώσω του πρωθυπουργού. Θα προσέξατε ίσως ότι στην προχθεσινή του συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά αρνήθηκε ότι θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Διότι το σενάριο που «παίζει» λέει πως επειδή βλέπει τα χειρότερα να έρχονται σκοπεύει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να αυξηθεί το bonus – σήμερα είναι 40 έδρες – του πρώτου κόμματος, ανεξαρτήτως ποσοστού. Στο όνομα της κυβερνητικής σταθερότητας. Απάντησε, λοιπόν, αρνητικά!

Προσοχή: Λακούβα!

Κι εκτιμώ ότι έδωσε την σωστή απάντηση. Διότι αν άφηνε έστω κι ένα μικρό περιθώριο αμφισημίας, τότε το πρόβλημα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από την απόσυρση της υποψηφιότητας μιας προέδρου ανεξάρτητης αρχής. Κατ΄αυτό τον τρόπο θα προεξοφλούσε ένα καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα το … 2027! Δεν θα μπορούσε να σταθεί πουθενά και για κανένα λόγο.

Αν και καθήμενος!

Τελικά ορθώς απάντησε αν και καθήμενος! Δηλαδή δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος; Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το πιο πιθανό είναι πως θα … αλλάξει! Ομως όχι τώρα. Αργότερα, πλησιάζοντας προς το 2027. Και τότε θα ενεργοποιηθούν κι όλα τα σενάρια προκειμένου να σώσουν την παρτίδα. Μέχρι τότε – και δοθείσης ευκαιρίας – θα κυκλοφορεί ως πρόταση….

Τι τους ενώνει;

Εν τω μεταξύ παρατηρείται μία ομοθυμία. Εντυπωσιακή μάλιστα. Ολοι οι υποψήφιοι έχουν «απέναντι» την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Ενδιαφέρουσα στάση. Προκύπτει κυρίως από το γεγονός ότι ήταν «αναχωρήτρια» για 12 – 13 χρόνια και αιφνιδίως «έμαθε» ότι γίνονται … εκλογές για πρόεδρο και αποφάσισε να είναι υποψήφια. Κάτι δηλαδή σαν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τον κ. Στέφανο Κασσελάκη!

«Δεν παρέκκλινα…»

Και χθες «απολογήθηκε» μιλώντας στον Σκάι λέγοντας ότι «από το 2013 και μετά δεν παρέκκλινα ούτε στιγμή από την ιδεολογική μου ταυτότητα. Ήμουν πάντα ενεργή και το Δίκτυο παρήγαγε πολιτική που έστελνα πάντα στο ΠΑΣΟΚ». Μάλιστα!

«Εζησα δύσκολα…»

Και πρόσθεσε πως «σημασία έχει να ξέρει ο καθένας πότε πρέπει να απομακρυνθεί και πότε πρέπει να βγει πάλι μπροστά. Έζησα δύσκολα εκείνη την εποχή. Εκτίμησα ότι έπρεπε να κάνω κι άλλα πράγματα τα οποία συνεισφέρουν στον ίδιο χώρο αλλά όχι με κομματικές διαδικασίες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να παράγεις πολιτική. Έχω ένα Δίκτυο με πάνω από 7.000 άτομα. Ήταν μια διαδικασία που είχε πολιτικά χαρακτηριστικά και αναστοχασμού»!


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου